Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Modern Production Factors that Determine the Biological and Economic Efficiency of Potato Storage

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.177

Abstract

The article presents the influence of various factors on potato storage losses in the Central region of Russia. Particular attention is paid to the magnitude of losses from mechanical damage, their impact on the indicators: the natural loss of potato mass, technical waste, sprouts and absolute rot. The positive role of the use of treatment of tubers with chemical and biological preparations such as Maxim, Agate 25K, Whist is shown. The analysis of energy costs and the role of logistics. The comparison of electricity costs in the simplest and modern potato storage facilities is given. The authors developed and implemented the system of active ventilation “Agro-7-Microclimate” with automatic maintenance of optimal temperature and humidity conditions of the microclimate.

About the Authors

V. N. Zeyruk
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


S. V. Maltsev
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


S. V. Vasilyeva
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


V. A. Byzov
All-Russian Research Institute for Starch Products - Branch of V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of the RAS
Russian Federation


References

1. Дорожкин Н.А., Бельская С.И. Болезни картофеля. Минск: Наука и техника, 1979. 314 с.

2. Дорожкин Н.А., Бельская С.И., Викторчик И.В., Алексеева T.П., Новикова В.В. Клубневые гнили картофеля. Минск: Наука и техника, 1989. 134 с.

3. Жевора С.В., Анисимов Б.В., Симаков Е.А., Овэс Е.В., Зебрин С.Н. Картофель: проблемы и перспективы // Картофель и овощи. 2019. № 7. С. 2-7.

4. Жевора С.В., Анисимов Б.В., Овэс Е.В., Янюшкина Н.А. Картофелеводство России: итоги, прогнозы, приоритеты развития отрасли // Мат. научн. практ. конф. «Современное состояние и перспективы развития селекции и семеноводства картофеля», 9-10 июля 2018 г. М.: ФГБНУ ВНИИКХ, 2018. С. 3-16.

5. Зейрук В.Н. Разработка и совершенствование технологического процесса защиты и хранения картофеля в Центральном регионе РФ: Автреф. дисс. на соискание докт. с.-х. наук. М., 2015. 44 с.

6. Карманов С.Н., Кустарев А.И., Назаренко Б.П., Черникова М.Ф., Яшина И.М. Методические указания по экологическому сортоиспытанию картофеля. М.: ВАСХНИЛ, 1983. 14 с.

7. Колошеин Д.В. Снижение потерь картофеля и энергопотребления системы вентиляции картофелехранилища совершенствованием воздуховода: автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата технических наук. Рязань, 2017. 19 с.

8. Кирюхин В.П., Ладыгина Е.А., Князева В.П. Методические указания по определению углеводов и витаминов в картофеле. М.: ВАСХНИЛ, 1980. 44 с.

9. Кирюхин В.П., Ладыгина Е.А., Чиолина М.М., Парфенова А.В. Методика физиолого-биохимических исследований картофеля. М.: ВНИИКХ, Госагропром, 1989. 142 с.

10. Максимова Е. Строительство хранилищ - в начале пути. В России не хватает современных складских мощностей на 5,0 млн. т. // Агроинвестор. 2017. № 11. С. 23-28.

11. Пшеченков К.А., Сидякина И.И., Зейрук В.Н., Гудкова П.П., Сазонова З.В. Методические указания по технологии хранения картофеля различного назначения. М.:ВНИИКХ, 2002. 20 с.

12. Пшеченков К.А., Мальцев С.В. Методические рекомендации по технологии хранения различных сортов картофеля. М.: ВНИИКХ, 2010. 30 с.

13. Пшеченков К.А., Сидякина И.И., Зейрук В.Н., Давыденкова О.Н., Анисимов Б.В., Савенко В.Г. Современные технологии хранения картофеля. М.: ФГНУ «Росинформагротех», 2004. 56 с.

14. Пшеченков К.А., Зейрук В.Н., Еланский С.Н., Мальцев С.В. Технологии хранения картофеля. М.: Картофелевод, 2007. 192 с.

15. Пшеченков К.А., Давыденкова О.Н. Экспересс-метод определения содержания редуцирующих сахаров // Картофель и овощи. 2008. № 7. С.16-17.

16. Пшеченков К.А., Зейрук В.Н., Еланский С.Н., Мальцев С.В., Прямов С.Б. Хранение картофеля. М.: "Агроспас", 2016. 128 с.

17. Пшеченков К.А., Мальцев С.В., Зейрук В.Н., Сазонова З.В., Клюев С.И. Современные технологии хранения картофеля. Чебоксары: ВНИИКХ, 2017. 23 с.

18. Савина О.В. Новые приёмы в технологии производства и хранения картофеля. Рязань: РГАТУ, 2009. 208 с.

19. Симаков Е.А., Анисимов Б.В., Старовойтов В.И., Пшеченков К.Л., Зейрук В.Н., Суровцев Р.А. Переработка картофеля - стратегический путь развития картофелеводства России. М.: ВНИИКХ, 2006. 153 с.

20. Старовойтов В.И., Перфильева С.Д., Черников В.И. Пневматический сборщик насекомых ПСН-2,8 в борьбе с колорадским жуком // Информационный листок. 1998. № 108-98. С. 2.

21. Старовойтов В.И. Требования к картофелю, предназначенному для переработки // В кн.: Качество картофеля и картофелепродуктов / Под редакцией А.В. Коршунова. М.: ВНИИКХ, 2001. С. 114-119.

22. Тульчеев В.В., Лукин Н.Д. Рынок картофеля и продуктов его переработки: состояние, проблемы, перспективы // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2008. № 8. С. 67-70.

23. Филина Н.И., Яшина И.М. Методические указания по оценке селекционного материала картофеля на устойчивость клубней к механическим повреждениям. М.: ВНИИКХ, 1978. 9 с.

24. Шпаар Д., Быкин А., Дрегер Д. Картофель. М.: ООО «ДЛВ Агродело», 2010. 458 с.


Review

For citations:


Zeyruk V.N., Maltsev S.V., Vasilyeva S.V., Byzov V.A. Modern Production Factors that Determine the Biological and Economic Efficiency of Potato Storage. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(3):20-28. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2019.177

Views: 470


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)