Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Comparative Study of Impurities in Distillates from Grain Raw Materials and Drinks Dased on Them

Abstract

The purpose of this work is to familiarize with the new line of standards for grain distillates and beverages based on them. A brief analysis of the literature showed that at the present time there are practically no systematic studies of the composition of impurities in grain distillates and products from them. The work investigated the quality of grain distillate produced by the artisanal method. It is shown that they all meet the quality requirements according to GOST 33301-2015. The results of the work can be used in the development of new strong drinks for Russia.

About the Authors

I. M. Abramova
All-Russian Research Institute of Food Biotechnology - a branch of the Federal State Budgetary Institution of Science of the Federal Research Center for Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


M. E. Medrish
All-Russian Research Institute of Food Biotechnology - a branch of the Federal State Budgetary Institution of Science of the Federal Research Center for Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


S. Y. Makarov
Federal State Budget Educational Institution of Higher Education «K.G. Razumovsky Moscow State University of technologies and management (the First Cossack University)»
Russian Federation


V. V. Girova
Federal State Budget Educational Institution of Higher Education «K.G. Razumovsky Moscow State University of technologies and management (the First Cossack University)»
Russian Federation


References

1. Duplais E., Arpin M., Portier E. Traité de la Fabrication des Liqueurs et de la Distillation des Alcools // Septième édition, entièrement refondue par Marcel Arpin & Ernest Portier. Paris: Gauthier-Villars, 1899. 492 p.

2. Russell I. Whisky: Technology, production and marketing. London: Elsevier Science, 2003. 384 p.

3. Whitby B.R. Traditional distillation in the whisky industry // Ferment Institute of Brewing, 1992. V. 5(4). P. 261- 267.

4. Wiley H.W. Beverages And Their Adulteration Origin, Composition, Manufacture, Natural, Artificial, Fermented, Distilled, Alkaloidal And Fruit Juices. N.-Y.: P. Blakiston’s Son & Co, 1919. 646 p.

5. Веселовская О.В., Полтавская Н.В., Поляков В.А. и др. Специализированные программные комплексы в контроле качества алкогольной продукции // Пищевая промышленность. 2017. №1. С. 50-52.

6. Гаджиев М.С., Мишиев П.Я. Комплексная технология получения коньячных дистиллятов улучшенного качества // Известия ВУЗов. Пищевая технология. 2012. №5-6. С. 83-85.

7. Дорош А.К., Лисенко В.С. Виробництво спиртних напоїв: Сировина, апарати, технології отримання спирту та горілки з рекомендаціями для індивідуальних виробників. К.: Либiдь, 1995. 275 с.

8. Жильбер Д. Виски. М: Ниола-пресс, 2008. 216 с.

9. Жиров В.М., Жирова В.В., Макаров С.Ю., Славская И.Л. Основы технологии виски. М.: ПРОБЕЛ-2000, 2011. 196 с.

10. Звонарева А.Т. Лучшие рецепты самогона. М.: Центрполиграф, 2008. 280 с.

11. Ли Э., Питотт Дж. Спиртные напитки: Особенности брожения и производства / Пер. с англ. под общ. ред. А.Л. Панасюка. СПб.: Профессия, 2006. 552 с.

12. Макаров С.Ю., Макаров С.С. Легенды тропиков: технология рома и текилы. М.: ДеЛи плюс, 2018. 116 с.

13. Макаров С.Ю., Шульман И.С. Библия домашнего винокура. Секреты мастерства; оборудование и приемы работы с ним; рецептуры напитков. М.: ДеЛи плюс, 2018. 264 с.

14. Мишиев П.Я., Гаджиев М.С., Алиев А.Р. и др. Инновационные подходы в производстве продукции ОАО «Дербентский коньячный комбинат» // Научные труды КубГТУ. 2015. №8. С. 1-10.

15. Нужный В.П., Савчук С.А., Каюмов Р.И. Химико-токсикологическое исследование крепких алкогольных напитков домашнего изготовления (самогон) из разных регионов России // Наркология, 2002. №5. С. 43-48.

16. Полыгалина Г.В. Аналитический контроль производства водок и ликёроводочных изделий. М.: ДеЛи принт, 2006. 464 с.

17. Похлебкин В. В. История водки. М.: Центрполиграф, 2005. 269 с.

18. Родионов Б. История русской водки от полугара до наших дней. М.: ЭКСМО, 2011. 418 с.

19. Родионов Б. Полугар. Водка, которую мы потеряли. М.: Зебра Е, 2009. 304 с.

20. Рухлядева А.П., Листова З.А. Справочное пособие для лаборантов-химиков ликероводочных заводов. М.: Пищевая промышленность, 1977. 216 с.

21. Скурихин И.М. Химия коньяка и бренди. М.: Профессия, 2005. 296 с.

22. Тузмухамедов Э. Виски мира. М.: Издательство Жигульского, 2001. 79 с.

23. Чекмарева М.Г. Технология крепких напитков из новых сортов винограда и нетрадиционного сырья: дисс. на соиск. учен. степ. к.т.н. Новочеркасск: ВНИИ В и В им. Я.И. Потапенко, 2004. 172 с.

24. Шелехова Т.М. Контроль качества алкогольной продукции и биотехнологических процессов переработки сельскохозяйственного сырья в этиловый спирт с использованием хромато-масс-спектрометрических, газохроматографических и электрофоретических методов анализа //Производство спирта и ликероводочных изделий. 2012. № 3. С. 32-34.

25. Яровенко В.Л., Маринченко В.А., Смирнов В.А. Технология спирта. М.: Колос-Пресс, 2002. 465 с.


Review

For citations:


Abramova I.M., Medrish M.E., Makarov S.Y., Girova V.V. Comparative Study of Impurities in Distillates from Grain Raw Materials and Drinks Dased on Them. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(4):59-67. (In Russ.)

Views: 276


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)