Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Medical-Biological Evaluation of A New Canned Product from Sprouted Wheat

https://doi.org/10.36107/spfp.2023.452

Abstract

 

Background. An in vivo experiment on laboratory animals allows us to evaluate the safety of a new canned product made from sprouted wheat grain and its effectiveness when consumed in a model of hyperlipidemia for the prevention of nutrition-related diseases. These studies allow us to form a hypothesis about the usefulness of the new product for the human body.

Purpose. To study the glycemic index and the effect of the new product “Sprouted grains (wheat)” on the body of laboratory animals. To study the effect of the new canned product “Sprouted grains (wheat)” on the state of organs and body systems of laboratory animals with experimental hyperlipidemia, to determine the glycemic index of the new food product.

Materials and methods. The experiment was carried out on 34 Wistar rats aged 1.5-2 months weighing 180-200 g and 36 ICR mice. An experimental model of hyperlipidemia was established by using a hyperfat diet for 35 days. The proportion of simple lipids in the diet was increased to 40%. The rats were divided into 3 groups: group No. 1 control (standard vivarium diet), groups No. 2 and No. 3 - on a hyperlipidemic diet.

Results. An in vivo experiment was conducted on the effect of canned sprouted wheat grain on the morphometric parameters and performance of laboratory animals, on biochemical and hematological blood parameters and on the motor function of the small intestine. The safety of using the product as part of diets with a high dietary fiber content has been confirmed. The effect of the new product on increasing blood glucose levels after its consumption was studied. It has been shown that in conditions of experimental hyperlipidemia, long-term consumption of canned sprouted wheat grain does not change the functional state of the organs and body systems of laboratory animals, helps to normalize and reduce their weight, increase physical endurance and performance. A positive effect on the normalization of metabolic processes by reducing the level of cholesterol, triglycerides, low-density lipoproteins and glucose in the blood has been experimentally proven. When consuming canned sprouted wheat grain, there was a tendency to increase the motor function of the small intestine. The glycemic index of the food product under study was determined.

Conclusions. The use of canned sprouted grains for food or for preparing dishes is an effective way to prevent metabolic disorders caused by hypercaloric nutrition. The results obtained allow us to recommend canned food “Sprouted grains (wheat)” as a food product for various age categories of the population. 

About the Author

Maria L. Zenkova
Belarusian State Economic University
Belarus


References

1. Влощинский, П. Е., Березовикова, И. П., Колпаков, А. Р., & Клеблеева, Н. Г. (2013). Влияние многокомпонентных крупяных смесей на содержание глюкозы в крови экспериментальных животных. Техника и технология пищевых производств, (3), 90–94.

2. Демидова, Т. Ю., & Галиева, О. Р. (2007). Профилактика и управление предиабетическими нарушениями углеводного обмена у больных с метаболическим синдромом. Ожирение и метаболизм, (4), 19 –24.

3. Ермакова, А. Е., & Кудяшева, А. Г. (2021). Изменчивость гематологических показателей у разных видов лабораторных мышей. Известия Коми научного центра Уральского отделения Российской академии наук. Серия Экспериментальная биология и экология, 5 (51), 13 –19. https://doi.org/10.19110/1994-5655-2021-5-13-19

4. Забалуева, Т. В. (2018). Гликемический индекс повышения уровня сахара в крови при смешивании разных жиров. Современные инновации, 5(30), 79–83.

5. Зенькова, М. Л., Акулич, А. В., Мельникова Л. А., & Тимофеева В. Н. (2020). Исследование нутриентного профиля пророщенного зерна мягкой пшеницы, выращенной в Беларуси. Хранение и пе¬реработка сельхозсырья, (3), 58–66. https://doi.org/10.36107/spfp.2020.339

6. Зенькова, М. Л., Бойко, М. Ю., Мацикова, О. В. (2014). Продукты длительного хранения из зерна и блюда на их основе. Пищевая промышленность: наука и технологии, (1), 23–28.

7. Каркищенко, В. Н., Капанадзе, Г. Д., Деньгина, С. Е., & Станкова Н. В. (2011). Разработка методики оценки физической выносливости мелких лабораторных животных для изучения адаптогенной активности некоторых лекарственных препаратов. Биомедицина, (1), 72 –74.

8. Коптяева, К. Е., Мужикян, А. А., Гущин, Я. А., Беляева, Е. В., Макарова, М. Н., & Макаров, В. Г. (2018). Методика вскрытия и извлечения органов лабораторных животных. Сообщение 2: мышь. Лабораторные животные для научных исследований, (4), 50–73. https://doi.org/10.29296/2618723X-2018-04-05

9. Куценкова, В. С., Семина, А. И., Лямина, Н. П., & Неповинных, Н.В. (2017). Перспективы применения продуктов, обогащенных пищевыми волокнами, в диетотерапии пациентов с сердечно-сосудистыми заболеваниями. Кардиосоматика, 8(1), 47–48.

10. Мельникова, Л. А., Рябова, К. С., & Жукова, И.А. (2017). Исследование влияния изотонических безалкогольных напитков адаптогенного действия на экспериментальных животных с использованием физиологических тестов. Вестник Могилевского государственного университета продовольствия, (1), 66–71.

11. Мельникова, Л. А., & Журня, А. А. (2018). Оценка эффективности обогащенных хлебобулочных изделий для школьного питания. Пищевая промышленность: наука и технологии, 11(3), 12–18.

12. Погожева, А. В., Дербенева С. А., & Байгарин, Е. К. (2006). Оценка эффективности использования хлеба, изготовленного из пророщенного зерна, в диетотерапии больных пожилого возраста с сердечно-сосудистыми заболеваниями. Вопросы питания, 75(5), 45–48.

13. Пономарева, Е. И., Алехина Н. Н., & Бакаева И. А. (2016). Хлеб из биоактивированного зерна пшеницы повышенной пищевой ценности. Вопросы питания, 85(2), 116–121.

14. Рыбакова, А. В., & Макарова, М. Н. (2015). Методы эвтаназии лабораторных животных в соответствии с Европейской директивой 2010/63. Международный вестник ветеринарии, (2), 96 – 107.

15. Устинова, А. В., Дыдыкин, А. С., Хвыля, С. И., Конь, И. Я., & Углицких, А. К. (2005). Нутриентная адекватность и медико-биологическая оценка консервов для энтерального питания детей раннего возраста. Пищевая промышленность, (10), 88–90.

16. Цед, Е. А., Василенко, З. В., Королева, Л. М., Волкова, С. В., Астапенко, С. В., & Селемина Н.М. (2012). Доклиническая комплексная оценка свойств напитка брожения на основе рисового гриба. Пиво и напитки, (5), 64 –67.

17. Цурцумия, Д., Приходько, Е., Тетерина, Л., Селиверстов, П., Ситкин, С., & Радченко, В. (2016). Пищевые волокна в коррекции дислипидемии. Врач, (9), 29–37.

18. Черникова, Н. А., & Кнышенко, О. А. (2018). Гликемический индекс и его роль в управлении и контроле сахарного диабета. Эндокринология: новости, мнения, обучение, 7(4), 16–22.

19. Шаршунов, В. А., Урбанчик, Е .Н., Шалюта, А. Е., & Галдова, М. Н. (2016). Получение биологически активного зеонового продукта на основе смесей пророщенного зерна пшеницы и овса голозерного. Весці Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі. Серыя аграрных навук, (4), 118–125.

20. Benincasa, P., Falcinelli, B., Lutts, S., Stagnari, F., & Galieni, A. (2019). Sprouted Grains: A Comprehensive Review. Nutrients, 11(2), 421. https://doi.org/10.3390/nu11020421

21. Lairon, D. (2007). Dietary fiber and control of body weight. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 17(1), 1–5. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2006.07.006

22. Lemmens, E, Moroni, A. V., Pagand, J., Heirbaut, P., Ritala, A., Karlen, Y., Le, K.-A., Van der Broeck, H. C., Brouns, F. J. P. H., de Brier, N., & Delcour, J. A. (2019). Impact of Cereal Seed Sprouting on Its Nutritional and Technological Properties: A Critical Review. Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety, 18, 305-328 https://doi.org/10.1111/1541-4337.12414

23. Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes: A position statement of the American Diabetes Association. (2008). Diabetes Care, 31(suppl. 1), 61–78. https://doi.org/10.2337/dc08-s061

24. Wolever, T. M. S., & Jenkins, D. J. A. (1986). The use of the glycemie Index in predicting the blood glucose response to mixed meals. The American Journal of Clinical Nutrition, 43(1), 167–172. https://doi.org/10.1093/ajcn/43.1.167


Supplementary files

Review

For citations:


Zenkova M.L. Medical-Biological Evaluation of A New Canned Product from Sprouted Wheat. Storage and Processing of Farm Products. 2023;(3). (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2023.452

Views: 216


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)