Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

The Construction of Quick to Make Sports Drinks

Abstract

The main tendencies of the development of the sport food market in our country could be considered the elaboration of new alimentary products, in particular, drinks that have specific efficient impact on human’s body. While constructing the recipes of sport drinks such components of blend are chosen that can elevate the level of organism’s adaptation to extreme physical pressure, compensate the energy consumption, keep the salt-water balance of a sportsman’s organism. The necessity to consume the sport drinks in large quantities, high price, especially of the import production, short shelf life limit their consumption. The solution of this problem is possible by means of using the developed drinks compositions in the form of powders of the Russian production. The aim of the work was to construct quick to make sport drinks that have energetic component, electrolyte, protein, prebiotic to elevate the utility of the drink, to elevate the positive physiological effect on human’s body. The chosen five types of fruits and berries excel in high energy value, variety of biologically active substances, and were used in the form of powders. Using the profile descriptive method of the organoleptic analyses and the calculation of the carbohydrates and electrolytes, there were constructed the recipes of two quick to make sport drinks: «Carrot-mango» and «Banana-raspberry-peach», with these proportions of the main components: drink 1 - 1:3,5; drink 2 - 2:1:2,5. Both drinks have isotonic properties and have the following components: - carbohydrates to elevate the energetic potential; - protein to restore the muscles after a work-out; - prebiotic to enhance the immune system and the sportsman’s body endurance.

About the Authors

A. D. Melikhova
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


E. A. Beteva
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


A. N. Krechetnikova
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


M. A. Grigoriev
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


References

1. Анализ рынка безалкогольных напитков для спортсменов [Электронный ресурс] // Womango. Режим доступа: http://womanjo.ru/analiz-ryinka-bezalkogolnyih-napitkov-dlya-sportsmenov/.

2. Беличенко А. М., Филонова Г. Л. Роль безалкогольного напитка в здоровом питании человека XXI века // Пиво и напитки. 1998. № 3. С. 25-30.

3. Дуанбекова Г. Б., Ермембетов Ж. М., Исабаева Г. М. Спортивные напитки в концепции функционального питания // Актуальные проблемы гуманитарных и естественных наук 2015. №12. С.37-39

4. Дуанбекова Г. Б., Киспаев Т. А., Абишев Ж. Б., Ермембетов Ж. М., Мускунов К. С. Спортивные напитки как незаменимый компонент поддержания физической работоспособности организма спортсменов // Актуальные проблемы гуманитарных и естественных наук. 2015. №12. С.40-44.

5. Заворохина Н. В., Голуб О. В., Позняковский В. М. Сенсорный анализ продовольственных товаров на предприятиях пищевой промышленности, торговли и общественного питания. М.: ИНФРА-М, 2016. 144 с.

6. Пакен П. Функциональные напитки и напитки специального назначения. СПб.: Профессия, 2010. 496 с.

7. ГОСТ 28188-2014 «Напитки безалкогольные. Общие технические условия».

8. Пат. 2375930 США. Композиция негазированного спортивного напитка, негазированный спортивный напиток и способ его получения / Джендрисик Род (US), Скрипек МэриКэй (US), Каппес Стейси М. (US); патентообладатель СТУКЛИ-ВАН КЭМП, ИНК. (US). 2006123034/13; заявлено 28.06.2006; опубл. 20.12.2009.


Review

For citations:


Melikhova A.D., Beteva E.A., Krechetnikova A.N., Grigoriev M.A. The Construction of Quick to Make Sports Drinks. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(3):55-63. (In Russ.)

Views: 272


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)