Development of the School Feeding System as Part of the Implementation of the Federal Law № 47
Abstract
The article presents proposals for the development of an integrated school feeding system in the Russian Federation. Providing children with healthy food is one of the objectives of 47-FZ. Based on the provisions of the new Federal Law, primary school children should be provided with hot meals, consisting of specialized products that meet the principles and requirements of baby food. As part of the implementation of 47-FZ, it is advisable to create and develop an integrated system for organizing school meals, which must be developed primarily through the food and processing industries. The main task of this system is to organize healthy meals for primary school children with the participation of budgets of all levels (federal, constituent entities of the Russian Federation, local budgets and other sources of funding), including logistics, delivery, storage, formation of rations and menus, preparation and implementation. To create a school feeding system, it is necessary to implement the following directions: expanding the production of specialized products for baby food in accordance with state standards at food industry enterprises; compulsory compliance with the current requirements for the production of baby food for organized educational teams; widespread use of modern food technologies for catering for educational groups; introduction of a quality control system for baby food products. The development of the school feeding system within the framework of Federal Law 47-FZ is already being implemented in one of the progressive constituent entities of the Russian Federation - the Ulyanovsk region with the participation of the leading scientific organization in the field of food technologies FSBSI "Federal Research Center of Food Systems. V.M. Gorbatov "Russian Academy of Sciences and the leading food university of the country FSBEI HE" Moscow University of Food Production ", together with ANO" Agency for Healthy and Social Nutrition "(Ulyanovsk) and LLC" Alternative "(a modern school food factory in Ulyanovsk). The experience of developing a modern school feeding system in the region will make it possible to use the results obtained in other constituent entities of the Russian Federation.
About the Authors
Mikhail G. BalykhinRussian Federation
Andrey B. Lisitsyn
Russian Federation
Rostislav A. Edvars
Russian Federation
Mikhail P. Shchetinin
Russian Federation
Andrey S. Dydykin
Russian Federation
Olga K. Derevitskaya
Russian Federation
Alexey P. Volkov
Russian Federation
References
1. Мошурова Л.В., Леднева В.С., Коцюба А.А., Аржаных А.В. Влияние школьного питания на здоровье учащихся // В сборнике: Новой школе - здоровые дети материалы V Всероссийской научно-практической конференции. 2018. С. 102-104.
2. Перекусихин М.В., Васильев В.В. Оценка влияния питания на здоровье младших школьников // Вопросы питания. 2015. т. 84. № 85. С. 60-61.
3. Минздрав о болезнях школьников [Электронный ресурс] https://newdaynews.ru/669489.html (дата обращения: 30.05.2020).
4. Рождественская Л.Н. Обеспечение доступности здорового питания в образовательных учреждениях России // Вопросы питания. 2014. т. 83. № 83. С. 33.
5. Дыдыкин А.С., Асланова М.А., Деревицкая О.К., Солдатова Н.Е.
6. Современные технологии организации питания учащихся //
7. Пищевая промышленность. 2013. № 12. С. 32-33.
8. Деревицкая О.К., Асланова М.А., Дыдыкин А.С., Солдатова Н.Е.
9. Применение "шокового охлаждения" в технологии продуктов для коллективного питания детей // В сборнике: Научно-практическое обеспечение холодильной промышленности. Сборник научных трудов к 85-летию ВНИХИ. Под общей редакцией Белозерова Г. А.. Москва. 2015. С. 419-422.
10. Деревицкая О.К., Асланова М.А., Дыдыкин А.С. Стандарты на консервы из мяса для детского питания - гарантия безопасности и качества // Стандарты и качество. 2018. № 1. С. 32-35.
11. Устинова А.В., Дыдыкин А.С., Деревицкая О.К., Асланова М.А., Тимошенко Н.В., Кузнецова Т.К. Мясное сырье для продуктов детского питания - "органик", "био" или "эко"? // Мясные технологии. 2011. № 4 (100). С. 12-15.
12. Горелова Ж.Ю. Анализ отечественных и зарубежных исследований о здоровом питании детей и подростков в современных условиях // Вопросы школьной и университетской медицины и здоровья. 2016. № 3. С. 40-46.
13. Деревицкая О.К., Солдатова Н.Е., Устинова А.В., Щипцов В.Н.
14. Готовые рубленые мясные изделия для здорового питания учащихся //
15. Мясные технологии. 2012. № 6 (114). С. 46-49.
16. Дыдыкин А.С., Асланова М.А., Деревицкая О.К., Солдатова Н.Е.
17. Готовые блюда для системы питания в образовательных учреждениях //
18. Мясные технологии. 2018. № 8 (188). С. 6-11.
19. Устинова А.В., Деревицкая О.К., Щипцов В.Н. Технология мясных рубленых кулинарных изделий, обогащенных витаминами минеральными веществами, для здорового питания учащихся // В сборнике: Перспективные биотехнологические процессы в технологиях продуктов питания и кормов VII Международный научно-практический симпозиум. Под редакцией В.А. Полякова, Л.В. Римаревой. 2014. С. 283-291.
20. Дыдыкин А.С., Асланова М.А., Деревицкая О.К., Солдатова Н.Е.
21. Современные технологии организации питания учащихся //
22. Пищевая промышленность. 2013. № 12. С. 32-33.
Review
For citations:
Balykhin M.G., Lisitsyn A.B., Edvars R.A., Shchetinin M.P., Dydykin A.S., Derevitskaya O.K., Volkov A.P. Development of the School Feeding System as Part of the Implementation of the Federal Law № 47. Storage and Processing of Farm Products. 2022;(1):194-211. (In Russ.)