Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Evaluation of the Biochemical Composition of Soya Grain and Dry Biomass of Soya Seedlings in a Comparatively-varietal Aspect

Abstract

The most complete information about the biochemical composition of the feedstock is a necessary condition for the production of high-quality healthy foods based on soybean. Taking into account constantly expanding varietal assortment of soybean, an actual research direction is a thorough study of the composition and properties of new varieties, as well as the possibility of their use in processing. We present the results of a comparative analysis of the biochemical composition of dry biomass of soya seedlings and soya grain of 7 new varieties of selection of the Federal State Budget Scientific Institution «All-Russian Scientific Research Institute of Soybean» (Amur region, Blagoveshchensk). As a result of the studies, significant varietal differences in soya grain were found: by content of protein - within 6,33 %, and fiber - 5,26 %, by content of fat, total carbohydrates and activity of trypsin inhibitors - 3,99, 2,44 % and 2,59 mg/g, respectively. In soya seedlings the intervarietal range of fluctuations in protein content amounted to 1,62 %, fat - 1,70 %, fiber - 2,90 %, total carbohydrates - 3,61 %, the intervarietal differences of indicators for activity of trypsin inhibitors varied within 4,45 mg/g. In the biochemical composition of dry biomass of the seedlings, regardless of the variety used for their production, there was a significant decrease in fat content, in activity of trypsin inhibitors and an increase in fiber, protein and total carbohydrates. The obtained research results can be useful for practical activity at the processing soy raw materials to assess the efficiency of the use of one soybean variety or another in order to create functional foods or biologically active food additives.

About the Authors

O. V. Litvinenko
All-Russian Scientific Research Institute of Soybean
Russian Federation


O. V. Skripko
Amur State University
Russian Federation


References

1. Стратегия «Развития пищевой и перерабатывающей промышленности Российской Федерации на период до 2020 года», утв. Распоряжением Правительства РФ от 17.04.2012. № 559-р [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.garant.ru.

2. Отраслевая программа российского соевого союза «Развитие производства и переработки сои в Российской Федерации на 2015-2020 годы» [Электронный ресурс]. - Режим доступа: www.ros-soya.su.

3. Об основах государственной политики Российской Федерации в области здорового питания на период до 2020 года, утв. Распоряжение Правительства РФ от 25.10.2010 № 1873-р [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.garant.ru.

4. Петибская, В. С. Соя: химический состав и использование / Под редакцией академика РАСХН, д-ра с.-х. наук В. М. Лукомца. - Майкоп: Полиграф-ЮГ, 2012. - 432 с.

5. Скрипко, О. В. Методические рекомендации по использованию новых сортов сои дальневосточной селекции для производства продуктов питания функционального назначения / О. В. Скрипко, О. В. Литвиненко, О. В. Покотило // ФГБНУ ВНИИ сои. - Благовещенск: ОДЕОН, 2016. - 40 с.

6. Мячикова, Н. И. Пророщенные семена как источник пищевых и биологически активных веществ для организма человека [Электронный ресурс] / Н. И. Мячикова [и др.] // Современные проблемы науки и образования. - 2012. - № 5. - Режим доступа: http://www.science-education.ru.

7. Скрипко, О. В. Оценка качества салатов из проростков семян сои сортов Амурской селекции / О. В. Скрипко, О. В. Литвиненко, О. В. Покотило // Наука сегодня: факты, тенденции, прогнозы: материалы международной научно-практической конференции. - Вологда: ООО «Маркер», 2016. - С. 72-74.

8. Скрипко, О. В. Исследование биохимического состава семян сои амурской селекции для использования в пищевой промышленности / О. В. Скрипко [и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2015. - № 8. - С. 32-35.

9. Киселёва, Т. Ф. Влияние проращивания на содержание антипитательных веществ в семенах сои / Т. Ф. Киселёва [и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2013. - № 6. - С. 28-30.


Review

For citations:


Litvinenko O.V., Skripko O.V. Evaluation of the Biochemical Composition of Soya Grain and Dry Biomass of Soya Seedlings in a Comparatively-varietal Aspect. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(2):70-73.

Views: 256


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)