Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

The Phenolic Complex of Moldova Table Grapes and Its Transformation During Long-Term Storage

Abstract

The formation of the quality of grapes is directly related to the content of these components and their transformation during storage and processing, as it is known that polyphenols act as substrates for oxidative enzymes during storage of grapes. The phenolic complex of winemaking varieties cultivated in Crimea has been widely explored, however, the composition and content of the phenolic compounds and their variation during storage of table grapes remains largely unstudied. Within the framework of research, qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of the grapes and the dynamics of their transformation during storage was described using Moldova grapes as an example. Five groups of compounds (anthocyanins, flavanols, oxycinnamic acids, flavonols and stilbene compounds) were identified using high performance liquid chromatography method done with Shimadzu LC 20 Prominence chromatograph with diode array detector of the ultraviolet and visible range. The greatest amount of anthocyanin substances in the berries of Moldova grapes was found in the berry skins and constituted 13,874.16 mg/kg. Skin flavonols made around 278.34 mg/kg, while procyanidins and catechins constituted 4,050.15 and 82.23 mg/kg, respectively. Stilbene compounds were identified as well. Their concentration made 19.5 mg/kg, while their concentration in the skins was 16.1 mg/kg. It was established that anthocyanins malvidin-3-O-beta-D-glycoside and malvidin-3,5-O-beta-D-diglycoside were the main components of the phenolic complex of Moldova grapes. It was found that when p > 0.05, there were no statistically significant differences in the content of anthocyanins and procyanidins in the beginning and at the end of storage. Intensive accumulation of stilbene-type substances during storage was registered, which was a response of grapes to microbiological damage sustained during storage.

About the Authors

S. V. Levchenko
All-Russian National Research Institute of Viticulture and Winemaking «Magarach» of RAS
Russian Federation


V. A. Bojko
All-Russian National Research Institute of Viticulture and Winemaking «Magarach» of RAS
Russian Federation


I. A. Vasylyk
All-Russian National Research Institute of Viticulture and Winemaking «Magarach» of RAS
Russian Federation


D. J. Belash
All-Russian National Research Institute of Viticulture and Winemaking «Magarach» of RAS
Russian Federation


References

1. Модонкаева, А. Э. Особенности качественного и количественного состава биологически активных веществ фенольной природы столового винограда, как важнейшая характеристика его биологического потенциала / А. Э. Модонкаева [и др.] // Виноградарство и віноробство. Межведомственный тематический научный сборник. - Вып. 49. - 2012. - С. 139-148.

2. Модонкаева, А. Э. Сортовые особенности качественного и количественного состава фенольных веществ основных вегетативных органов виноградного куста / А. Э. Модонкаева [и др.] // «Магарач». Виноградарство и виноделие. - 2012. - № 2. - С. 11-14.

3. Bourzeix, M. Etude des catechines et des procianidols de la grappe de raisin du vin deautres derives de la vigue / M. Bourzeix, D. Weyland, N. Heredia // Bull. O. I. V. - 1986. - № 59. - Р. 1174-1254.

4. Bombardelli, E. Vitis vinifera L. / E. Bombardelli, P. Morazzoni // Fitoterapia. - 1995. - LXVI. - № 4. - P. 291-317.

5. V. A.P. Freitas Characterization of Oligomeric and Polymeric Procyanidins from Grape Seed by Liquid Secondary ion Mass Spectrometry / V. A. P. Freitas, Y. Glories, G. Borqeois [et al.] // Phytochemistry. - 1998. - № 49 (5). - Р. 1435-1441.

6. Авидзба, А. М. Биологическая активность продуктов переработки сортов винограда новой селекции / А. М. Авидзба [и др.] // Виноделие и виноградарство. - 2007. - № 6. - С. 26-28.

7. Левченко, С. В. Специфичность фенольного комплекса сортов винограда сложной генетической структуры / С. В. Левченко [и др.] // «Магарач». Виноградарство и виноделие». - 2009. - № 2. - С. 9-12.

8. Маркосов, В. А. Биологическая активность вин, производимых в Краснодарском крае / В. А. Маркосов, Н. М. Агеева, Р. А. Ханферян // Виноградарство и виноделие. - 2010. - № 1. - С. 35-37.

9. Остроухова, Е. В. Оксидазная активность винограда: динамика в ходе настаивания мезги и роль в формировании фенольного комплекса сусла // «Магарач». Виноградарство и виноделие. - 2011. - № 2. - С. 16-18.

10. Модонкаева, А. Э. Изучение активности окислительных ферментов столового винограда при хранении в связи с внекорневой подкормкой / А. Э. Модонкаева, В. А. Бойко // Виноградарство и виноделие. - Ялта, 2011. - Т. XLI. - Ч. 1. - С. 50-52.

11. Абдуллабекова, Д. А. Хранение сорта Молдова при различных режимах / Д. А. Абдуллабекова [и др.] // Виноделие и виноградарство. - 2014. - № 1. - С. 43-45.

12. Levchenko, S. V. Phenolic compounds in the Сrimean autochthonous grape varieties / S. V. Levchenko [et al.] // Fruits for the Future Book of Abstracts. - 2017. - P. 50.

13. Остроухова, Е. В. Технологическая оценка винограда красных сортов из разных природно-климатических зон Крыма / Е. В. Остроухова, И. В. Пескова, П. А. Пробейголова // «Магарач». Виноградарство и виноделие. - 2014. - № 2. - С. 21-23.

14. Аристова, Н. И. Исследование виноматериала из технического сорта винограда новой селекции по составу флавоидных и нефлавоноидных форм полифенолов в условиях южного берега Крыма / Н. И. Аристова // Информация как двигатель научного прогресса. Сборник статей Международной научно-практической конференции. - 2016. - С. 26-29.

15. Пескова, И. В. Фенольный комплекс виноматериалов из винограда красных сортов, произрастающих в Крыму / И. В. Пескова [и др.] // Плодоводство и виноградарство юга России. - 2016. - № 38 (02). - С. 62-67.

16. Аппазова, Н. Н. К вопросу оптимизации пробоподготовки и метода анализа биологически активных веществ фенольной природы столового винограда / Н. Аппазова [и др.] // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. - 2011. - № 103. - С. 113-116.

17. Модонкаева, А. Э. К вопросу оптимизации процесса разделения антоциановых пигментов столового винограда / А. Э. Модонкаева, В. А. Бойко, Н. Н. Аппазова // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - 2012. - № 3 (17). - С. 40-41.

18. Модонкаева, А. Э. Методические рекомендации по оценке столовых сортов винограда / А. Э. Модонкаева [и др.] - Ялта, 2012. - 62 c.


Review

For citations:


Levchenko S.V., Bojko V.A., Vasylyk I.A., Belash D.J. The Phenolic Complex of Moldova Table Grapes and Its Transformation During Long-Term Storage. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(2):39-43.

Views: 271


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)