Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Hierarchical Macrosystems as Models of Technological Business Processes in the Food Industry

Abstract

This paper considers business processes in the food industry from the standpoint of the theory of macrosystems. The distinctive feature of such business processes is their multidimensionality, which requires taking into account their technological, economic, and information aspects. This paper proposes a hierarchical macrosystem model for modeling business processes in the food industry, analyzes the issue of choosing optimal modes for such business processes, provides a mathematical basis for the proposed model, and proposes the necessary optimality criteria. The paper uses a model of a scalar business process as the simplest model for finding analytical solutions. With such an approximation, flows on each stratum of a macrosystem model are considered to be scalar, and aggregated. In this case, each stratum represents an analog of a thermal engine where original resources are transformed into a target product, such as finished goods, profits, or an information flow. The comprehensive, hierarchical approach allows structuring the obtained model and determining optimality criteria for business processes. The obtained results can be used for modeling business processes, taking into account the aggregation of resource flows on each stratum of the hierarchy.

About the Authors

S. A. Amelkin
Moscow State Linguistic University
Russian Federation


N. Yu. Logunova
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


References

1. Амелькин С.А., Мартинаш К., Цирлин А.М. Задачи оптимального управления необратимыми процессами в термодинамике и микроэкономике (обзор) // Автоматика и телемеханика. 2002. N.4. С. 3-25.

2. Амелькин С.А., Иванова О.С. Предельные возможности передачи информации в макросистемах // Модел. и анализ информ. систем. 2011. 18:3. С. 75-81.

3. Багиев Г.Л., Аренков И.А. Основы маркетинговых исследований: Учебник. СПб.: Нева, 2009. 157 с.

4. Бондина Н.Н. Бухгалтерская (финансовая) отчетность. М.: ИНФРА-М, 2019. 256 с.

5. Berry R.S., Kazakov V., Sieniutycz S., Szwast Z., Tsirlin A.M. Termodynamic Optimization of Finite-Time Processes. Chichester: John Wiley & Sons, LTD, 1999. 464 p.

6. Гурман В.И., Кульбака Н.Э., Рюмина Е.В., Токсанбаева М.С. Моделирование социо-эколого-экономической системы региона. М.: Наука, 2001. 175 c. ISBN 5-02-013047-8

7. Гейзенберг В. Роль феноменологических теорий в системе теоретической физики // Успехи физических наук. 1967. Т. 91. № 4. С. 731-733.

8. Косова Р.А. Экономическая теория: Учебное пособие: 2-е изд. Тула: Тул. гос. ун-т, 1998. 304 с.

9. Логунова Н.Ю. Определение оптимального срока амортизации технологического оборудования на предприятиях пищевой промышленности // Высокоэффективные пищевые технологии. М.: МГУПП, 2006. С. 122-125.

10. Миронова В.А., Амелькин С.А., Цирлин А.М. Математические методы термодинамики при конечном времени. М.: Химия, 2000. 384 с.

11. Новиков И.И. Эффективный коэффициент полезного действия атомной энергетической установки // Атомная энергия. 1957. Том 3. Вып. 11. С. 409-412.

12. Парсонс Т. Понятие общества: компоненты и взаимоотношения // THESIS: теория и история экономических и социальных институтов и систем. Т. 1. М.: Альманах, 1993.

13. Пиндайк Р., Рабинфельд Д. Микроэкономика. 5-е изд. СПб.: Питер, 2011. 608 с.

14. Розоноэр Л.И. Обмен и распределение ресурсов (обобщенный термодинамический подход) // І-ІІІ. АиТ. 1973. No 5. С. 115-132; No 6. С. 65-79; No 8. С.82-103.

15. Розоноэр Л.И., Цирлин А.М. Оптимальное управление термодинамическими системами // АиТ. 1983. №1. С. 70-79; № 2, С. 88-101; № 3, С. 50-64.

16. Руцкий В.Н. Эффективность информационного процесса в сложных динамических экономических системах // Современная экономика: проблемы и решения: сб. науч. тр. Вып.7. Красноярск: Изд-во Сибирского Федерального университета, 2007. С.125-138.

17. Хейне П. Экономический образ мышления. М.: «Каталаксия», 1997. 704 с.

18. Ходжсон Дж. Социально-экономические последствия прогресса знаний и нарастания сложности // Вопросы экономики. 2001. № 8. С. 32-45.

19. Эггертсон Т. Экономическое поведение и институты. М.: Дело, 2001. 408 с.

20. de Vos. Endoreversible Thermoeconomics // Energy conversion and management. 36 (1). 1995. P. 1-5.

21. Цирлин А.М. Математические модели и оптимальные процессы в макросистемах. М.: Наука, 2006. 504 с. ISBN 5-02-034084-7

22. Tsirlin A.M., Amelkin S.A. Dissipation and Conditions of Equilibrium for Open Microeconomic System // Open Sys. & Information Dyn. 2001. 8. P. 157-168.


Review

For citations:


Amelkin S.A., Logunova N.Yu. Hierarchical Macrosystems as Models of Technological Business Processes in the Food Industry. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(4):84-91. (In Russ.)

Views: 295


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)