Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Determination of Rational Parameters of Vibration Mixer Work when Receiving Dry Combined Products

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.73

Abstract

Food is one of the major factors defining health of society. The healthy nutrition provides normal development of children, increase in working capacity, creates conditions for adequate adaptation of the person to the environment. At the same time the main attention is paid to quality of foodstuff. For receiving high-quality loose compositions at a ratio of components till 1:50, it is expedient to use the screw vertical vibration mixers of continuous action (MCA). In these mixing units the way of processing of bulks in the thin vibroboiling layers (20-50 mm) at the expense of the developed working body which is intensively vibroactivating disperse system that allows to reduce mixing time significantly is realized. Also mixers have good ability to smooth fluctuations of expenses of the entering material streams, allow to simplify process automation, to reduce pollution by dust emissions of the environment and production rooms, to improve working conditions and the culture of production, at the same time to increase labor productivity and to reduce metal consumption. The following parameters exert the greatest impact to the MCA on receiving qualitative mix in vibration: amplitude and working frequency of fluctuation of debalans and also a ratio of the mixed components. For determination of rational parameters of operation of the vibration mixer when receiving the dry combined products the full-factorial experiment. By means of the regression analysis the graphic dependences and the equations of regression showing influence of the studied parameters on quality of the received mixes were received. Check on adequacy showed that the average value of a relative error is 9.7%, therefore, the model can be used for prediction of quality of the received mix.

About the Authors

D. M. Borodulin
Kemerovo State University
Russian Federation


T. V. Zorina
Kemerovo State University
Russian Federation


S. S. Komarov
Kemerovo State University
Russian Federation


G. F. Sakhabutdinova
Kemerovo State University
Russian Federation


References

1. Бальмонт Т.М., Гуюмджян П.П., Бальмонт Д.С. Разделение многокомпонентных смесей // Современные наукоемкие технологии. Региональное приложение. 2008. Т. 10. № 3. С. 55-59.

2. Боровиков В.П. Популярное введение в программу STATISTICA. М.: Компьютер Пресс, 1998. 267 с.

3. Бородулин Д.М., Будрик В.Г., Шулбаева М.Т., Шафрай А.В. Определение рациональных параметров работы барабанного смесителя на основе регрессионного анализа при получении сухой йогуртной основы // Техника и технология пищевых производств. 2016. Т. 41. № 2. С. 84-90.

4. Бородулин Д.М., Иванец В.Н. Развитие смесительного оборудования центробежного типа для получения сухих и увлажненных комбинированных продуктов: монография. КемТИПП: Кемерово, 2012. 178 с.

5. Бородулин Д.М., Невская Е.В., Киселев Д.И., Шлеленко Л.А., Потапова М.Н. Анализ функционирования центробежно-шнекового смесителя методом множественной регрессии при получении мучной хлебопекарной смеси для приготовления хлебобулочных изделий для питания спортсменов // Техника и технология пищевых производств. 2016. Т. 41. № 2. С. 91-100.

6. Бородулин Д.М., Шушпанников А.Б., Войтикова Л.А. Исследование функционирования центробежного смесителя непрерывного действия методом множественного регрессионного анализа // Техника и технология пищевых производств. 2012. № 1. С. 48-54.

7. Вибрационный смеситель: патент 2626415 Российская Федерация, В01F 11/00. № 2016149970 / Шушпанников А.Б., Зорина Т.В., Шушпанников Е.А., Шушпанникова А.С.; опубл. 27.07.2017, Бюл. № 21.

8. ГОСТ 33222-2015. Сахар белый. Технические условия.

9. ГОСТ Р 52189-2003. Мука пшеничная. Общие технические условия.

10. Грачев Ю.П., Плаксин Ю.М. Математические методы планирования экспериментов. М.: ДеЛиПринт, 2005. 296 с.

11. Евсеев А.В. Новый критерий оценки качества смесей сыпучих материалов // Известия Тульского государственного университета. Технические науки. 2015. Т. 11. № 1. С.139-147.

12. Жиляков Е.Г., Перлов Ю.М., Ревтова Е.П. Основы эконометрического анализа данных. Белгород: Издательство Белгрод, 2004. 102 с.

13. Ивлева И.А., Бушуева Н.П., Панова О.А. Технология материалов. Белгород: БГТУ им. В.Г. Шухова, 2014. 100 с.

14. Каталымов А.В., Любартович В.А. Дозирование сыпучих и вязких материалов. Л.: Химия, 1990. 240 с.

15. Коробчук М.В., Веригин А.Н., Джангирян В.Г., Фадеев Д.В., Абдуллин И.А. Современное смесительное оборудование для приготовления многокомпонентных энергонасыщенных композиций // Вестник Казанского технологического университета. 2013. Т. 16. № 4. С. 240-243.

16. Лебедев А.Е., Зайцев А.И., Петров А.Б., Капранова А.А. Метод определения коэффициента неоднородности смеси при взаимодействии разреженных потоков // Известия высших учебных заведений. Химия и химическая технология. 2012. Т. 55. № 11. С. 119-121.

17. Ляшенко В.С. Обзор и анализ смесителей сыпучих кормов // Вестник Омского государственного аграрного университета. 2015. № 2(18). С. 56-60.

18. Макаров Ю.И. Аппараты для смешения сыпучих материалов. М.: Машиностроение, 1973. 216 с.

19. Могильный М.П. Новые сырьевые компоненты для производства хлебобулочных и мучных кондитерских изделий (характеристика, использование). М.: ДеЛиПринт, 2006. 121 с.

20. Николаев В.Н., Фетисов Е.О., Зязев Е.В. Анализ вибрационных смесителей сыпучих кормов // Инновации, технологии, наука: 221 сб. статей международной научно-практической конференции. Самара: РИО МЦИИ «ОМЕГА САЙНС», 2015. Ч. 1. С. 100-104.

21. Пустовалов Г.Е. Погрешности измерений. М.: МГУ им. М.В. Ломоносова, 2001. 17 с.

22. Пушко В.А., Бойко И.Г. Перспективы применения смесительного оборудования вибрационного типа в условиях инновационного комбикормового производства // Вестник ВНИИМЖ. 2017. № 1(25). С. 78-82.

23. Способ определения качества смеси сыпучих материалов: патент 2343457 Российская Федерация, G01N 21/85. № 2007115024/28 / Ткачев А.Г., Баранов А.А., Меметов Н.Р., Пасько А.А., Пасько Т.В., Шубин И.Н., Блинов С.В., Авдеева А.В.; опубл. 10.01.2009, Бюл. № 1.

24. Шилов А.В., Сухоруков Д.В., Бакин И.А. Выбор рациональных параметров процесса приготовления мучных композитных смесей // Техника и технология пищевых производств. 2010. № 4(19). С. 72-76.

25. Шубин И.Н., Потемкин Н.С., Гурова Т.В., Кондратьев В.Ю. Методы анализа смесей сыпучих материалов // Ученые записки Тамбовского отделения РоСМУ. 2014. № 2. С. 283-287.

26. Шубин И.Н., Свиридов М.М., Таров В.П. Технологические машины и оборудование. Сыпучие материалы и их свойства. Тамбов: Изд-во ТГТУ, 2005. 76 с.

27. Шушпанников А.Б., Бородулин Д.М., Злобин С.В., Рокосов С.Ю. Особенности конструкций подъемных винтовых вибрационных смесителей непрерывного действия // Техника и технология пищевых производств. 2013. № 2(29). С. 102-106.

28. Шушпанников Е.А., Зорина Т.В., Шушпанникова А.С. Анализ конструкций прямоточных винтовых вибрационных смесителей // Пищевые инновации и биотехнологии: материалы V Международной научной конференции. Кемерово: КемТИПП, 2017. С. 207-209.

29. Ivanets V.N., Borodulin D.M., Shyshpannikov A.B., Sukhorukov D.V. Intensification of bulk material mixing in new designs of drum, vibratory and centrifugal mixers // Foods and raw materials. 2015. Vol. 3. No. 1. P. 62-69.

30. Kendall M., Stuart A. The advanced theory of statistics inference and relationship. London: Rev Ed, 1979. 758 p.


Review

For citations:


Borodulin D.M., Zorina T.V., Komarov S.S., Sakhabutdinova G.F. Determination of Rational Parameters of Vibration Mixer Work when Receiving Dry Combined Products. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(2):119-129. https://doi.org/10.36107/spfp.2019.73

Views: 271


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)