Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Influence of Various Concentrations of Humic acids on the Formation of Safety and Commodity-Technological Qualities of Broiler Chicken Meat

Abstract

The expediency of using the biological active additive “Reasil Humic Vet” (produced by “Life Force” LLC, Saratov), obtained on the basis of alkaline salts of natural humic acids - humates from water-soluble leonardite with the use of the technology of alkaline extraction is experimentally substantiated in the article. The research was conducted at the Faculty of Veterinary Medicine and Biotechnology of Saratov State Agrarian University in the Saratov Region on 4 similar groups of broiler chickens with 100 heads in each group. Various doses of a biologically active additive based on the natural-organic complex of humic acids have been studied, as well as the probability of a negative effect on the poultry organism with an increase in its optimal dosage, which is 0.5 ml, 22 times and 44 times. It has been established that the use of the additive “Reasil Humic Vet” in drinking water for broiler chickens, which has a high bioavailability and combines the properties of myosotoxins enterosorbent, immunostimulant and antagonist of pathogenic flora, contributes to the increase of the biological full value of the diet, thereby it improves the digestive processes and the intensity of live weight gain by 11.85 and 4.94% with a traceable tendency to decrease feed inputs for production of a unit of output. The article presents the morphological and biochemical composition of blood as one of the main criteria of the physiological condition of the bird, which reflects the adaptive reactivity of its organism, health, metabolism and thereby determines the level of preservation, productivity and quality of its meat, which is indicative not only of the safety of the biologically active additive used, but also the beneficial effects on the organism. The results of the influence of humic acids on the development of the internal organs of broiler chickens and their meat qualities are given in the article. It has been found that the application of the preparation with humates in the main diet of broilers has a positive effect on the synthesis of muscle and adipose tissue in their bodies. Along with this, the studies were carried out to investigate the chemical composition of meat and to provide organoleptic evaluation of its taste values.

About the Authors

I. V. Simakova
«Saratov State Agrarian University Named after N.I. Vavilov»
Russian Federation


A. A. Vasiliev
«Saratov State Agrarian University Named after N.I. Vavilov»
Russian Federation


K. V. Korsakov
«Saratov State Agrarian University Named after N.I. Vavilov»
Russian Federation


L. Yu. Gulyaevа
«Ulyanovsk State Agrarian University named after P.A. Stolypin»
Russian Federation


References

1. Ерисанова О., Гуляева Л. Эффективность использования в рационах кур Липовитам Бета // Птицеводство. 2010. №12. С. 20-21.

2. Ерисанова О. Е., Пыхтина Л. А., Улитько В. Е. Коррекция сорбирующими добавками в рационах процессов пищеварения и обмена веществ у бройлеров для повышения реализации потенциала их продуктивности // Фундаментальные и прикладные проблемы повышения продуктивности животных и конкурентоспособности продукции животноводства в современных экономических условиях АПК РФ: Международная научно-практическая конференция. Ульяновск: Ульяновская государственная сельскохозяйственная академия имени П.А. Столыпина, 2015. С.51-56.

3. Дробышевский С. В., Сидорова К. А. Микотоксины как источник отравлений животных // Молодой ученый. 2017. №2. С. 249-251.

4. Нуралиев Е. Р., Кочишь И. И. Микотоксикозы в птицеводстве //Птицеводство. 2014. №4.С. 25-28.

5. Труфанов О., Котик А., Труфанов В. Микотоксины в кормах для птицы // Животноводство России. 2017. №7. С. 5-8.

6. Васильев А. А., Коробов А. П., Москаленко С. П., Сивохина Л. А., Кузнцов М. Ю. Значение, теория и практика использования гуминовых кислот в животноводстве // Аграрный научный журнал. 2018. №1. С. 3-6.

7. Жданова А. В., Авакумова Н. П., Кривопалова М. А. и др. Детоксикация полихлорированных бифенилов гуминовыми кислотами пелоидов // Успехи современного естествознания. 2016. № 10. С. 31-35.

8. Платонов В. В., Елисеев Д. Н., Половецкая О. С., Харарцев А. А. Сравнительная характеристика структурных особенностей торфяных гуминовых и гиматомелановых кислот во взаимосвязи со спецификой их физиологического действия // Вестник новых медицинских технологий. 2010. №4. С. 9-11.

9. Трухачев В. И., Грекова А. А., Стародубцева Г. П., Мальцев А. Н., Любая С. И. Изучение возможности использования гуминовых кислот для профилактики и лечения микотоксикозов // Научное обозрение. Биологические науки. 2014. № 1. С. 125.

10. Гахри Х., Хабибян Р., Абдолла Фам М. Оценка эффективности этерифицированного глюкоманнана, бентонита натрия и гуминовой кислоты для улучшения токсического действия афлатоксина у бройлеров // Турецкий журнал ветеринарной медицины животных. 2010. № 34(4) С. 385-391.


Review

For citations:


Simakova I.V., Vasiliev A.A., Korsakov K.V., Gulyaevа L.Yu. Influence of Various Concentrations of Humic acids on the Formation of Safety and Commodity-Technological Qualities of Broiler Chicken Meat. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(3):73-82. (In Russ.)

Views: 320


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)