Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

An Increasing of Extraction Efficiency of Bioactive Agents of a Honeysuckle Berries in a Vibration Extractor

Abstract

The article is devoted to a research of the extraction device with a vibration nozzle for extraction of bioactive agents from fruit and berry raw materials. It is determined that process accelerates due to effect of a bypassing of phases through a ring slot between a plate and the case. Recommendations about the constructional parameters of a vibration device allow to increase efficiency of extraction of honeysuckle blue berries are obtained.

About the Authors

A. F. Sorokopud
Kemerovo State University
Russian Federation


A. S. Mustafina
Kemerovo State University
Russian Federation


I. A. Bakin
Kemerovo State University
Russian Federation


N. V. Igushov
Kemerovo State University
Russian Federation


References

1. Аксельруд Г.А., Лысянский В.М. Экстрагирование (система «твердое тело - жидкость»). Л.: Химия, 1974. 256 с.

2. Бакин И.А. Мустафина А.С., Лунин П.Н. Влияние комплексных технологических приемов обработки на экстрагирование ягодного сырья // Известия вузов. Пищевая технология. 2016. № 5-6 (353-354). С. 24-27.

3. Боярских И.Г., Васильев В.Г., Кукушкина Т.А. Содержание биологически активных полифенолов Lonicera Caerulea subsp. pallasii в природе и культуре // Химия растительного сырья. 2018. № 2. С. 89-96. DOI: 10.14258/jcprm.2018023452

4. Городецкий И.Я. и др. Вибрационные массообменные аппараты. М.: Химия, 1980. 190 с.

5. Елисеева Л.Г., Блинникова О.М. Ягоды жимолости съедобной - богатый источник биологически активных веществ // Хранение и переработка сельхозсырья. 2013. № 7. С. 18-21.

6. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии. М.: Альянс, 2014. 752 с.

7. Колесниченко М.Н., Козубаева Л.А. Химический состав и применение плодов жимолости // Современные проблемы техники и технологии пищевых производств: материалы XIV Международной научно-практической конференции. Барнаул: Изд-во АлтГТУ, 2013. С. 20-21.

8. Оробинская В.Н., Писаренко О.Н. Разработка малоотходной технологии экстрагирования биологически активных веществ из плодово-ягодного сырья методом низкочастотного вибрационного воздействия // Международный научно-исследовательский журнал. 2015. № 7. (38). Часть 2. С. 117-122.

9. Попов А.М., Кравченко С.Н., Елькина О.В. Рынок экстрактов и обогащенных ими продуктов (г. Новокузнецк) // Практический маркетинг. 2009. № 3 (145). С. 31-34.

10. Остриков А.Н. и др. Процессы и аппараты пищевых производств. СПб.: ГИОРД, 2012. 616 с.

11. Кравченко С.Н. и др. Совершенствование процесса экстрагирования в производстве быстрорастворимых напитков // Хранение и переработка сельхозсырья. 2018. № 1. С. 5-10.

12. Сорокопудов В.Н. и др. Совершенствование сортимента нетрадиционных садовых культур России // Фундаментальные исследования. 2013. № 11-1. С. 115-121.

13. Ворыханов А.Е. и др. Совершенствование технологии переработки льна и использованием вибрационного экстрактора // Техника и технология пищевых производств. 2012. № 24. С 103-107.

14. Сорокопуд А.Ф., Игушов Н.В. Особенности переработки замороженных плодов жимолости в аппарате с вибрационной тарелкой // Вестник Международной академии холода. 2017а. № 3. С. 3-9.

15. Сорокопуд А.Ф., Игушов Н.В, Мустафина А.С., Варфаломеева И.Ю Способ получения экстрактов: пат. 2624958 Рос. Федерация; заявл. 16.11.2015; опубл. 11.07.2017б. Бюл. № 20. 3 с.

16. Тимошин А.В. Качественный состав плодов жимолости различных сортов, введенных в культуру в Красноярском крае // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2010. № 7 (46). С. 52-54.

17. Шишацкий Ю.И., Никель С.А., Буданов А.В., Власов Ю.Н. Влияние наложения низкочастотных механических колебаний на эффективность экстрагирования // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2018. Т. 80. № 1 (75). С. 25-29.

18. Школьникова М.Н., Аверьянова Е.В. Практические аспекты использования растительного сырья Алтайского края в производстве многокомпонентных напитков // Ползуновский вестник. 2013. № 4-4. С. 168-172.

19. Celli G.B., Ghanem A., Su Ling Brooks M. Haskap berries (Lonicera caertilea L.) - a critical review of antioxidant capacity and health-related studies for potential value-added products // Food Bioprocess Technol. 2014. No. 7. pp. 1541-1554.

20. Li F., Chen G., Zhang B., Fu X. Current applications and new opportunities for the thermal and non-thermal processing technologies to generate berry product or extracts with high nutraceutical contents // Food Research International. 2017. Vol. 100. Part 2. P. 19-30. doi.org/10.1016/j.foodres.2017.08.035

21. Rupasinghe H.P.V., Arumuggam N., Amararathna M., de Silva A.B.K.H. The potential health benefits of haskap (Lonicera caerulea L.): Role of cyanidin-3-O-glucoside // Journal of Functional Foods. 2018. Vol. 44. P. 24-39. doi.org/10.1016/j.jff.2018.02.023

22. Hidalgo G.-I., Almajano M.P. Red fruits: extraction of antioxidants, phenolic content, and radical scavenging determination: a review // Antioxidants. 2017. Vol. 6. Iss. 1. No. 7. P. 27. doi: 10.3390/antiox6010007

23. Kucharska A.Z., Sokół-Łętowska A., Oszmiański J., Piórecki N., Fecka I. Iridoids, Phenolic Compounds and Antioxidant Activity of Edible Honeysuckle Berries (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) // Molecules. 2017. Vol. 22. Iss. 3. No. 405. P. 20. doi:10.3390/molecules22030405

24. Khattab R., Celli G.B., Ghanem A., Brooks M.S.-L. Effect of frozen storage on polyphenol content and antioxidant activity of haskap berries (Lonicera caerulea L.) // Journal of Berry Research. 2015. Vol. 5. No. 4. P. 231-242. doi: 10.3233/JBR-150105

25. Skrovankova S., Sumczynski D., Mlcek J., Jurikova T., Sochor J. Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries // International Journal of Molecular Sciences. 2015. No. 16. P. 24673-24706. doi:10.3390/ijms161024673


Review

For citations:


Sorokopud A.F., Mustafina A.S., Bakin I.A., Igushov N.V. An Increasing of Extraction Efficiency of Bioactive Agents of a Honeysuckle Berries in a Vibration Extractor. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(4):154-162. (In Russ.)

Views: 279


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)