Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

The Choice of Parameters for Bactericide Treatment of Low Quality Beet Before Storage

Abstract

The high production level of beet as an only domestic source of raw material to produce sugar provides obtaining of its great output. The prepared raw material is necessary to store till processing interfering with development of diseases during beet root storage period. Many year inspections of beet fields in different areas of the Central Black-Earth region have revealed a great harmfulness of sugar beet root diseases including vascular bacteriosis. The causes of mass root system disease development are incorrectness of cultivation agrotechnics, unfavorable weather conditions, and prevalence of foreign hybrids susceptible to local pathogens in sugar beet assortment. Bacteria affected beet raw material with weakly expressed disease symptoms is processed as the healthy ones that can be one of the main causes of sugar output reduction in sugar-beet-refineries. During storage, the infected raw material is easily damaged microbiologically. To suppress phytopathogenic microflora, chemical protection methods have gained the most widespread application. Benzoic acid is suggested to use as a bactericide. Aim of the investigation was to determine parameters of bactericide treatment of sugar beet infected with vascular bacteriosis before storage that provide safety of its quality. To choose of the process parameters, mathematical methods of experiment planning were used. As a result of statistical processing of the experimental matrix data with the help of program complex SGWIN, the regression equations were obtained allowing estimation of the Х1 and Х2 investigated factors’ influence on effectiveness of sugar beet treatment before storage. It was revealed that beet root treatment with benzoic acid solution (0.1 % concentration, consumption being 1.6 % of beet mass) provided high effectiveness of raw material processing. Here, content of protein compounds in crude juice was 0.25 mg/sm³; content of reducing substances was 0.091 mg/sm³ in the crude juice and 0.034 mg/sm³ in clarified juice; purity of the crude juice was 84.9 % and the one of the clarified juice was 89.1 %; colourity of the clarified juice was 322 units of colour density. Bactericide treatment of beet row material before storage, with the chosen values of parameters, would permit to diminish protein compounds decomposition by 22.6 % and formation of reducing substances by 12.0 %, in comparison with the beet roots stored without treatment. It would provide improvement of quality characteristics of the crude and clarified juices and, finally, increase sugar output due to decrease of its losses during storage and processing.

About the Authors

N. G. Kulneva
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


L. N. Putilina
Federal State Budgetary Scientific Institution “The A.L. Mazlumov All-Russian Research Institute of Sugar Beet and Sugar”
Russian Federation


References

1. Авдонина И.А. Научные основы функционирования свеклосахарного подкомплекса // Современное развитие экономических и правовых отношений. Образование и образовательная деятельность: материалы международной научно-практической конференции. г. Димитровград. 27 апреля 2012. Димитровград: Технологический институт - филиал ФГБОУ ВПО «Ульяновская ГСХА имени П.А. Столыпина», 2012. С. 5-10.

2. Беседин Н.В., Пигорев И.Я., Ишков И.В. Влияние биопрепаратов на урожайность и качество гибридов сахарной свеклы // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2017. №1. С. 9-16.

3. Борисюк П.Г. Особенности химического состава корнеплодов и их изменения во время хранения // Вестник сахарников Украины. 2014. № 11(102). С. 2-8.

4. Долгополова Н.В. Хранение и переработка продукции растениеводства (на примере сахарной свеклы) // Аграрный вестник Урала. 2011. №3 (82). С. 66-69.

5. Еникиев Р.И., Исламгулов Д.Р. Качественные требования к сахарной свекле // Современные наукоемкие технологии. 2013. № 9. С. 13.

6. Жеряков Е.В., Котлов С.А. Изменение технологических качеств корнеплодов сахарной свеклы при полевом хранении в кагатах // Нива Поволжья. 2017. № 3. С. 27-33.

7. Каракотов С.Д., Селиванова Г.А., Путилина Л.Н. Применение микробиологического препарата Биокомпозит-коррект в технологиях защиты сахарной свёклы от болезней // Сахарная свёкла. 2017. № 3. С. 10-13.

8. Костин В.И., Мударисов Ф.А., Решетникова С.Н., Федорова И.Л. Влияние сроков хранения корнеплодов сахарной свеклы в кагатах на выход сахара в ОАО «Ульяновский сахарный завод» // Сахарная свекла. 2016. № 5. С. 29-31.

9. Кульнева Н.Г., Путилина Л.Н., Селезнева И.Г. Динамика качества сахарной свеклы, пораженной сосудистым бактериозом // Актуальная биотехнология. 2015. №4 (15). С. 12-16.

10. Кульнева Н.Г., Селезнева И.Г., Свешников И.Ю., Казакевич С.Ю. Контроль показателей сахарной свёклы различного качества при хранении // Хранение и переработка сельхозсырья. 2017. № 4. С. 32-34.

11. Лосева В.А., Ефремов А.А., Квитко И.В. Методы исследования свойств сырья и готовой продукции (теория и практика) // Воронеж. гос. технол. акад. Воронеж: ВГТА, 2008. 247 с.

12. Мослемзаде Э.А., Касумова А.А., Набиев А.А. Изменение содержания химических компонентов в сахарной свекле при её хранении до переработки // Сахар. 2010. № 10. С. 50-52.

13. Петров А.А., Бальян Х.В., Трощенко А.Т. Органическая химия: Учебник для вузов. СПб: «Иван Фёдоров», 2002. 454 с.

14. Петровский А.С. Микробиологический препарат Биокомпозит - коррект / Под ред. чл.-корр. РАН С.Д. Каракотова. Щелково: АО «Щелково Агрохим», 2016. 32 с.

15. Путилина Л.Н., Кульнева Н.Г., Селиванова Г.А., Землянухина О.А. Технологическая оценка сахарной свеклы, инфицированной возбудителями сосудистого бактериоза в период вегетации // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2016. № 3. С. 239-247.

16. Путилина Л.Н., Селезнева И.Г., Свешников И.Ю., Кульнева Н.Г. Патент РФ №. 2640845 Способ получения диффузионного сока // Заявл. № 2016143518 от 07.11.2016; опубликовано 12.01.2018. Бюл. № 2.

17. Рудаков В.О., Морозов Д.О., Седых А.Н. Способ, позволяющий сократить потери сахарной свеклы в кагатах // Защита и карантин растений. 2010. № 6. С. 66-67.

18. Рудаков В.О., Морозов Д.О., Седых А.Н., Сидельников А.М. Использование биологического метода для повышения сохранности корнеплодов в кагатах // Сахарная свекла. 2008. № 3. С. 13-15.

19. Сапронов Н.М., Морозов А.Н., Цуканов В.Н. Заготовка и хранение сахарной свеклы: организационные, технологические инновации // Сахар. 2007. № 8. С. 24-29.

20. Сапронов Н.М. Прогнозирование результативности хранения сахарной свеклы // Сахар. 2011. № 9. С. 37-40.

21. Святова О.В., Дорогавцева Н.Г., Быканова С.А., Жмакина О.С. Принцип сбалансированности основа совершенствования управления свеклосахарного подкомплекса АПК // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2014. № 5. С. 32-35.

22. Селиванова Г.А. Причины широкого распространения корневых гнилей в ЦЧР // Сахарная свекла. 2013. № 5. С. 27-31.

23. Смирнов М.А. Способ полевого хранения корнеплодов // Сахарная свекла. 2015. № 6. С. 36-40.

24. Стогниенко О.И., Воронцова А.И. Видовой состав возбудителей кагатной гнили сахарной свеклы при краткосрочном хранении в полевых буртах // Защита и карантин растений. 2015. № 4. С. 26-28.

25. Тютерев С.Л. Научные основы индуцированной болезнеустойчивости растений. СПб.: Рос. акад. с.-х. наук. Всерос. НИИ защиты растений, 2002. 328 с.

26. Чернявская Л.И., Никулина О.К. Хранение корнеплодов сахарной свеклы с использованием химически и биологически активных препаратов // Пищевая промышленность: наука и технологии. 2012. № 2 (16). С. 34-40.

27. Чернявская Л.И. Потери сахарозы и их снижение при хранении сахарной свеклы // Сахар. 2004. №5. С. 24-27.

28. Шамин А.А., Стогниенко О.И., Боронтов О.К. Влияние элементов агротехники на формирование фитопатогенного комплекса возбудителей и развитие микозов корневой системы сахарной свеклы // Земледелие. 2013. № 4. С. 35-38.

29. Шпаар Д., Дрегер Д., Захаренко А. Сахарная свёкла (Выращивание, уборка, хранение). М.: ИД ООО «ДЛВ АГРОДЕЛО», 2012. 315 с.


Review

For citations:


Kulneva N.G., Putilina L.N. The Choice of Parameters for Bactericide Treatment of Low Quality Beet Before Storage. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(4):38-47. (In Russ.)

Views: 395


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)