Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Production of Coloured Food Starches

Abstract

The possibilities of obtaining a thickener for food products with simultaneous staining with the help of a special preparation of an aqueous extractant due to the contact of water with a natural material shungite, which includes fullerenes, which are an allotropic form of carbon. Theoretical and practical researches on development of complex technology of allocation of natural dyes from a cake of the black currant which is the concentrated natural raw material of anthocyanin dyes are presented. It was found that the release of natural dyes should be carried out in several stages: 1-preliminary preparation of the feedstock, 2-extraction with specially prepared water extractants at high acidity, 3-adsorption on food adsorbent - starch. As the aqueous extractant offered water, pre-treated natural material shungite containing the active nanomaterials - fullerenes. Fullerenes are a special spherical form of carbon material with conjugated bonds. One of the properties of fullerenes is its interaction with water. It is known that the crystalline form is insoluble in water. Many attempts to obtain aqueous solutions of fullerenes lead to the formation of colloidal or coarse - dispersed fullerene-water systems, in which the particles contain a large number of molecules in crystalline form. Obtaining aqueous molecular solutions seems impossible. And to have such a solution is very important in the first place for their use in biology and medicine. It is proved that the conditions of extraction significantly affect the efficiency of extraction. It was found that the microwave effect on the frozen crushed berry increases the yield of dye during extraction by 14%. The use of shungite water containing fullerene as an extractant sharply (by 55%) increases the dye content in the extract. The mechanism of obtaining colored starch modified by fullerene with high antioxidant properties is presented. An increase in the extractive capacity of this water with respect to anthocyanins was noted. It is established that despite the presence of plant sources of anthocyanin dyes, their technology is very energy-consuming, complex and ineffective. The possibility of intensification of the extractive process due to pretreatment of the original plant material by freezing, grinding and short-term microwave treatment. A new method of adsorption of anthocyanins from extracts on food carbohydrate material - on potato starch is proposed. This allows to eliminate the traditional energy-intensive stages of the technology of natural dyes extraction.

About the Authors

T. V. Shevchenko
Kemerovo State University
Russian Federation


I. E. Dubinina
Kemerovo State University
Russian Federation


Y. V. Ustinova
Kemerovo State University
Russian Federation


A. M. Popov
Kemerovo State University
Russian Federation


References

1. Болотов В.М., Нечаев А.П., Сарафанова Л.А. Пищевые красители: классификация, свойства, анализ, применение. СПб.: ГИОРД, 2008. 240 с.

2. Бондакова (Кривченкова) М.В., Бутова С.Н. Совершенствование способов извлечения биологически активных веществ фенольной природы из растительного сырья // Пищевая технология. 2012. №4. C. 56-58.

3. Голубев В.Н., Чичева-Филатова Л.В., Шленская Т.В. Пищевые и биологически активные добавки. М.: Академия, 2003. 208 с.

4. ГОСТ Р 53876-2010 Крахмал картофельный. Технические условия.

5. Даудова Т.Н., Исригова Т.А., Салманов М.М., Даудова Л.А., Джалалова Т.Ш. Натуральный пищевой краситель из вторичных сырьевых ресурсов // Проблемы развития АПК региона. № 1 (25). Ч.1. 2016. С. 193-195.

6. Инглик Т.Н. К вопросу о безопасности пищевых добавок // Экология и безопасность жизнедеятельности. 2010. № 1. С. 49-59.

7. Переверкина И.В., Волков А.Д., Болотов В.М. Влияние глицерина на экстрагирование антоциановых пигментов из растительного сырья // Химия растительного сырья. 2011. № 2. С. 187-188.

8. Переверкина И.В., Колтокова Н.С., Титова Н.Н. Способ получения антоцианового красителя из выжимок темных сортов ягод // Патент РФ №2426755. 2009. Бюл. № 23.

9. Рыбин В.Г., Болтенков Е.В., Куклев Д.В. Идентификация пигментов каллусной культуры IRIS ENSATA TNUNB - потенциальных пищевых красителей // Известия ТИНРО. Том 129. 2001. С. 99-108.

10. Рудометова Н.В., Красникова Е.В. Больше внимания контролю пищевых красителей // Кондитерское производство. 2010. №1. С. 27-28.

11. Рудометова Н.В., Попов В.С. Методика контроля синтетических красителей в консервированных компотах // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. 2008. №2. С. 82.

12. Рудометова Н.В., Красникова Е.В., Попов В.С. Контроль синтетических красителей в плодовоягодной консервированной продукции // Продукты длительного хранения. 2009. №4. С. 6-7.

13. Рудометова Н.В. Методы установления фальсификации пищевых продуктов // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. 2009. № 1. С. 68-69.

14. Рудометова Н.В., Красникова Е.В. Синтетические красящие вещества в пряностях // Хранение и переработка сельхозсырья. 2009. №8. С. 23-24.

15. Смирнов Е. В. Пищевые красители. Справочник. СПб.: Издательство «Профессия», 2009. 352 с.

16. Струпан Е.А., Типсина Н.Н., Струпан О.А. Пищевые красители из дикорастущего лекарственного сырья // Вестник КрасГАУ. 2008. № 1. Режим доступа: http://cyberleninka.ru/article/n/pischevye-krasiteli-iz-dikorastuschego-lekarstvennogo-syrya (дата обращения 04.03.2018).

17. Фищенко Е.С., Каленик Т.К. Использование отходов переработки гидробионтов японского моря в качестве пищевых красителей // Известие вузов. Пищевая технология. 2004. № 1. С. 37-38.

18. Фролов А.В., Беляев В.Н., Бычин Н.В. Области применения диальдегиддекстрана и исследование его свойств // Вестник Кузбасского государственного технического университета. 2012. № 1. С. 121-124.

19. ООО Научно-производственный комплекс «Карбон-шунгит». Режим доступа: shungitnpk.ru/dir/shungit/deposit.html (дата обращения 04.03.2018).

20. Исследовательский центр Модификатор. Режим доступа: www.modificator.ru/ terms/fulleren.html (дата обращения 04.03.2018).


Review

For citations:


Shevchenko T.V., Dubinina I.E., Ustinova Y.V., Popov A.M. Production of Coloured Food Starches. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(4):75-83. (In Russ.)

Views: 270


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)