The Influence of the Ethylene Inhibitor "Fitomag" on the Quality of Eggplants of Technical Maturity during Storage
https://doi.org/10.36107/spfp.2024.3.422
Abstract
Introduction: The issue of preserving various crops is always relevant. The increasing consumption of eggplants stimulates the search for effective storage methods. In conditions of high demand, it is crucial to minimize quality loss during prolonged transportation and storage. One promising solution is the use of the ethylene inhibitor "Fitomag." This preparation slows down the aging of fruits and maintains their freshness. The impact of "Fitomag" on preserving the quality of eggplants at the technical maturity stage has not been previously studied.
Purpose:To study the impact of the ethylene inhibitor "Fitomag" on maintaining quality and reducing mass loss of fruits during storage.
Materials and Methods: The objects of study were the fruits of eggplant varieties selected by the VNIIOOB branch of the FSBI PAFSC RAS - Black cylinder, Lilac, Diamond and Swan of the technical degree of maturation, grown in the experimental field of the Institute in the open ground, an ethylene inhibitor "Phytomag". The research was carried out in 2020 – 2022. Storage with a natural temperature and humidity regime and a hermetically sealed plastic container were used as equipment. The instrument was a scale and a 1.5 mm medical syringe. The prepared fruits were stored in a 50-liter container and treated with a 3% NaOH solution.
Results: Studies have shown that the treatment of eggplant fruits with an ethylene inhibitor "Phytomag" based on a solution of 3% NaOH in an amount of 1.5 ml per 50 liters of volume allowed, regardless of the variety, to reduce weight loss by 1.2 – 1.3 times and improve the quality of fruits compared to the control. The highest rates were in the Diamond variety. In this variety, the content of the main chemicals, both in control and with treatment, was higher than the rest of the studied varieties. Treatment with the preparation "Phytomag" after six days of storage allowed to improve the quality of eggplant fruits in comparison with the control: varieties Black cylinder – 1.3 times, Lilac – 1.3 times, Diamond – 1.8 times and the Swan variety - 1.2 times.
Conclusion: The use of the ethylene inhibitor “Phytomag” indicates the possibility of its use to improve the quality of fruits during the storage of eggplants.
About the Authors
Alexander Vladimirovich GulinRussian Federation
Vera Alexandrovna Machulkina
Olga Petrovna Kigashpayeva
Russian Federation
Larisa P. Lavrova
References
1. Гудковский В.А., Кожина, Л.В., Балакирев, А.Е., & Назаров, Ю.Б., (2010). Инновационные технологии хранения плодов. Достижения науки и техники АПК, (8), 72-74.
2. Гудковский, В. А., & Акишин, Д.В. (2010). Эффективность применения ингибитора этилена «Фитомаг» и полимерных упаковок при хранении плодов томата. Достижения науки и техники АПК, (8), 74-76.
3. Гудковский, В.А., Кожина, Л.В., Балакирев, А.Е., & Назаров, Ю.Б. (2009). Эффективность модифицированной атмосферы и ингибитора биосинтеза этилена для хранения плодов, ягод и овощей. Вестник Мичуринского государственного аграрного университета, (1), 53-64.
4. Гудковский, В.А., Кожина, Л.В., Балакирев, А.Е., & Назаров, Ю.Б. (2009). Современные и перспективные технологии хранения плодов семечковых, косточковых и ягодных культур. Достижения науки и инновации в садоводстве, (7), 39-43.
5. Гудковский, В.А., Кожина, Л.В., Гучева, Р.Б., Сутормина, А.В., & Назаров, Ю.Б. (2010). Качество плодов районированных и перспективных сортов СКФО в условиях РА. Вестник Мичуринского государственного аграрного университета, (1), 117 – 120.
6. Гучева, Р.Б., Гудковский, В.А., Кожина, Л.В., & Назаров, Ю.Б. (2010). Влияние динамичной атмосферы на развитие физиологических заболеваний при хранении плодов сорта Ред Чиф. Вестник Мичуринского государственного аграрного университета, (1), 121 – 124.
7. Гудковский В.А., Кожина Л.В., Парфенов В.Н. (2010) Разработка технологических основ транспортирования скоропортящихся плодов и овощей с использованием препарата «Фитомаг». Вестник Мичуринского государственного аграрного университета, (1), 78 – 85.
8. Доспехов, Б.А. (1989). Методика полевого опыта. М.: Агропромиздат.
9. Дубовицкая, А.Л., & Климентова, Э. А. (2014). Проблемы и перспективы развития овощеводства. Технология пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания, (3), 89 – 95.
10. Ермаков, Е. И. (1987). Методы биохимического исследования растений. СПб.: Агропромиздат.
11. Иванова В. Н., Серегин, С. Н., & Байгот, М. С. (2015). Реализация агропродовольственной политики ЕАЭС – платформа решения продовольственной безопасности. Пищевая промышленность, (10), 8-11.
12. Иванова, В.Н., Серегин, С.Н., & Новосельцева, А.В. (2016). Рост сельскохозяйственного производства как фактор развития пищевой промышленности и продовольственного рынка России. Пищевая промышленность, (2), 8-12.
13. Кигашпаева, О. П., & Авдеев, А. Ю. (2016). Новые сорта баклажана для консервирования. Картофель и овощи, (7), 35-36. https://doi.org/10.35809/2618-8279-2020-1-12
14. Кигашпаева, О. П., Авдеев, А. Ю., Джабраилова, В. Ю., & Сисенгалиева, С. Т. (2019). Доноры сложной плодовой кисти баклажана, как фактор повышения урожайности. Проблемы развития АПК региона, (4), 77-81. https://doi.org/10.15217/2079-0996.2019.4.77
15. Лельевелд, Х., & Кулиев, Д. Х. (2016). Пищевая безопасность: научный подход. Контроль качества продукции, (2), 8-12.
16. Маринеску М.Ф. (2019). Морфологические и гистологические изменения плодов осеннего и зимнего сортов груши в процессе хранения. В Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective (с. 132-136). Кишинёв: Indigou Color.
17. Маринеску, М. Ф., Гавюк, Л. А., & Бежан, Н. А. (2021). Влияние послеуборочной обработки препаратом фитомаг на лежкость плодов сливы поздних сортов. МЦНП «Новая наука», (1), 46-53
18. Матисон, В.А., & Арутюнова, Н.И. (2016). Качество продуктов питания. Пищевая промышленность, (4), 50-54.
19. Мачулкина, В. А., Санникова, Т. А. & Гулин, А. В. (2020). Плоды баклажан – ценный диетический продукт. Орошаемое земледелие, (1), 55 – 59. (In Russ). https://doi.org 10.35809/2618-8279-2020-1-12
20. Мачулкина, В. А., Санникова, Т. А., Гулин, А. В., & Антипенко, Н. И. (2020). Изменение качества плодов баклажана при кратковременном хранении. Материалы международной научно-практической конференции: Итоги и перспективы развития агропромышленного комплекса (с. 41-44). c. Соленое Займище: ФГБНУ “Прикаспийский аграрный федеральный научный центр Российской академии наук”.
21. Мачулкина, В. А., Санникова, Т. А., Пучков, М. Ю., & Антипенко, Н. И. (2015). Экологическая безопасность баклажана от возраста и размера. Технология пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания, (3), 39-44.
22. Минаков, И.А. (2016). Продовольственная безопасность в сфере производства и потребления овощной продукции. Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии, (1), 11-16.
23. Невзорова, А. В. (2011). Влияние препарата «Фитомаг» на сохраняемость плодов томата. Инновационные идеи молодых исследователей для АПК России: сборник материалов Всероссийской научно-практической конференции (т. 1, с. 33-35). Пенза: РИО ПГСХА.
24. Першакова, Т. В., Купин Г. А., Семиряжко, Г. С., & Тягущева, А. А. (2023). Исследование влияния параметров обработки на органолептические показатели и величину потерь нарезанной моркови в процессе хранения. Научные труды СКФНЦСВВ, (36), 217-220. https://doi.org/10.30679/2587-9847-2023-36-217-220
25. Ракитин, В.Ю., & Ракитин, Л.Ю. (1986). Определение газообмена и содержания этилена, двуокиси углерода и кислорода в тканях растений. Физиология растений, 33(2), 403-413.
26. Сутормина, А.В., & Акишин, Д.В. (2014). Использование ингибитора биосинтеза этилена. Инновационные технологии в производстве функциональных продуктов питания: материалы Всероссийской научно-практической конференции (c. 114-118). Мичуринск: Издательство ООО «БИС».
27. Blankenship, S., & Dole, J. M. (2003). Methylcyclopropene. Postharvest Biology and Technology, 28(1), 1-25. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00246-6
28. Fan, X., Blankenship, S. M., & Mattheis, J. P. (1999). 1-Methylcyclopropene inhibits apple ripening. Journal of the American Society for Horticultural Science, 124(6), 690-695. ttps://doi.org/10.21273/jashs.124.6.690
29. Jin, P., Shang, H., Chen, J., Zhu, H., Zhao, Y., & Zheng, Y. (2011). Effect of 1-Methylcyclopropene on сhilling injury and quality of peach fruit during cold storage. Journal of Food Science, 76(8), S485–S491. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2011.02349.x
30. Schaller, G.E., & Binder, B.M. (2017). Inhibitors of Ethylene Biosynthesis and Signaling. In B. Binder, & E. G. Schaller (Eds.), Ethylene signaling. Methods in molecular biology (vol. 1573, pp. 223-235). NY: Humana Press. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-6854-1_15
31. Sisler, E. S., & Blankenship, S. M. (1996). Method of counteracting an ethylene response in plants. U.S. Patent 5518988
32. Martínez-Romero, D., Bailén, G., Serrano, M., Guillén, F., Valverde, J. M., Zapata, P., Castillo, S., & Valero, D. (2007). Tools to maintain postharvest fruit and vegetable quality through the inhibition of ethylene action: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47(6), 543–560. https://doi.org/10.1080/10408390600846390
33. Watkins, C. B., Nock, J. F., & Whitaker, B. D. (2000). Responses of early, mid and late season apple cultivars to postharvest application of 1-methylcyclopropene (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. Postharvest Biology and technology, 19(1), 17-32. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00070-3
34. Watkins, C. B. (2006). The use of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on fruits and vegetables. Biotechnology advances, 24(4), 389-409. https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2006.01.005
Review
For citations:
Gulin A.V., Machulkina V.A., Kigashpayeva O.P., Lavrova L.P. The Influence of the Ethylene Inhibitor "Fitomag" on the Quality of Eggplants of Technical Maturity during Storage. Storage and Processing of Farm Products. 2024;32(3):144-153. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2024.3.422