Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Packaging of Poultry Meat in Physically Modified Membranous Materials

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.186

Abstract

The issue of obtaining polymeric materials with specified operational characteristics for their use as packing material is under review. The purpose of this work is to determine the influence of polymeric membrane electretic state on storing meat by performing an experiment. It is suggested to use the method of physics modification of polythene membrane surface to protect and to reserve consumer properties of meat products (poultry). The analysis of the membrane antimicrobial characteristics was carried out. Following methods were applied to study modified polymeric packing materials. Microbiological analyses were made according to GOST 7702.2.0-2016 (Poultry slaughtering products, poultry meat ready-to-cook products and the objects of production environment. Sampling methods and the preparation to microbiological analyses). The analysis to determine the chemical substances (model environment) resistance of polymeric material was carried out according to GOST 12020-72 (Plastics. Testing methods of plastics resistance to chemical substances). It has been found out that electretic state of membranes checks the bacteria growth, which cause food spoilage. The more linear travel is, the less impact of corona discharge on material is. That increases the Quantity of Mesophilic Aerobic and Facultative Anaerobic Microorganisms (QMAFAnM). The impact densification on corona discharge on films reduces the QMAFAnM in poultry packed in these films to a greater extent.

About the Authors

O. V. Beznaeva
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


I. A. Kirsh
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


N. G. Mashentseva
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


References

1. Безнаева О.В. Антимикробная упаковка на основе физически модифицированных пленочных материалов: дис.. канд. техн. наук : 05.17.06: утв. 23.06.14. М., 2014. 121 с.

2. Гороховатский Ю.А. Электретный эффект и его применение // Соросовский образовательный журнал. 1997. № 8. С. 92-98.

3. ГОСТ 12020-72. Пластмассы. Методы определения стойкости к действию химических сред. М.: Издательство стандартов, 1980. 14 с.

4. ГОСТ 25209-82. Пластмассы и пленки полимерные. Методы определения поверхностных зарядов электретов. М.: Издательство стандартов, 1982. 16 с.

5. ГОСТ 31962-2013. Мясо кур (тушки кур, цыплят, цыплят-бройлеров и их части). Технические условия. М.: Стандартинформ, 2014. 10 с.

6. ГОСТ 7702.2.0-2016. Продукты убоя птицы, полуфабрикаты из мяса птицы и объекты окружающей производственной среды. Методы отбора проб и подготовка к микробиологическим исследованиям. М.: Стандартинформ, 2016. 24 с.

7. ГОСТ Р 50396.1-2010. Мясо птицы, субпродукты и полуфабрикаты из мяса птицы. Метод определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. М.: Стандартинформ, 2011. 6 с.

8. Инешина Е.Г., Гомбоева С.В. Санитарная микробиология. Санитарно-микробиологический контроль на производстве: методические указания. Улан-Удэ: Издательство ВСГТУ, 2006. 88 с.

9. Кестельман В.Н. Физические методы модификации полимерных материалов. М.: Химия, 1980. 224 с.

10. Лущейкин Г.А. Полимерные электреты. М.: Химия, 1984. 184 с.

11. Любешкина Е. Триумф упаковки // Наука и жизнь. 2006. № 10. С. 78-84.

12. Максанова Л.А. Высокомолекулярные соединения и материалы на их основе, применяемые в пищевой промышленности. М.: КолосС, 2005. 213 с.

13. Кирш И.А., Ананьев В.В., Аксенова Т.И., Губанова М.И., Филинская Ю.А. Методы модификации упаковочных полимерных материалов: методические указания к самостоятельной работе студентов специальностей 261201, 240502. М.: МГУПБ, 2010. 21 с.

14. МУК 4.2.1890-04. Определение чувствительности микроорганизмов к антибактериальным препаратам. М.: Федеральный центр Госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004. 91 с.

15. Власов С.В., Кандырин Л.Б., Кулезнев В.Н. Основы технологии переработки пластмасс: учебник для вузов. М.: Мир, 2006. 600 с.

16. Крыжановский В.К., Бурлов В.В., Паниматченко А.Д. Технические свойства полимерных материалов: учеб.-справ. пособие. 2-е изд., испр. и доп. СПб.: Профессия, 2007. 240 с.

17. ТР ТС 021/2011. О безопасности пищевой продукции. Решение Комиссии Таможенного союза от 09.12.2011 № 880. 242 с.

18. ТР ТС 034/2013. О безопасности мяса и мясной продукции. Решение Совета Евразийской экономической комиссии от 09.10.2013 № 68. 69 с.

19. Шур А.М. Высокомолекулярные соединения: учебник для ун-тов. 3-е изд., перераб. и доп. М.: Высш. школа, 1981. 651 с.

20. Электреты / Под ред. Г.М. Сесслера. М.: Мир, 1983. 487 с.

21. Гуль В.Е., Царский Л.Н., Майзель Н.С., Шенфиль Л.З., Журавлев В.С., Щибря Н.Г. Электропроводящие полимерные материалы. М.: Химия, 1968. 248 с.


Review

For citations:


Beznaeva O.V., Kirsh I.A., Mashentseva N.G. Packaging of Poultry Meat in Physically Modified Membranous Materials. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(4):28-34. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2019.186

Views: 437


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)