Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Research of Influence of Preparaion “Biopag” on the Microbiological State and Losses from Diseases of Tuber Potatoes at Storage

https://doi.org/10.36107/spfp.2020.234

Abstract

The fungicidal activity of “Biopag” preparation during autumn spraying of tubers was studied. The aim of the research was to study the effect of autumn treatment of tubers with “Biopag” on the microbiological state of tubers and losses from diseases, as well as to identify the most effective doses of the preparation that provide the maximum protective effect when storing potatoes. For processing, tubers of two varieties of potatoes of the same ripeness group (early ripe) were used - early Zhukovsky and Red Scarlet. The treatment of tubers was carried out two to three weeks after harvesting by spraying them from a low-volume sprayer PUM-30 MK with a solution of the preparation in dosages of 0.5 l/t; 075 l/t and 1.00 l/t. The control was tubers treated with water. After drying, the tubers were stored in a separate bin of a modular potato storage. The temperature in the main storage period was 4-6°C and the relative humidity was 85-90%. The condition of the surface microflora of tubers was evaluated twice - before laying for storage (September) and at the end of storage (April). Quantitative losses of tubers from microbiological diseases were taken into account at the end of storage. In this case, standard research methods were used. After 7 months of storage, an improvement in the microbiological state of the treated tubers was established compared with the control. The action of “Biopag” is especially effective against microorganisms potentially dangerous to humans, such as yeast and mold. On average, over two years, a decrease of 0.11-8.69% was revealed in relation to the control of losses from microbiological diseases of tubers, depending on the variety and dosage of the preparation. The maximum protective effect was caused by a dosage of 0.75 l/t.

About the Authors

O. V. Savina
Ryazan State Agrotechnological University Named after P.A. Kostychev; Academy of Law and Management of the Federal Penitentiary Service of Russia
Russian Federation


V. I. Krishtafovich
Russian University of Cooperation; Russian Customs Academy
Russian Federation


N. V. Baydova
Academy of Law and Management of the Federal Penitentiary Service of Russia
Russian Federation


E. A. Buranova
Academy of Law and Management of the Federal Penitentiary Service of Russia
Russian Federation


References

1. Вавилов П.П. Растениеводство. М.: Агропромиздат, 1999. 512 с.

2. Ефимов К.М. Производство полимерных препаратов. М.: Институт эколого-технологических проблем, 2009. 45 с.

3. Защита картофеля от болезней, вредителей и сорняков / под общ. ред. С.Н. Еланского. М.: Картофелевод, 2009. 270 с.

4. Зейрук В.Н., Пшеченков К.А., Абашкин О.В., Галимов Р.Р. Как сократить потери картофеля // Картофель и овощи. 2005. № 7. С. 25.

5. Ефимов К.М. Инструкция № 1/08 по применению дезинфицирующего средства «Биопаг». М.: Институт эколого-технологических проблем, 2008. 10 с.

6. Колчин Н.Н. Хранение картофеля: состояние и перспективы развития // Картофель и овощи. 2006. № 1. C. 28-31.

7. Коршунов А.В. Управление урожаем и качеством картофеля. М.: ВНИИКХ, 2001. 369 с.

8. Кудряшева А.А Микробиологические основы сохранения плодов и овощей. М.: Агропромиздат, 1986. 190 с.

9. Кучимов А.П., Князев В.А. Источники потерь картофеля и борьба с ними. М.: ВНИИТЭИСХ, 1978. 50 с.

10. Лазарев В.И., Шершнева О.М. Фунгицидные и ростостимулирующие свойства препарата Биопаг // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2011. № 4. С. 56-58.

11. Лысенко Ю.Н., Барашкин В.А., Плужникова И.И. Экологизированная система защиты картофеля от болезней // Селекция и семеноводство сельскохозяйственных культур: мат. 8-ой Всеросс. научно-практ. конфер. Пенза: Изд-во Пензенская ГСХА, 2004. С. 70-74.

12. Мазуров А.Я., Рослов Н.Н. Процессом хранения картофеля надо управлять // Картофель и овощи. 2001. № 1. С. 7-8.

13. Мастренков С.М., Лысенко Н.В., Григорович М.А. Сохранение качества плодов и овощей. М.: Колос, 1984. 157 с.

14. Метлицкий Л.В., Гусев С.А., Тектониди И.П. Основы биохимии и технология хранения картофеля. М.: Колос, 1972. 206 с.

15. Наумов И.М. «Биопаг» - дезинфектант 21-го века // Вятская губерния. 2008. № 11. С. 9.

16. Нойманн Ф. Картофелехранилища: Актуальные тенденции и перспективы развития в России // Картофельная система. 2009. № 3. С. 2-4.

17. Пшеченков К.А., Давыденкова О.Н. Условия и способы хранения картофеля в зависимости от назначения продукции // Картофель и овощи. 2001. № 6. С. 5- 8.

18. Пшеченков К.А., Зейрук В.Н., Седова В.И., Мальцев С.В. Влияние осенней обработки клубней картофеля защитно-стимулирующими веществами на лежкость при хранении и урожайность в последействии // Доклады РАСХН. 2007. № 1. С. 20-22.

19. Рослов Н.Н. Условия успешного хранения картофеля // Картофель и овощи. 2000. № 5. С. 15-16.

20. Савина О.В., Шевченко В.А. Биопрепараты улучшают сохранность картофеля // Картофель и овощи. 2008. № 8. С. 9-10.

21. Савина О.В. Научное обоснование, разработка и внедрение новых приемов в технологии производства и хранения картофеля, предназначенного для промышленной переработки и продовольственных целей: автореф. на соиск. ученой степ. докт. с.-х. наук: 05.18.01 - технология обработки, хранения и переработки злаковых, бобовых культур, крупяных продуктов, плодоовощной продукции и виноградарства; 06.01.09 - растениеводство. М., 2009. 39 с.

22. Савина О.В., Емельянова А.С. Практикум по биохимии сельскохозяйственной продукции. Рязань: Изд-во РГАТУ, 2010. 98 с.

23. Савина О.В., Горшков В.В. Оценка фунгицидной активности препарата Биопаг при выращивании картофеля // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета имени П.А. Костычева. 2013. № 2(18). С. 44-47.

24. Савина О.В. Качество и пивоваренные свойства ячменя при использовании в технологии выращивания биоцидного препарата нового поколения «Биопаг» // Товаровед продовольственных товаров. 2013. № 4. С. 30-33.

25. Смирнов В.П. Заготовки, хранение и реализация картофеля, плодов и овощей: справочник. М.: Колос, 1990. 224 с.

26. Соколов М.С. Биологизация и безопасность защиты растений в ХХI веке в России // Актуальные вопросы биологизации защиты растений: сб. научн. тр. Пущино: ВНИИБЗР, 2000. С. 26-33.

27. Сокращение потерь плодоовощной продукции и картофеля: обзорная информация / под ред. И.П. Макарова. М.: ВНИИТЭИагропром, 1988. 62 с.

28. Справочник картофелевода / под ред. Н.А. Дорожкина. Минск: Ураджай, 1989. 304 с.

29. Яковлева Г.А., Семанюк Т.В., Родькина И.А. Биотехнологические приемы в повышении устойчивости картофеля к болезням и вредителям // Актуальные проблемы защиты картофеля, плодовых и овощных культур от болезней, вредителей и сорняков: материалы Междунар. науч.-практ. конференции. Минск: Институт картофелеводства НАН Беларуси, 2005. С. 240-248.

30. Artsis M.I., Madyuskina L.L., Zaikov G.E., Gumargalieva K.Z. Diagnostics of quality and prognostic of potatoes safe storage duration // Molecular Crystals and Liquid Crystals. 2010. Vol. 523. Р. 128-138.

31. Dobias K., Vinder J. Factors, influencing the quality of ware potatoes // Bot. Rev. 1973. No. 2. P. 139-171.

32. Dresow J.F. Optimization of organic potato production: Influence of agronomical measures on yield and quality of table potatoes and processing potato: dissertation for obtaining the academic degree of a doctor of agricultural sciences. Witzenhausen, 2013. 158 р.

33. Hughes J.C., Evans J.L. Factors, influencing the guality of ware potatoes // Potato Res. 1977. Vol. 17. № 4. P. 512-547.

34. Poberezny J., Wszelaczynska E. Effect of bioelements (N, K, Mg) and long-term storage of potato tubers on quantitative and qualitative losses. Part II. Content of dry matter and starch // Journal of Elementology. 2011. № 16(2). Р. 237-246.


Review

For citations:


Savina O.V., Krishtafovich V.I., Baydova N.V., Buranova E.A. Research of Influence of Preparaion “Biopag” on the Microbiological State and Losses from Diseases of Tuber Potatoes at Storage. Storage and Processing of Farm Products. 2020;(1):58-69. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2020.234

Views: 369


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)