Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Impact of Yogurt Enriched with Protein, Betulin and Bioflavonoids on Growth and Biochemical Indices of Blood in Experimental Animals

Abstract

Owing to the expansion of chronic, autoimmune, professional diseases the urgency of their prophylaxis is growing. The basic task of the food industry is supply of population with food products possessing the definite functional properties promoting to improve the general resistance of human’s organism against negative influence of stress factors. In order to provide the physiological effect as well as the required functional-technological properties the system of additives experimentally substantiated the system of additives including milk protein concentrate, transglutaminase enzymatic preparation and polyphenol containing dry vegetable extracts (betulin containing extract of silver bark and dry extract of grape stalk); the technology of yogurt with increased content of protein enriched with betulin and bioflavonoids has been developed. The evaluation of the impact of the developed fermented dairy product on growth and biochemical indices of the experimental rats-female Wistar stock has been developed on the basis of the Experimental Clinic-laboratory of biologically active substances of animal origin Federal Scientific Centre of food systems after V.M.Gorbatov. The test results of the carried out comparative evaluation of the control and experimental samples of yogurt are presented in the article. The rats feeding with the experimental fermented dairy product showed the maximal weight gain (by 13% increasing weight gain of the intact and control rats). These data correlate with blood biochemical indexes - the animals fed with the experimental fermented dairy product showed slight increase (in the range of physiological limit) content of total protein and albumin (up to 8,0%). The significant increase of urea, activity of aspartataminotransferasa and alaninaminotransferasa (above 20%) shows high protein catabolism. The experimental product stimulated the physiological processes providing growth rate of animals that testifies about the improvement of mobility of their organism adaptative reserves.

About the Authors

Z. S. Zobkova
All-Russia Research Institute of Dairy Industry
Russian Federation


T. P. Fursova
All-Russia Research Institute of Dairy Industry
Russian Federation


E. A. Kotenkova
Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatova of RAS
Russian Federation


D. V. Zenina
All-Russia Research Institute of Dairy Industry
Russian Federation


References

1. Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к товарам, подлежащим санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю) утв. Решением комиссии Таможенного союза от 28 мая 2010 №299 (с изменениями на 10 мая 2018 года). М., 2011. 709 с.

2. Журавлёв А.И. Биоантиокислители в животном организме. Труды МОИП. М.: Наука, 1975. Т. 52. С. 15-19.

3. Кукес В.Г., Грачев С.В., Сычев Д.А., Раменская Г.В. Метаболизм лекарственных средств. Научные основы персонализированной медицины: руководство для врачей. М.: ГЭОТАР - Медиа, 2008. 304 с.

4. Колхир В.К. Поиск и разработка фитопрепаратов, содержащих тритерпеноиды и флаваноиды: дисс. … докт. мед. наук. Купавна, 2002. 71 с.

5. Лупанова И.А. Исследование молекулярных механизмов действия биологически активных веществ на примере тритерпеновых и флавоноидных гликозидов: дисс. … канд. биол. наук. Купавна, 2011. 131 с.

6. Меньщикова Е.Б., Ланкин В.З., Кадалинцева Н.В. Фенольные антиоксиданты в биологии и медицине. Строение, свойства, механизмы действия. Saarbrucken, Deutschland: LAP LAMBERT Academic Publishing, 2012. 503 с.

7. Методы ветеринарной клинической лабораторной диагностики: Справочник / Под ред. проф. И.П. Кондрахина. М.: КолосС, 2004. 520 с.

8. Петрова Д.Н. Совершенствование методов анализа ряда флавоноидсодержащих растений: автореферат дисс. … канд. фарм. наук. Саратов, 2015. 28 с.

9. Руководство по методам контроля качества и безопасности

10. биологически активных добавок к пище. 4.1. Методы контроля. Химические факторы. Р 4.1.1672-03. утв. Гл. госуд.санитарным врачем РФ 30 июня 2003 г.

11. Рапиев Р.А., Маннапова Р.Т. Биохимический статус организма животных как компенсаторно-регуляторная реакция на фоне действия стресса // Фундаментальные исследования. 2013. № 10. С. 2263-2669.

12. Семина О.В., Папуниди К.Х., Идиятов И.И. Хазиев Р.Ш., Петрова Д.Н., Низамединов Р.М. Влияние «Экстрафита» и полученных из него биологически активных веществ на рост и иммунологические показатели белых крыс // Ветеринарный врач. 2015. №1. С. 53-58.

13. Тараховский Ю.С., Ким Ю.А, Абдрасилов Б.С., Музафаров Е.Н. Флавоноиды: биохимия, биофизика, медицина. Пущино: Sуnchrobook, 2013. 310 c.

14. Харлап С.Ю. Стресс-реакция как индикатор адаптационного потенциала гибридных цыплят кросса ломан-белый: автореферат дисс. … канд. биолог. наук. Казань, 2017. 24 с.

15. Харченко Ю.А. Влияние биофлавоноидного комплекса лиственницы на физиологическое состояние, биохимический состав крови поросят и функциональное состояние печени крыс: дисс. … канд. биолог. наук. Белгород, 2013. 108 с.

16. Чернуха И.М., Федулова Л.В., Дыдыкин А.С. Безопасные и полезные продукты как главный фактор, определяющий качество жизни // Все о мясе. 2014. № 2. С. 20-22.

17. Чернуха И.М., Федулова Л.В., Котенкова Е.А., Василевская Е.Р., Лисицын А.Б. Изучение влияния воды с модифицированным изотопным (D/H) составом на репродуктивную функцию, формирование и развитие потомства крыс // Вопросы питания. 2016. Т. 85. № 5. С. 36-44.

18. Шендеров Б.А. Доронин А.Ф. Продукты функционального питания: современное состояние и перспективы их использования в восстановительной медицине // Вестник восстановительной медицины. 2002. № 1. С. 38-42.

19. Шендеров Б.А. Современное состояние и перспективы развития концепции «Функциональное питание» // Пищевая промышленность. 2003. № 5. С. 4-7.

20. Helal G.E., Eid F., Neama M.T. Effect of noise stress and/or sulpiride treatment on some physiological and histological parameters in female albino rats // The Egypt J. hospital med. 2011. Vol. 44. P. 295-310.

21. Evans G.O., George A. Animal Clinical Chemistry: A Practical Handbook for Toxicologists and Biomedical Researchers. Second Edition. UK.: CRCPress, 2009. 368 р.


Review

For citations:


Zobkova Z.S., Fursova T.P., Kotenkova E.A., Zenina D.V. Impact of Yogurt Enriched with Protein, Betulin and Bioflavonoids on Growth and Biochemical Indices of Blood in Experimental Animals. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(4):118-125. (In Russ.)

Views: 255


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)