Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Improvement of Sugar Beet Root Storage Ability in Clamps

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.150

Abstract

Productive capacities of operating sugar factories in the Russian Federation do not allow providing of all volume beet raw materials processing for optimal period, that results in extending of beet root storage time and, as a consequence, increase of its mass losses and worsening of quality. Application of chemicals with various influence character used for volume treatment of beet roots during the period of clamps’ formation is one of perspective directions to increase a degree of storing raw materials safety. Over the whole period of sugar industry development, a wide variety of chemicals directed towards improvement of beet root storage ability has been suggested. However, they have not been used widely for various reasons including deficiency, high price, small efficiency or absence of steadily obtained results. Aim of the investigations is to work out preventive measures decreasing harmfulness of clamp rot and increasing beet raw materials safety. Change in sugar beet root technological quality indices depending on methods of treatment using Anabios and Somnus, new chemicals with inhibiting and fungicide effect produced by "NPP ZIPO" Ltd., has been studied during production seasons of 2016-2017. It has been revealed that use of the investigated chemicals promotes decrease of breath intensity and microbiological processes in stored beet roots and, as a consequence, reduction of mass losses and better safety of raw materials quality in comparison with the control variant without treatment. It has been determined that the most effective method of beet raw materials treatment with tank mixture of Anabios and Somnus chemicals is the “cold fog” gassing technique, the concentrate consumption rate being 100 l per 10 000 ton of beet, and time of treatment being 15 minutes. It has made it possible to obtain the best sugar beet quality indices providing the least molasses sugar losses (2.63 %), and the greatest sugar output (13.60 %) with its best extraction ability (78.93 %). The developed method for chemical treatment of beet row materials can be used for the purpose of beet root storage ability improvement in open clamps. This method of beet root treatment can be realized with the help of a “cold fog” generator or the multipurpose disinfection complex (MDC). Presence of a beet row materials active ventilation system makes treatment more effective due to speeding-up of the chemicals diffusion inside a clamp. It should be noted that use of the “cold fog” method is possible both in factory and field clamps in which basis the air pipe with holes to deliver chemicals has been made.

About the Authors

L. N. Putilina
Federal State Budgetary Scientific Institution “The A.L. Mazlumov All-RussianResearch Institute of Sugar Beet and Sugar”
Russian Federation


N. A. Lazutina
Federal State Budgetary Scientific Institution “The A.L. Mazlumov All-RussianResearch Institute of Sugar Beet and Sugar”
Russian Federation


V. B. Chernogril
“NPP ZIPO” Ltd
Russian Federation


References

1. Апасов И.В., Фоменко Г.К., Путилина Л.Н. Эффективность препаратов для повышения сохранности сахарной свеклы при хранении // Сахар. 2011. № 4. С. 37-39.

2. Бугаенко И.Ф. Повышение эффективности сахарного производства. М.: Издательский комплекс МГУПП, 2008. 180 с.

3. Костин В.И., Мударисов Ф.А., Решетникова C.Н., Федорова И.Л. Влияние сроков хранения корнеплодов сахарной свеклы в кагатах на выход сахара в ОАО «Ульяновский сахарный завод» // Сахарная свекла. 2016. № 5. С. 29-31.

4. Вострухин Н.В. Чернявская Л.И. Потери сахарозы и их снижение при хранении сахарной свеклы. Минск: Агропромиздат, 2004. 112 с.

5. Жеряков Е.В., Котлов С.А. Изменение технологических качеств корнеплодов сахарной свеклы при полевом хранении в кагатах // Нива Поволжья. 2017. № 3(44). С. 27-33.

6. Ионицкий Ю.С. Изменение выхода сахара при хранении сахарной свеклы различной селекции // Сахар. 2007. № 1. С. 31-33.

7. Капустников Ю.А. Разработка способов повышения сохранности массы и качества корнеплодов сахарной свеклы в условиях ЦЧР: автореф. на соиск. ученой степ. канд. с.-х. наук. Рамонь: ФГБНУ ВНИИСС им. А.Л. Мазлумова, 2003. 22 с.

8. Комратов В.П. Сортовые особенности формирования урожайности сахарной свеклы в условиях лесостепи Среднего Поволжья: дис. … канд. с.-х. наук. Пенза: ПГСХА, 2009. 122 с.

9. Комратов В.П., Ко­шеляев В.В. Сортоиспытание сортов и гибридов сахарной свеклы в условиях Пензенской области // Селекция и семеноводство сельскохозяйственных культур: Материалы XI Всероссийской научно-практической конференции. Пенза: ПГСХА, 2007. С 56-58.

10. Кульнева Н.В., Жаркова И.М., Астапова Е.Н. Использование новых бактерицидных препаратов при хранении сахарной свеклы // Успехи современного естествознания. 2017. № 10. С. 35-40.

11. Лосева В.А., Ефремов А.А., Квитко И.В. Методы исследования свойств сырья и готовой продукции (теория и практика). Воронеж: ВГТА, 2008. 247 с.

12. Морозов А.Н., Косулин Г.С., Хлюпина С.В. Влияние селекционного направления и физического состояния сахарной свеклы на результативность хранения // Достижения науки и техники АПК. 2016. Т. 30. № 11. С. 123-126.

13. Морозов А.Н., Пружин М.К., Косулин Г.С. Теоретические аспекты промышленного хранения сахарной свеклы // Хранение и переработка сельхозсырья. 2017. № 10. С. 5-9.

14. Подпоринова Г.К., Смирнов М.А., Путилина Л.Н. Влияние препарата Фитоспорин-М на сохранность корнеплодов сахарной свеклы в кагатах // Сахар. 2010. № 9. С. 41-42.

15. Подпоринова Г.К., Смирнов М.А., Путилина Л.Н. Препарат Кагатник в производственных испытаниях // Сахарная свекла. 2012. № 7. С. 30-32.

16. Попов В.В., Мартынюк Н.М. Комплекс технологий НПП «ЗИПО» // Сахар. № 9. 2017. С. 22-27.

17. Путилина Л.Н., Бартенев И.И., Лазутина Н.А., Красуля Н.О. Применение ингибиторов «Anabios» и «Somnus» при хранении сахарной свеклы в открытых кагатах // Сахар. 2017. № 1. С. 48-51.

18. Сапронов Н.М. Инновационный продукт нового поколения // Сахарная свёкла. 2013. № 7. С. 8-11.

19. Славянский А.А., Вовк Г.А., Жигалов М.С. Лабораторный практикум по методам исследований свойств сырья и продуктов питания. М.: Издательский комплекс МГУПП, 2006. 124 с.

20. Смирнов М.А., Путилина Л.Н. Резервы повышения сохранности корнеплодов // Сахарная свекла. 2014. № 5. С. 46-48.

21. Стогниенко О.И., Воронцова А.И. Способы снижения вредоносности кагатной гнили сахарной свеклы // Защита и карантин растений. 2015. № 2. С. 25-28.

22. Стогниенко О.И., Шамин А.А. Биотические и абиотические факторы гнилей корнеплодов сахарной свеклы // Сахарная свекла. 2012. № 5. С. 29-32.

23. Стогниенко О.И., Воронцова А.И. Гнили корнеплодов сахарной свеклы во время вегетации и при хранении: этиология, патогенез, сходство популяций, возбудителей // Материалы III съезда по защите растений «Фитосанитарная оптимизация агроэкосистем». Т. 1. СПб.: Всероссийский НИИ защиты растений (ВИЗР), 2013. С. 274-277.

24. Чернявская Л.И., Никулина О.К. Хранение корнеплодов сахарной свеклы с использованием химических и биологически активных препаратов // Пищевая промышленность: наука и технологии. 2012. № 2(16). С. 34-40.

25. Чернявская Л.И. Потери сахарозы и их снижение при хранении сахарной свеклы // Сахар. 2004. № 5. С. 24-27.

26. Чернявская Л.И. Определение азотистых веществ // Сахар. 2006. № 8. С. 29-32.

27. Чернявская Л.И., Пустоход А.П., Иволга Н.С. Технохимический контроль сахара-песка и сахара рафинада. М.: Колос, 1995. 382 с.

28. Шпаар Д., Дрегер Д., Захаренко А. Сахарная свёкла (Выращивание, уборка, хранение). М.: ИД ООО «ДЛВ АГРОДЕЛО», 2012. 315 с.

29. Хелемский М.З. Хранение сахарной свеклы. М.: Пищевая промышленность, 1964. 471 с.


Review

For citations:


Putilina L.N., Lazutina N.A., Chernogril V.B. Improvement of Sugar Beet Root Storage Ability in Clamps. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(2):51-63. https://doi.org/10.36107/spfp.2019.150

Views: 561


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)