Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Scientific and Practical Justification of Use of Paste from the Topinambur in Technology of Mixed Purees

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.197

Abstract

The relevance of researches in the field of expansion of products of the increased nutrition value is proved by state policy of the Russian Federation in the field of healthy food of the population. Need of development of technologies and prescription structure of mixed purees of the increased nutrition value from paste of the topinambur and berry raw materials growing in Krasnoyarsk krai is proved. Comparative results of organoleptic assessment, composition of physiologically functional ingredients, assessment of nutrition value of new types of mixed purees, and also microbiological indicators of the packed mixed puree in the course of storage are presented. Influence of the studied indicators on a complex indicator of quality is established.

About the Authors

T. N. Safronova
Siberian Federal University
Russian Federation


L. G. Ermosh
Krasnoyarsk state agricultural university
Russian Federation


O. M. Evtukhova
Siberian Federal University
Russian Federation


References

1. Артемова А.А. Топинамбур, продлевающий жизнь. СПб.: Издательство «ДИЛЯ», 2003. 128 с.

2. Аникиенко Т.И. Химический состав и питательность зеленой массы и клубней топинамбура в сравнении с другими культурами // Успехи современного естествознания. 2015. № 9-2. С. 278-282.

3. Балаболкин М.И. Сахарный диабет. М.: Медицина, 1994. 384 с.

4. Бакулина О.Н. Комплексная переработка овощей и фруктов в ингредиенты для современных пищевых технологий // Пищевая промышленность. 2005. № 5. С. 32-35.

5. Бобровник Л.Д., Ремесло Н.В., Степанец Л.Ф. О динамике углеводного комплекса топинамбура // Сахарная промышленность. 1991. № 6. С. 51-54.

6. Голубев В.Н., Волкова Н.В., Кушалаков Х.М. Топинамбур: Состав, свойства, способы переработки, область применения. М.: Б.и., 1995. 82 с.

7. Способ производства пищевого продукта на основе топинамбура: пат. 2629218 Российская Федерация, МПК A23L 19/10. № 2016144875 / Добровольская А.В., Шамкова Н.Т., Суслова А.А., заявитель и патентообладатель Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Кубанский государственный технологический университет» (ФГБОУ ВО «КубГТУ»); заявл. 15.11.2016; опубл. 28.08.2017, Бюл. № 25.

8. Хлеб повышенной пищевой ценности и способ его изготовления: пат. 2702089 Российская Федерация, МПК A21D 13/04 № 2018147043 / Долгих В.В., заявитель и патентообладатель Долгих В.В.; заявл. 27.12.2018; опубл. 03.10.2019, Бюл. № 28.

9. Пищевой продукт, обогащенный инулином, обладающий противосклеротическим действием: пат. 2630454 Российская Федерация, МПК A23L 33/10, A23L 33/105, A23L 2/00, A23L 2/60, A23L 19/00 № 2017102096 / Бубенчиков А.М., заявитель и патентообладатель Общество с ограниченной ответственностью «Богашевская торгово-промышленная компания»; заявл. 23.01.2017; опубл. 08.09.2017, Бюл. № 25.

10. Способ производства пищевого продукта из топинамбура: пат. 2489037 Российская Федерация, МПК A23L 1/214, A23L 3/015, A23L 3/42 № 2012136351/15 / Квасенков О.И., заявитель и патентообладатель Квасенков О.И.; заявл. 27.08.2012; опубл. 10.08.2013, Бюл. № 22.

11. Петрушевский В.В., Бондарь Е.П., Винокурова Е.В. Производство сахаристых веществ. Киев: Урожай, 1989. 168 с.

12. Кощеев А.К., Смирняков Ю.И. Лесные ягоды. М.: Экология, 1992. 270 с.

13. Ильченко С.М., Патласов О.Ю. Конъюнктура рынка топинамбура и продуктов его переработки // Вестник Омского государственного аграрного университета. 2016. № 1(21). С. 261-266.

14. Сафронова Т.Н., Ермош Л.Г. Технологические аспекты получения пасты из топинамбура // Хранение и переработка сельхозсырья. 2008. № 10. С. 20-23.

15. Скачев А.А. Диабет: здоровое питание - здоровый образ жизни // Молочная промышленность. 1998. № 2. С. 9-10.

16. Сутурин А., Кочнев Н., Плохотников А., Таничева И., Купчинская А., Паралина Л., Бойко С., Дицевич Б. Перспективы возделывания топинамбура в Восточной Сибири // Сибирский вестник. 2001. № 1-2. С. 58-65.

17. Зеленков В.Н., Шаин С.С. Многоликий топинамбур в прошлом и настоящем. Новосибирск: концерн «ОИТ» - НТФ «АРИС», СО РАМН. 2000. 240 с.

18. Зеленков В.Н., Кочнев Н.К., Шелкова Т.В. Топинамбур (земляная груша) - перспективная культура многоцелевого назначения. Новосибирск: НТФ «АРИС», 1993. 36 с.

19. Кахана Б.М., Арасимович В.В. Биохимия топинамбура. Кишинев: Штинца, 1974. 88 с.

20. Шаин С.С. Топинамбур: Новый путь к здоровью и красоте. М.: Фитон+, 2000. 127 с.

21. Эйхе Э.П. Вопросы химии и биохимии топинамбура // Изв. Акад. наук Латвийской ССР. 1976. № 3(344). С. 77-89.

22. Kosaric N., Cosentino G.P., Wieczorek A., Duvnjak Z. The Jerusalem artichoke as an agricultural crop // Biomass. 1984. Vol. 5. No. 1. P. 1-36.

23. Coussement P. Inulin und oligofructose: Ballaststoffe ersetzen Fett und Zucker // Ernahhrungsidustrie. 1996. No. 3. P. 48-49.

24. Coussement P. Pre- and sinbbiotics with inullin and oligoofructose. Promissing develloopmment in funnctional foods // Food Tech. Europe. 1996. No. 2. P. 102-104.

25. Vandope J. Inulin: functional and physiological properties // Mat. of Food Ingredients Eur. Conf. Proc. 8-10 oct. 1991. Maarssen, 1991. P. 154-156.


Review

For citations:


Safronova T.N., Ermosh L.G., Evtukhova O.M. Scientific and Practical Justification of Use of Paste from the Topinambur in Technology of Mixed Purees. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(4):80-88. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2019.197

Views: 377


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)