Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Receiving and Properties of Triticale Dextrin

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.84

Abstract

Increase in the production of the modified starches and dextrines, expansion of their range based on using cereal and tuber starches, increase in import substitution are relevant tasks for the starch syrup industry. Development and production of new types of the modified starches and dextrines from nonconventional raw materials can be referred to number of the major directions of innovative development the starch syrup enterprises and increase in import substitution. Research is aimed to develop a technological mode of receiving triticale dextrin with a high solubility in cold water and an increased viscosity of paste. In this work there are results of researches of receiving dextrin from triticale starch by a thermo chemical method with use of two catalysts: aluminum and potassium alum and hexane diacid. It is defined the influence of the key process parameters, such as: consumption the catalyst, temperature and duration of starch dextrinization on physical and chemical properties of triticale dextrin. Evidence-based parameters of the technological mode of receiving triticale dextrin with the highest solubility in cold water and the increased viscosity of paste are developed. It is defined that the consumption of potassium aluminum sulphate and hexane diacid of 0.75% and 0.50% respectively to the starch dry solids provide production of triticale dextrin with the maximum viscosity of paste. It is established that degree of solubility of a triticale dextrin in cold water reaches the maximum value (100%) at temperatures of starch dextrinization 150…180°C. Duration of dextrinization decreases in direct ratio to temperature increase of starch heating. It is revealed that starch dextrinization in the presence of two reagents proceed simultaneously with depolymerization of polysaccharide molecules of starch and etherification. The regression equation to define a degree of dextrin solubility is received from process parameters of production. It is established that dynamic viscosity of paste of triticale dextrin is higher in comparison with corn and wheat dextrines. Triticale starch is valuable alternate raw materials for production of dextrin. The research results were used in the development of regulatory documents for the introduction of technology in the industry. The organization of production of this product at starch syrup enterprises will allow to expand a raw base and the dextrines range, to increase the domestic production of dextrines.

About the Authors

L. S. Solomina
All-Russia Research Institute for Starch Products - a branch of the Federal Scientific Center for Food Systems named after V.M. Gorbatova
Russian Federation


D. A. Solomin
All-Russia Research Institute for Starch Products - a branch of the Federal Scientific Center for Food Systems named after V.M. Gorbatova
Russian Federation


References

1. Андреев Н.Р., Соломин Д.А., Грабовец А.И. Новые источники сырья для производства крахмала // Экономика, труд и управление в сельском хозяйстве. 2013. № 1. С. 73-76.

2. Андреев Н.Р., Гольдштейн В.Г., Носовская Л.П. Переработка муки тритикале на клейковину и крахмал // Хранение и переработка сельхозсырья. 2017. № 6. С. 8-11.

3. Андреев Н.Р., Колпакова В.В., Гольдштейн В.Г. К вопросу глубокой переработкти зерна тритикале // Пищевая промышленность. 2018. № 9. С. 30-33.

4. Анискин В.И., Еркинбаева Р.К., Налеев А.О. Технологические особенности зерна тритикале и пути повышения эффективности его использования. М: ВНИИТЭИагропром, 1992. 52 с.

5. Асеева Т.А., Зенкина К.В., Рубин З.С., Ломакина И.В. Использование тритикалевой муки в хлебопечении // Достижения науки и техники АПК. 2018. Т. 32. № 5. С. 81-83.

6. Беспалова Л.А., Романенко А.А., Колесников Ф.А. Сорта пшеницы и тритикале КНИИСХ. Краснодар: КНИИСХ, 2009. 92 с.

7. Грабовец А.И. Значение тритикале, как культуры, на современном этапе // Достижения, направления развития сельскохозяйственной науки России: сборник трудов. Ростов-на-Дону: Донской издательский центр, 2005. С. 65-68.

8. Грабовец А.И. Селекция тритикале на Дону // Тритикале и стабилизация производства зерна, кормов и продуктов их переработки: сборник трудов. Ростов-на-Дону: Донской издательский центр, 2018. С. 211-216.

9. Жушман А.И. Модифицированные крахмалы. М.: Пищепромиздат, 2007. 236 с.

10. Карчевская О.В., Дремучева Г.Ф., Грабовец А.И. Научные основы и технологические аспекты применения зерна тритикале в производстве хлебобулочных изделий // Хлебопечение России. 2013. № 5. С. 28-29.

11. Касынкина О.М., Орлова Н.С., Каневская И.Ю. Качество пшеничного хлеба, выпеченного с добавлением муки тритикале // Аграрный научный журнал. 2015. № 12. С. 18-20.

12. Кобелев К.В., Грибкова И.Н., Бойков А.В., Селина И.В., Созинова М.С. Мониторинг качества ржи и тритикале // Пиво, напитки. 2013. № 1. С. 40-43.

13. Кобелев К.В., Гернет М.В., Грибкова И.Н., Бойков А.В. Свойства тритикале и перспективы ее использования в бродильных производствах // Хранение и переработка сельхозсырья. 2013. № 5. С. 51-53.

14. Лукин Н.Д., Гольдштейн В.Г., Уланова Р.В., Кравченко И.К. Зерновой экстракт как сырье для получения кормовых добавок // Хранение и переработка сельхозсырья. 2015. № 12. С. 6-10.

15. Магомедов О.Г., Малютина Т.Н., Шапкарина А.И., Сиротенко Н.Ю. Разработка технологии сбивных мучных кондитерских изделий повышенной пищевой ценности с применением тритикалевой муки // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2016. № 1. С. 106-109.

16. Мелешкина Е.П., Панкратова И.А., Политуха О.В., Чиркова Л.В., Жильцова И.С. Качество зерна тритикале // Хлебопродукты. 2015. № 2. С. 48-49.

17. Попов В.В. Питательные свойства зерна тритикале // Адаптивное кормопроизводство. 2012. № 2. С. 54-62.

18. Соломина Л.С., Соломин Д.А. Расширение сырьевой базы для производства модифицированных крахмалов // Хранение и переработка сельхозсырья. 2015. № 6. С. 36-40.

19. Соломин Д.А., Соломина Л.С. Факторы, влияющие на процесс окисления тритикалевого крахмала // Хранение и переработка сельхозсырья. 2017. № 5. С. 18-22.

20. Сухова О.В. Исследование химического состава зерна тритикале как основного белковосодержащего сырья // Вестник Нижегородского государственного инженерно-экономического университета. 2013. № 8(27). С. 85-90.

21. Урбанчик Е.Н., Шалюта А.Е. Получение продуктов быстрого приготовления на основе пророщенного зерна пшеницы и тритикале // Хранение и переработка сельхозсырья. 2012. № 7. С. 25-28.

22. Dobreva St. Triticale - past and future // Agricultural science and technology. 2019. Vol. 6. No. 4. Pp. 271-275. doi: 10.15547/ast.2016.04.051

23. Makowska А., Szwengiel А., Kubiak P., Tomaszewska-Gras J. Characteristics and structure of starch isolated from triticale // Stärke. 2014. Vol. 66. No. 9-10. Pp. 895-902. doi: 10. 1002/star.201300264

24. McGoverin C.M., Snyders F., Muller N., Botes W., Fox G., Manley M. A review of triticale uses and the effect of growth environment on grain quality // Journal of the science of food and agriculture. 2011. Vol. 91. No. 7. Pp. 1155-1165. doi: 10. 1002/jsfa.4338

25. Langó B., Jaiswal S., Bóna L., Tömösközi S., Ács E., Chibbar R.N. Grain constituents and starch characteristics influencing in vitro enzymatic starch hydrolysis in Hungarian triticale genotypes developed for food consumption // Cereal chemistry. 2018. Vol. 95. No. 6. Pp. 861-871. doi:10.1002/cche.10104

26. Sharma R., Cooper K.V., Jenner C.F. Genetic variation for «waxy» proteins and starch characteristics of triticale // Proсeedings of the 5th International triticale symposium. Radzików: Plant Breeding and Acclimatization Institute, 2002. Vol. 1. P. 245-253.


Review

For citations:


Solomina L.S., Solomin D.A. Receiving and Properties of Triticale Dextrin. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(2):64-74. https://doi.org/10.36107/spfp.2019.84

Views: 360


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)