Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Change of Limits for Humidity and Temperature when Drying Grain Crops

Abstract

The developed experimental installation that created for testing and obtaining results during the experimental research of measurement of humidity and temperature in the course of drying and also control of temperature for maturing of chick-pea. Which depends on differences in humidity of parameters of a way between the center and the surface of grain can reach up to 10%. In this case the maximum level of a temperature difference during drying between the center and the surface of grain corresponds to transition from the constant speed of drying, to the decreasing speed of drying and increases at the initial humidity of grain, temperature and speed filtering the moisture absorber. The regress equations for calculating of the maximum value of this size, the same as maximum value of humidity of a gradient in grain and time of achievement of this value. Also it was found that in the course of temperature control of hot grain under the temperature of 45 degrees, characteristic of an binning, redistribution of humidity happens between the center and the surface of grain, the humidity from the center goes to a surface that does more economic in the future drying process.At the same time the efficiency of process depends on humidity and duration of storage of grain and difference between the center and the surface of grain with an indicator of humidity 27.5; 1.4 - 2.7 times are reduce by 13.3% in the course of a binning within 40 minutes, respectively, at 1.3 - 2.0 time, and within 60 minutes. The resulting estimated equation, that defines this level, depending on initial humidity during grain storage. The received equations, define dependence between a difference of temperatures, temperature of drying and drying of the center of grain, also as calculations of the maximum temperature gradient in grain and time of its achievement. Dependences can be used for design the grain drying modes.

About the Authors

V. F. Sorochinsky
Dmitrov highway, 11, Moscow, Russian Federation, 127434
Russian Federation


A. L. Dogadin
Dmitrov highway, 11, Moscow, Russian Federation, 127434
Russian Federation


References

1. Атаназевич В.И. Сушка зерна. М.: Лабиринт, 1997. 256 с.

2. Аэров М.Э., Тодес О.М. Гидравлические и тепловые основы работы аппаратов со стационарным и кипящим зернистым слоем. Л.: Химия, 1968. 512 с.

3. Гинзбург А.С. Расчет и проектирование сушильных установок. М.: Агропромиздат, 1985. 336 с.

4. Гинзбург А.С., Громов М.Л., Красовская В.С., Уколов В.С. Теплофизические характеристики пищевых продуктов и материалов. М: Пищевая промышленность, 1975. 224 с.

5. Гинзбург А.С. Технология сушки пищевых продуктов. М.: Пищевая промышленность, 1976. 248 с.

6. Голубкович А.В., Павлов С.А. Исследование кинетики комбинированного режима сушки семян // Сушка, хранение и переработка продукции растениеводства. Сб. науч. тр. Междунар. научно-технич. семинара, посвященного 175-летию со дня рождения К.А. Тимирязева. М.: Издательство «Перо», 2018. С. 170-175.

7. Грачева Н.Н., Руденко Н.Б. Экспериментальные исследования изменения температуры поверхности и центра зерновок при различных режимах сушки зерна // Хранение и переработка зерна. 2014. № 5. С. 48-49.

8. Егоров Г.А. Влияние тепла и влаги на процессы переработки и хранения зерна. М.: Колос, 1973. 264 с.

9. Жидко В.И., Резчиков В.А., Уколов В.С. Зерносушение и зерносушилки. М.: Колос, 1982. 239 с.

10. Лыков А.В. Теория сушки. М.: Энергия, 1968. 472 с.

11. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна. М.: КолосC, 2004. 240 с.

12. Малин Н.И.Технология хранения зерна. М.: КолосС, 2005. 280 с.

13. Меленевская Н.М. Применение метода радиоактивных индикаторов для исследования форм связи и коэффициента диффузии влаги в зерне // Труды III Всесоюз. Совещания по тепломассообмену. Минск: Изд. АН БССР, 1968. Т. 6. С. 43-45.

14. Мачихина Л.И., Алексеева Л.В., Львова Л.С. Научные основы продовольственной безопасности зерна (хранение и переработка). М.: ДеЛи принт, 2007. 382 с.

15. Муштаев В.И., Ворошилов А.П., Мандрыка Е.А. Техника сушки дисперсных материалов в аппаратах с устойчивыми виброожиженными и пульсирующими слоями. М.: Наука, 2003. 302 с.

16. Новоселов С.В. Определение полей влагосодержания в отдельно взятом зерне в процессе сушки // Труды ВНИИЗ. М.: ЦНИИТЭИ Министерства хлебопродуктов СССР, 1974. Вып. 80. С. 17-22.

17. Перцовский Е.С. Использование радиоактивного индикатора для изучения распределения влаги в зерне // Сообщения и рефераты ВНИИЗ. М.: ЦНИИТЭИ Министерства хлебопродуктов СССР, 1961. Вып. 2. С. 15-17.

18. Резчиков В.А. Теория и практика энергосбережения при сушке зерна: Обзорная информация. Сер. Элев. пром-сть. М.: ЦНИИТЭИ хлебопродуктов, 1991. 57 с.

19. Рудобашта С.П. Массоперенос в системах с твердой фазой. М.: Химия, 1980. 248 с.

20. Сахаров Э.В., Егоров Г.А., Коротков В.К., Шубин А.С. Исследование внутреннего влагопереноса в зерне методом авторадиографии // ВЗИПП. М.: ЦНИИТЭИ Министерства хлебопродуктов СССР, 1971. С. 43-47.

21. Сорочинский В.Ф. Эффективность сушки зерна на зерносушилках различных типов // Хлебопродукты. 2009. № 3. С. 42-43.

22. Сорочинский В.Ф. Изменение коэффициентов диффузии влаги и массоотдачи единичной зерновки в процессах сушки и охлаждения // Современные энергосберегающие тепловые технологии (сушка и термовлажностная обработка материалов) - СЭТТ 2002. Труды 1-й Междунар. научно-практ. конф. М.: Московский государственный агроинженерный университет им. В. П. Горячкина, 2002. С. 76-79.

23. Сорочинский В.Ф. Эффективность устройств предварительного нагрева зерна шахтных зерносушилок // Современные энергосберегающие тепловые технологии (сушка и термовлажностная обработка материалов): сб. науч. тр. 2-й Междунар. научно-практ. конф. М.: МЭИ, 2005. Т. 1. С. 205-209.

24. Сушка зерна - суть проблемы [Электронный ресурс]. URL: www. agropromex.ru

25. Тарутин В.П. Исследование процесса и создание аппарата для обработки зерна пшеницы паром: автореф. дисс. канд. техн. наук. М.: Моск. технол. ин-т пищевой пром-сти, 1974. 26 с.

26. Юкиш А.Е., Ильина О.А., Ильичев Г.Н. Технология и организация хранения зерна. М.: ДеЛи плюс, 2015. 476 с.


Review

For citations:


Sorochinsky V.F., Dogadin A.L. Change of Limits for Humidity and Temperature when Drying Grain Crops. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(1):47-56. (In Russ.)

Views: 237


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)