Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Substantiation of the parameters of a small-sized thresher for threshing corn cobs

https://doi.org/10.36107/spfp.2021.215

Abstract

One of the leading places among grain and fodder crops is maize. About 3,500 types of products are produced from it. This crop is of great importance as a high-energy food for all species of animals and birds. In the process of corn grain production, the most labor-intensive is harvesting - 60 ... 80% of the total labor costs. In the latter, the most labor-intensive stage of corn harvesting is the threshing of the cobs, the quality of which is characterized by two main indicators - injury to the grain and under-threshing of the cobs. At the moment, a large number of threshers have been developed, different in principles and threshing technological schemes. The existing threshers have a large capacity and are designed to thresh large volumes of corn cobs. However, in the structure of maize cultivation, a significant place is occupied by small crops in the private sector. After the corn cobs are harvested, they are threshed by hand or a variety of hand and mechanical threshers are made. In addition, at the present time, when the physical nature of the process of threshing corn with threshers has not yet been sufficiently studied and their theory has not been sufficiently developed, the distribution of threshers according to the principle of threshing by blow or grinding is not complete. In this regard, the article substantiates a constructive and technological scheme of a small-sized thresher, which provides threshing of corn cobs in a wrapper with minimal injury to the grains. As a result of theoretical studies, rational values ​​of the design and technological parameters of the developed threshing device have been established: moisture content of the cobs 12 ... 22%; threshing drum rotation frequency 300 ... 400 min-1; the height of the teeth is 12 ... 18 mm; tooth pitch 3 ... 8 mm ..

About the Authors

Zalina L. Khazhmetova
Kabardino-Balkarian State Agrarian University
Russian Federation


Yuri A. Shekihachev
Kabardino-Balkarian State Agrarian University
Russian Federation


Liuan M. Khazhmetov
Kabardino-Balkarian State Agrarian University
Russian Federation


Lyudmila Z. Shekikhacheva
Kabardino-Balkarian State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Apazhev A.K., Shekikhachev Y.A., Hazhmetov L.M., Fiaphev A.G., Shekikhacheva L.Z., Hapov Y.S., Hazhmetova Z.L., Gabachiyev D.T. Scientific justification of power efficiency of technological process of crushing of forages // Journal of Physics: Conference Series. International Scientific Conference "Conference on Ap-plied Physics, Information Technologies and Engineering – APITECH-2019". Vol. 1399. 2019. 055002. DOI: 10.1088/1742-6596/1399/5/055002.

2. Бумбар И.В., Кувшинов А.А. К оценке обмолота початков кукурузы бильным барабаном зернового комбайна // Дальневосточный аграрный вестник. 2017. № 3 (43). С. 183-191.

3. Елизаров В.П. Исходные требования на базовые машинные технологические операции в растениеводстве: сборник. М.: Росинформагротех. 2005. 270 с.

4. Измайлов А.Ю., Евтюшенков Н.Е. Механизация селекционно-опытной работы // Механизация и электрификация сельского хозяйства. 2016. № 4. С. 4-9.

5. Кувшинов А.А., Бумбар И.В. Совершенствование обмолота кукурузы в условиях Амурской области // Материалы всероссийской научно-практической конференции «Агропромышленный комплекс: проблемы и перспективы развития». В 2-х частях. 2018. С. 109-111.

6. Кувшинов А.А., Бумбар И.В., Лонцева И.А. Совершенствование обмолота кукурузы зерноуборочным комбайном в условиях Амурской области // АгроЭкоИнфо. 2018. № 1 (31). С. 40.

7. Кувшинов А.А., Бумбар И.В. Исследование процесса разрушения початка кукурузы при сжатии // Сборник статей по материалам научно-практической конференции (с международным участием) «Современные технологии производства и переработки сельскохозяйственных культур», посвященной 105-летию со дня рождения селекционера, Заслуженного агронома РФ, ветерана труда Т.П. Рязанцевой. В 2-х частях. 2017. С. 188-193.

8. Курасов В.С., Куцеев В.В., Самурганов Е.А. Механизация работ в селекции, сортоиспытании и первичном семеноводстве кукурузы: монография. Краснодар: КубГАУ. 2013. 151 с.

9. Курасов В.С., Погосян В.М., Цыбулевский В.В. Параметры кукурузной селекционной вальцовой молотилки // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2018. № 136. С. 1-14.

10. Курасов В.С., Погосян В.М., Плешаков В.Н., Самурганов Е.Е. Исследование движения кукурузного початка в вальцовой молотилке // Труды Кубанского государственного аграрного университета. 2017. №69. С. 315-318.

11. Курасов В.С., Погосян В.М. Основные направления совершенствования аппаратов для обмолота семенной кукурузы // Сборник научных трудов по материалам Международной научно-практической конференции «Инновационные направления в научной и образовательной деятельности». В 3-х частях. Краснодар. 2015. С. 83-84.

12. Патент 146606, Российская Федерация, МПК7 А01F11/06. Малогабаритная молотилка для обмолота початков кукурузы в обертке / Л.М. Хажметов, Ю.А. Шекихачев, А.К. Апажев, З.Л.Хажметова [и др.]; заявитель и патентообладатель Кабардино-Балкарский гос. агр. унив. №2014133223/13; заявл. 12.08.14; опубл. 20.10.2014, Бюл. №9. 2 с. : ил.

13. Петунина И.А. Обмолот початков кукурузы: монография. Краснодар: КубГАУ. 2006. 200 с.

14. Петунина И.А. Очистка и обмолот початков кукурузы: монография. Краснодар: КубГАУ. 2007. 525 с.

15. Петунина И.А., Короткин А.В., Курасов В.С., Плешаков В.Н. Расчет параметров установки для очистки початков семенной кукурузы // Сельский механизатор. 2018. № 10. С. 10-11.

16. Погосян В.М. Селекционная однопочатковая молотилка // Инновации в сельском хозяйстве. 2015. № 2 (12). С. 145-149.

17. Погосян В.М., Курасов В.С. Обмолот початков кукурузы трехвальцовой молотилкой на этапе селекции // International Scientific and Practical Conference World science. 2016. Т. 5. № 1 (5). С. 11-13.

18. Погосян В.М. Тенденции развития аппаратов для обмолота кукурузы // Сборник статей по материалам 72-й научно-практической конференции преподавателей Кубанского ГАУ по итогам НИР за 2016 г. Краснодар: КубГАУ. 2017. С. 313-314.

19. Погосян В.М. Обмолот кукурузного початка в вальцовой молотилке // Сборник статей по материалам ХI Всероссийской конференции молодых ученых, посвященной 95-летию Кубанского ГАУ и 80-летию со дня образования Краснодарского края. Краснодар: КубГАУ. 2017. С. 436-437.

20. Погосян В.М. Анализ технических средств обмолота початков кукурузы // Наука Кубани. 2017. № 3. С. 4-11.

21. Смольников Г.К., Бумбар И.В. Совершенствование обмолота кукурузы зерноуборочным комбайном // Тезисы докладов всероссийской научно-практической конференции «Агропромышленный комплекс: проблемы и перспективы развития». Благовещенск. 2019. С. 54.

22. Труфляк Е.В. Физико-механические свойства кукурузы: монография. Краснодар: КубГАУ. 2007. 197 с.

23. Федоренко В.Ф., Буклагин Д.С., Колчина Л.М., Мишуров Н.П., Гольтяпин В.Я., Кузьмина Т.Н. Машины для селекции, сортоиспытания и первичного семеноводства полевых культур: каталог.- М.: ФГБНУ Росинформагротех. 2009. 224 с. URL: https://rucont.ru/efd/213373.

24. Хажметова З.Л., Шекихачев Ю.А., Хажметов Л.М. Инновационная технология и технические средства для обмолота початков кукурузы // Каталог инновационных разработок КБГАУ. Нальчик, 2016. С.21-22.

25. Цримов А.З. Параметры и режимы работы кукурузной молотилки: диссертация ... кандидата технических наук: 05.20.01. - Нальчик, 2007. - 161 с.


Review

For citations:


Khazhmetova Z.L., Shekihachev Yu.A., Khazhmetov L.M., Shekikhacheva L.Z. Substantiation of the parameters of a small-sized thresher for threshing corn cobs. Storage and Processing of Farm Products. 2021;(2):165-175. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2021.215

Views: 471


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)