Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Technological Features and Prospects of Using Vegetable Proteins in the Food Industry. Part 1. Analysis of the Nutritional and Biological Value of High-protein Vegetable Products

Abstract

The structure of the world's resources of food protein is formed by the principle of separation of human food products into two main groups - plant and animal origin. Animal protein contains all essential amino acids. But when taking high-quality amino acid composition of animal protein together with him in the human body receives saturated fatty acids and cholesterol, which increase the risk of developing diseases of civilization: obesity, diabetes and cardiovascular diseases. Protein products of plant origin contain a much smaller proportion of saturated fats, and polyunsaturated fatty acids contain a larger amount. That is why the diet should be balanced intake of animal and vegetable protein. Analysis of the world situation in recent years indicates insufficient production of animal products: vegetable proteins account for 80 %, and animal protein - about 20 % of the total produced in the world. Currently, there is a fairly full-bodied base of plant protein raw materials for processing into functional and specialized products. Based on the statistical data presented in the article, it is clear that leguminous crops, especially peas, are the most promising source of protein for the Russian population. This culture differs in that it does not cause allergic reactions and can be cultivated without restrictions on soil and climatic conditions. High nutritional value and a fairly balanced amino acid c18andidaomposition allow us to consider peas as a promising basis for the production of functional and specialized food products.

About the Authors

E. S. Bychkova
Novosibirsk State Technical University
Russian Federation


L. N. Rozhdestvenskaja
Novosibirsk State Technical University
Russian Federation


V. D. Pogorova
Novosibirsk State Technical University
Russian Federation


D. V. Gosman
Novosibirsk State Technical University
Russian Federation


A. L. Bychkov
Institute of Solid State Chemistry and Mechanochemistry SB RAS
Russian Federation


O. I. Lomovskij
Institute of Solid State Chemistry and Mechanochemistry SB RAS
Russian Federation


References

1. Постановление от 14.06.2013 № 31 «О мерах по профилактике заболеваний, обусловленных дефицитом микронутриентов, развитию производства пищевых продуктов функционального и специализированного назначения» // Российская газета - Федеральный выпуск. - 2013. - № 6184 (208). - Режим доступа: https://rg.ru/2013/09/18/onishenko-dok.html (дата обращения: 30.04.2017).

2. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08. - Режим доступа: http://foodnews-press.ru/images/pdf/Normy/Normy_pis_veshestv.pdf (дата обращения: 27.03.2018).

3. Антипова, Л. В. Гигиенические аспекты и перспективы отечественного производства растительных белков / Л. В. Антипова, Н. И. Толпыгина, М. Е. Успенская, В. И. Попов // Гигиена и санитария. - 2015. - № 9. - С. 51-54.

4. Шустов, С. Культурные растения / С. Шустов. - Доброе слово, 2014. - 112 с.

5. Бюллетени о состоянии сельского хозяйства (электронные версии) // Режим доступа: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/publications/catalog/doc_1265196018516 (Дата обращения: 28.03.2018).

6. ТР ТС 022 «Пищевая продукция в части ее маркировки» // Режим доступа: http://webportalsrv.gost.ru/portal/GostNews.nsf/acaf7051ec84 0948c22 571290059c78f / 9fe752e7e38 cc18e44257bde0024e7d4/$FILE/TR_TS_022-2011_text.pdf (дата обращения 27.03.2018).

7. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2. Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микронутриентов, органических кислот и углеводов / Под ред. проф., д-ра техн. наук И. М. Скурихина и проф., д-ра мед. наук. М. Н. Волгарева. - 2-е изд. перераб. и доп. - М.: Агропромиздат, 1987. - 360 с.

8. Лисин, П. А. Компьютерное моделирование производственных процессов в пищевой промышленности: Учебное пособие / П. А. Лисин. - СПб.: Лан», 2016. - 256 с.

9. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 1. Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов / Под ред. проф., д-ра техн. наук И. М. Скурихина и проф., д-ра мед. наук. М. Н. Волгарева. - 2-е изд. перераб. и доп. - М.: Агропромиздат, 1987. - 224 с.


Review

For citations:


Bychkova E.S., Rozhdestvenskaja L.N., Pogorova V.D., Gosman D.V., Bychkov A.L., Lomovskij O.I. Technological Features and Prospects of Using Vegetable Proteins in the Food Industry. Part 1. Analysis of the Nutritional and Biological Value of High-protein Vegetable Products. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(2):53-57.

Views: 385


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)