Development of a Technology for Obtaining and Evaluating the Effectiveness of Bee Products for the Creation of Biologically Active Additives
https://doi.org/10.36107/spfp.2022.260
Abstract
The article presents the results on the receipt and storage of raw materials (drone larvae and royal jelly) for new biologically active additives, which allow maximum preservation of the nutritional and biological value of raw materials and finished products. The problem is that both of these products cannot be stored in an unprocessed form; they lose their properties in the open air after a few hours. The purpose of our work is to develop new technologies for obtaining and storing royal jelly and drone larvae homogenate. To obtain a drone homogenate, in contrast to the traditional technology, where open and printed drone brood is used, we used only young drone larvae at the age of 5-9 days. In this case, along with the larvae, when they are removed from the cells, larval food (royal jelly and pollen with honey) enters, which does not impair the quality of the raw material and determines the amount of decenoic acids in it. We also accelerated the process of adsorption of the drone brood homogenate (HGR)) up to two days. As a result, the residual moisture content of the finished product was 1.5-2%. Thus, we have received a quality product (adsorbed GAD), ready for consumption or for use in obtaining dietary supplements. Upon receipt of royal jelly, the method of forming a family-caregiver in a hive-lounger without orphaning was used. Unlike traditional methods (with partial and complete orphanage), this is a gentle method and a cyclical process for the collection of royal jelly, which can be offered as a recommendation for commercial apiaries. When developing methods for storing royal jelly, the bowl itself and subsequently the mother liquor is used as a container, and royal jelly is frozen in it. In this case, we do not take the milk out of the mother liquor, this has a positive effect on the quality of the milk, there is no oxidation factor when transferring the product to a glass container. In our work, when adsorbing royal jelly, instead of lactose and glucose, we used dry honey in a ratio of 1:4, since dry honey has all the beneficial properties of liquid honey, but is a powder obtained using a special technology. As a result, a powder with a brown tint was obtained, which can be used both independently and for the manufacture of dietary supplements. The study of royal jelly and drone brood homogenate was carried out in a specialized laboratory.
About the Authors
Svetlana F. KolosovaKazakhstan
Lazat B. Umiralieva
Kazakhstan
Irina V. Kashkarova
Kazakhstan
Akniet T. Ibraikhan
Kazakhstan
Danil O. Krupsky
Kazakhstan
References
1. Брандорф, А. З., & Ивойлова, М. М. (2018). Влияние экологических факторов на критерии качества маточного молочка. Аграрная наука Евро-Северо-Востока, 1, 19-26. https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.62.1.19-26
2. Брандорф, А. З., & Лебедева, В. И. (2019). Современные проблемы пчеловодства и апитерапия. Рыбное: ФНЦ пчеловодство.
3. Брандорф, А. З., Ивойлова, М. М., Янбо, Х., & Хинган, Л. (2014). Качество маточного молочка у пчел разного происхождения. Аграрная наука Евро-Северо-Востока, 2, 58.
4. Быков, А. Р. (2020). Влияние семьи-воспитательницы на хозяйственно-биологические и этологические характеристики маток медоносной пчелы. Самарский научный вестник, 9(2), 32-35. https://doi.org/10.17816/snv202105
5. Волкотруб, Л. П., & Сейфутдинова, Г. Б. (2000). Гигиенические проблемы питания населения в современных условиях. В Реализация концентрации государственной политики в области здорового питания населения России: Материалы Всероссийского научно-практического семинара (с. 35-40). Томск.
6. Гришина, Ж. В., & Генгин, М. Т. (2016). Исследование белков и пептидов в личинках трутневого расплода на разных стадиях развития. Естественные науки. Биология, 3, 57-61. https://doi.org/10.21685/2307-9150-2016-3-6
7. Ивашевская, Е. Б., & Рязанова, О. А. (2021). Экспертиза продуктов пчеловодства. Качество и безопасность. СПб.: Лань.
8. Илларионова, Е. А., & Сыроватский, И. П. (2020). Биологически активные и пищевые добавки. Оценка эффективности безопасности. Иркутск: ИГМУ.
9. Колосова, С. Ф. (2003). Перспективы использования гомогената трутневых личинок. В Наука и образование – ведущий фактор стратегии «Казахстан – 2030»: Материалы Международной научной конференции (с. 288-290). Караганда: КГТУ.
10. Коркуленко, И. Т. (2014). Маточное молочко. М.: Метафора.
11. Кочетов, А. С., & Маннапов, А. Г. (2020). Пчеловодство. СПб.: Лань.
12. Лазебный, А. (2012). Пчелиная аптека. М.: Феникс.
13. Лысиков, Ю. А. (2012). Аминокислоты в питании человека. М.: Институт питания РАМН.
14. Маннапов, А. Г., & Хоружий, Л. И. (2015). Технология производства продукции пчеловодства по законам природного стандарта. М.: Проспект.
15. Марданлы, С. Г., & Помазанов, В. В. (2018). Биологическая активность компонентов пчелиного маточного молочка и пчелиного яда. Pharmacy & Pharmacology, 6(5), 419-439. https://doi.org/10.19163/2307-9266-2018-6-5-419-439
16. Митрофанов, Д. В., Будникова, Н. В., & Брандорф, А. З. (2021). Применение трутневого расплода в рациональном питании и апитерапии. Аграрная наука Евро-Северо-Востока, 22(2), 188-203. https://doi.org/10.30766/2072-9081.2021.22.2.188-203
17. Осинцева, Л. А. (2021а). Технология получения продуктов пчеловодства. СПб.: Лань.
18. Осинцева, Л. А. (2021б). Технология, стандартизация, показатели качества и безопасности продукции пчеловодства. СПб.: Лань.
19. Оттавей, П. Б. (2010). Обогащение пищевых продуктов и биологически активные добавки. СПб.: Профессия.
20. Пилат, Г. Л., & Иванов, А .А. (2002). Биологически активные добавки к пище: Теория, производство, применение. М.
21. Позняковский, В. М., & Дроздова, Т. М. (2018). Физиология питания. СПб.: Лань.
22. Позняковский, В. М., & Чугунова, О. В. (2021). Пищевые ингредиенты и биологически активные добавки. М.: Инфа-М.
23. Прохода, И. А. (2000). Влияние внешних факторов на биологическую активность гомогената трутневых личинок. В Пчеловодство ХХ1 век: Материалы Международной конференции (с. 150-151). М.: Научно-исследовательский институт пчеловодства.
24. Скорбина, Е. А., & Трубина, И. А. (2018). Теоретические основы обогащения продуктов питания. Ставрополь: СГАУ.
25. Спиричев, В. Б., Шатнок, Л. Н., & Поздняковский, В. М. (2014). Обогащение пищевых продуктов витаминами и минеральными веществами. Саратов: Вузовское образование.
26. Тутельян, В. А. (2001). Сбалансированное питание – основа процветания нации. В Здоровое питание: Воспитание, образование, реклама: Материалы VI Всероссийской конференции (с. 22-25). М.: БАД-Бизнес.
27. Шаповалов, Г. А., & Каломенский, П. К. (2000). Разработка и внедрение прогрессивных технологий переработки продуктов пчеловодства. В Пчеловодство ХХ1 век: Материалы Международной конференции (с. 158-160). М.
28. Шарманов, Т. Ш. (2005). Роль биологически активных добавок к пище и функциональных продуктов в питании населения на современном этапе. В Биологически активные добавки к пище и функциональные продукты питания – искоренение микронутриентной недостаточности: Материалы международной научно-практической конференции (с. 9-14). Алматы: Раритет.
29. Garcia, M. C., Finola, M. S., & Marioli, J. M. (2010). Antibacterial activity of royal jelly against bacteria capable of infecting cutaneous wounds. Journal of ApiProduct & ApiMedical Science, 2(3), 93-99. https://doi.org/10.3896/IBRA.4.02.3.02
30. Nagai, T., & Inoue, R. (2005). Preparation and the functional properties of water extract and alkaline extract of royal jelly. Food Chemistry, 84(2), 181-186. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(03)00198-5
31. Ramadan, M. F., & Al-Ghamdi, A. (2012). Bioactive compounds and health-promoting properties of royal jelly: A review. Journal of Functional Foods, 4, 39-52. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.12.007
32. Romanelli, A., Moggio, L., Montella, R. C., Campiglia, P., Iannaccone, M., Capuano, F., Pedone, C., Capparelli, R. (2011). Peptides from royal jelly: Studies on the antimicrobial activity of jelleins, jelleins analogs and synergy with temporins. Journal of Peptide Science, 17(5), 348-352. https://doi.org/10.1002/psc.1316
33. Sabatini, A. G., Marcazzan, G. L., Caboni, M. F., Bogdanov, S., & de Almeida-Muriadian, L. B. (2009). Quality and standardisation of royal jelly. Journal of ApiProduct and ApiMedical Science, 1, 1-6. https://doi.org/10.3896/IBRA.4.1.01.04
34. Shen, L., Liu, D., Li, M., Jin, F., Din, M., Parnell, L. D., & Lai, C. Q. (2012). Mechanism of action of recombinant Acc-Royalisin from royal jelly of Asian honeybee against gram-positive bacteria. Plos One, 7, Article 0047194. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0047194
35.
Supplementary files
![]() |
1. ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ КАЗАХСТАНСКОЙ СЕЛЕКЦИИ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО НАЗНАЧЕНИЯ | |
Subject | ||
Type | Other | |
Download
(70KB)
|
Indexing metadata ▾ |
Review
For citations:
Kolosova S.F., Umiralieva L.B., Kashkarova I.V., Ibraikhan A.T., Krupsky D.O. Development of a Technology for Obtaining and Evaluating the Effectiveness of Bee Products for the Creation of Biologically Active Additives. Storage and Processing of Farm Products. 2022;(1):18-31. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2022.260