Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Operational Accounting and Control of Sugar-Beet Manufacturing

Abstract

The development of modern manufacturing technologies is assured through the integration of automation systems and computer mechanism of process control providing a means for decision making all the way obtaining a product on the lines and manufactories without human participation. Computer programs based on the mathematical models allow for a avoiding the additional costs, making new connection between phenomena and producing a new result. Sugar-beet manufacturing, such as starch manufacturing, differ from other food manufacturing in technology intensity due to a number of operations being carried out while obtaining a final product. This makes the improvement of the manufacturing process highly difficult. Proposed mathematical model of technical-chemical accounting and control of sugar manufacturing is intended for the automatized technical-economic parameters evaluation of the manufactory performance, accounting and control over the performance parameters and allows to control the manufacturing immediately, decrease the computation time over the accounting and control operations of sugar manufacturing significantly. The main process parameters that form the basis of mathematical model are the sucrose recovery from processed beet in percentage ratio to its original mass, the molasses recovery and the sugar lose during the manufacturing process. As usage shows, application package of visual block-modular simulation makes possible to solve difficult problems of programming and simulation of static and dynamic objects of food-manufacturing industry very successfully, to reach the quality improvement and increase sugar recovery from beet, to eliminate routine manual computational operations.

About the Authors

V. I. Tuzhilkin
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


D. A. Klemeshov
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


G. A. Donenko
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


N. D. Lukin
All-Russian Research Institute of Starch Products a branch of the Federal Scientific Center for Food Systems named after V.M. Gorbatova
Russian Federation


References

1. Антонович А.Л. Моделирование неучтенных потерь // Сахар. 1992. № 2. С. 21-25.

2. Бугаенко И. Ф. Принципы эффективного сахарного производства. М.: Сахарный бизнес России, 2003. 287 с.

3. Бугаенко И.Ф., Штерман С.В. Меласса (свекловичная, тростниковая, сырцовая), состав и методы анализа. М.: Изд. комплекс МГУПП, 2006. 72 с.

4. Вовк Г.А., Клименко Л.Л. Технохимический учёт производства при переработке сахарной свёклы и тростникового сахара-сырца на свеклосахарных заводах (ч. 1). Примерные единые формы отчётов по технохимическому учёту при переработке сахарной свёклы и тростникового сахара-сырца (ч. 2). М.: Изд. комплекс МГУПП, 2004. 107 с.

5. Громковский А.И., Последова Ю.И. Исследование параметров модели центрифугирования утфеля // Материалы XI отчетной научной конференции за 2001 год. Воронеж: Воронеж. гос. технол. акад., 2002. Ч. 1. С. 54-58.

6. Гулый И.С., Лысянский В.М., Рева Л.П. Физико-химические процессы сахарного производства. М.: Агропромиздат, 1987. 264 с.

7. Дьяконов В.П. /VisSim + Mathcad + Matlab - визуальное математическое моделирование. М.: Солон-Пресс, 2004. 370 с.

8. Егорова М.И. Моделирование процесса гранулирования сахарозы // Сахар. 2014. № 11. C. 50-53.

9. Кульнева Н.Г., Журавлёв А.А., Журавлёв М.В. Моделирование процесса диффузионного извлечения сахарозы с применением термической обработки свекловичной стружки // Сахар. 2019. № 2. С.15-19.

10. Ляшенко С.А. Моделирование интеллектуальной системы управления технологическими процессами сахарного производства //Агротехника и энергообеспечение. 2014. № 3. С. 6-15.

11. Матвеев М.Г., Громковский A.A., Губенко А.Ф. Моделирование процесса получения сахара в агропроизводственном комплексе // Вестник Рос. акад. с/х наук. 1997. № 6. С. 26-29.

12. Матвеев М.Г., Сысоев В.В. Концепция информационных технологий управления перерабатывающим производством // Информационная бионика и моделирование. М.: Госифтп РАН, 1995. С. 25-31.

13. Остапчук Н.В. Основы математического моделирования процессов пищевых производств. Киев: Выща шк., 1991. 366 с.

14. Петров С.М., Подгорнова Н.М., Арапов Д.В., Курицын В.А. Алгоритм определения оптимальных параметров нормальной мелассы // Сахар. 2005. №2. С. 45-48.

15. Сапронов А.Р., Сапронова Л.А., Ермолаев С.В. Технология сахара. СПб.: Профессия, 2013. 296 с.

16. Сысоев В.В., Матвеев М.Г., Бугаев Ю.В., Ряжских В.И. Математическое моделирование детерминированных технологических и технических систем. Воронеж.: Воронеж. гос. технол. акад., 1994. 80 с.

17. Тужилкин В.И., Доненко Г.А. Математическая модель технохимического учёта и контроля производства сахара. Свидетельство о государственной регистрации программы для ЭВМ №2017663252 от 28 ноября 2017 г.

18. Тужилкин В.И., Ковалёнок В.А., Маньшева О.С. Программа расчёта оптимального распределения материальных потоков с учётом зон свеклосеяния. Свидетельство о государственной регистрации программы для ЭВМ №2017663165 от 24 ноября 2017 г.

19. Филоненко В.Н., Михайлов В.И., Ветров А.П. К вопросу достижения европейского уровня потребления топлива // Сахар. 2008. № 10. С. 34-37.

20. Чернявская Л.И. Контроль сахарного производства в зависимости от требований потребителей сахара: технологические аспекты // Сахар. 2009. № 7. С. 39-47.

21. Чернявская Л.И. Методики определения основных мелассообразующих элементов в свёкле и продуктах её переработки // Сахар. 2006. № 7. С. 34-40.

22. Чернявская Л.И., Пустоход А.П., Иволга Н.С. Технохимический контроль сахара-песка и сахара-рафинада. М.: Колос, 1995. 382 с.

23. Чернявская Л.И., Пустоход Н.С., Хелемский А.П. Методы прогнозирования ожидаемого выхода сахара и содержания его в мелассе по химическому составу принимаемого сырья. М.: АгроНИИТЭИПП, 1991. 52 с.

24. Чугунова Л.С., Казакова С.И. Качество сахара-песка, производимого сахарными заводами России // Сахар. 2006. № 2. С. 42-43.

25. Штерман С.В. Описание связи оптимальных параметров мелассы и состава несахаров // Сахар. 2006. №1. С. 37-39.


Review

For citations:


Tuzhilkin V.I., Klemeshov D.A., Donenko G.A., Lukin N.D. Operational Accounting and Control of Sugar-Beet Manufacturing. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(1):20-34. (In Russ.)

Views: 364


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)