Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

The Assessment of Planned Economic Efficiency of Flour Confectionery Products with Fine-Disperse Herbal Powders Production

Abstract

An article is devoted to the assessment of the planned economic efficiency of the innovative functional flour confectionery products introduction. Based on the analysis of the current state and prospects of development of the functional products market, it is proposed, with help of the theoretical foundations of innovation, marketing and sales policy, to expand the range of functional flour confectionery products (crackers, biscuits, muffins) by introducing into the formulation of non-traditional components, in particular, fine-disperse vegetable and fruit powders, and also the products of chufa tubers processing. The developed innovative technologies ensure the improvement of the chemical composition and consumer characteristics of the finished product, complete more satisfaction of the market needs, make more efficient the financial and material resources using and, as a result, increase the competitiveness of products, achievement of the baking industry effective development. It is proposed to assess the economic efficiency of manufacturing and selling new types of innovative products by determining the selling price and profit with a minimum profitability of 10 %. The calculation of economic indicators for traditional and developed innovative flour confectionery products is presented for comparison. The estimated economic efficiency of the implementation of 1 ton of the developed flour confectionery products is in groups, respectively: functional flour confectionery products from wheat flour of the highest grade - from 7.65 to 14.73 thousand rubles; gluten-free flour confectionery products-17.71 to 26.15 thousand rubles. The necessity and possibility of using domestic fine-disperse vegetable powders obtained by innovative disintegration-convective technology, that allows manufacturers of functional products to ensure stable provision and relative price stability for the used prescription components, are determined. This helps to predict more accurately the volume, quality and competitiveness of products.

About the Authors

Y. I. Slepokurova
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


I. M. Zharkova
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


V. G. Gustinovich
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


References

1. Анализ рынка мучных кондитерских изделий в России в 2013-2017 гг., прогноз на 2018-2022 гг. // BusinesStat. 2018. 24 янв. 152 с. [Электронный ресурс] URL: https://marketing.rbc.ru/research/27607/; https://businesstat.ru/catalog/id11332/.

2. Баскакова О.В., Сейко Л.Ф. Экономика предприятия (организации). М.: Дашков и Ко, 2017. 372 c.

3. Богомолова И.П., Филатова М.В., Слепокурова Ю.И. Экономика и управление производством: учеб. пособие. Воронеж: ВГУИТ, 2016. 287 с.

4. Вершинина В.Д. Проблемы функционирования и развития кондитерского рынка // Молодой ученый. 2017. №16. С. 251-253. [Электронный ресурс] URL: https://moluch.ru/archive/150/42628/.

5. Гаврилова Ю.А., Бессонова О.В., Смирнова Н.А. Развитие концепции здорового питания в России: проблемы и перспективы // Междунар. журн. эксперим. образования. 2015. № 2-3. С. 405-406. [Электронный ресурс] URL: http://expeducation.ru/ru/article/view?id=6636.

6. Гуляева Н.А. Стратегия диверсификации хлебопекарной отрасли // Сб. ст. Всерос. науч.-практ. конф. «Специалисты АПК нового поколения», Саратов, 12-13 апр. 2018 г. Саратов: Издательство ООО «ЦеСАин», 2018. С. 160-164.

7. Жаркова И.М., Гребенщиков А.В., Густинович В.Г., Самохвалов А.А., Корячкина С.Я. Исследование биоэффективности муки из клубней чуфы в эксперименте in vivo // Известия вузов. Пищевая технология. 2018. № 5-6 (365-366). С. 109-112.

8. Жаркова И.М., Звягин А.А., Мирошниченко Л.А., Слепокурова Ю.И., Росляков Ю.Ф., Корячкина С.Я., Густинович В.Г. Оптимизация безглютеновой диеты новыми продуктами // Вопросы детской диетологии. 2017. Т. 15. № 6. С. 59-65. doi : 10.20953/1727-5784-2017-6-59-65.

9. Здоровое питание. Рынок безглютеновой продукции // Пищ. индустрия. 2017. №1. С. 8-10. [Электронный ресурс] URL: https://elibrary.ru/download/elibrary_28301170_12255990.pdf.

10. Калинин Н.Н. Динамика и тенденции развития пищевой и перерабатывающей промышленности в структуре обрабатывающих производств // Экономика и предпринимательство. 2015. № 10-1. С. 573-579.

11. Калинин Н.Н. Проблемы и перспективы развития хлебопекарной отрасли в Российской Федерации // Известия Тульского государственного университета. Экономические и юридические науки. 2014. №3-1. С.104-113.

12. Калинин Н.Н., Матраева Л.В. К вопросу о совершенствовании системы информационно-статистического обеспечения хлебобулочной промышленности // Актуальные вопросы развития мировой и модернизации российской экономики: сб. науч. тр. Курск: Изд-во ЗАО «Университетская книга», 2016. С. 62-66.

13. Кожин В.А., Шагалова Т.В. Ресурсы предприятия и оценка эффективности их использования // Науч.-метод. электрон. журн. «Концепт». 2013. Т. 3. С. 411-415. [Электронный ресурс] URL: http://e-koncept.ru/2013/53084.htm.

14. Корячкина С.Я. Исследование физиологического эффекта применения фруктово-овощных порошков в эксперименте на животных // Вопросы питания. 2016. Т. 86. № 6. С. 48-56.

15. Михалёва Е.П., Нехамкин А.Н. Интенсификация совокупного спроса на инновационные товары и услуги: роль рынка и государственного регулирования // Науч.-метод. электрон. журн. «Концепт». 2013. Т. 3. С. 211-215. [Электронный ресурс] URL: http://e-koncept.ru/2013/53044.htm.

16. Обзор российского рынка продуктов здорового питания: Исследования консалтинговой компании «Форсайт 24» // RUSSIAN FOOD&DRINKS MARKET MAGAZINE. 2018. №1. [Электронный ресурс] URL: http://www.foodmarket.spb.ru/current.php.

17. Официальная статистика. Технологическое развитие отраслей экономики / Федеральная служба государственной статистики. [Электронный ресурс] URL: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/economydevelopment.

18. Распоряжение Правительства РФ от 05.02.2016 N 164-р «Об утверждении Стратегии действий в интересах граждан старшего поколения в Российской Федерации до 2025 года». [Электронный ресурс] URL: https:// http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_193464.

19. Резниченко И.Ю., Рензяева Т.В., Табаторович А.Н., Сурков И.В., Чистяков А.М. Формирование ассортимента мучных кондитерских изделий функциональной направленности // Техника и технология пищевых производств. 2017. № 2 (45). С. 149-161.

20. Соловьева Н.В., Павленко И.М. Реализация инновационной стратегии предприятия на основе анализа общих вопросов, связанных с конкурентоспособностью продукции // Науч.-метод. электрон. журн. «Концепт». 2013. Т. 3. С. 701-705. [Электронный ресурс] URL: http://e-koncept.ru/2013/53142.htm.

21. Улумбекова Г.Э. Здоровье населения в Российской Федерации: факторы риска и роль здорового питания // Вопросы питания. 2010. № 2 (79). С. 33-38.

22. Цены в России. 2018. Разд. Уровень и динамика цен на потребительском рынке: стат. сб. М.: Росстат, 2018. 70 c. [Электронный ресурс] URL: http://www.gks.ru/bgd/free/B04_03/IssWWW.exe/Stg/d01/172.htm.

23. Conte P., Fadda C., Piga A., Collar C. Techno-functional and nutritional performance of commercial breads available in Europe // Food Science and Technology International. 2016. Vol. 22. № 7. P. 621-633. DOI: 10.1177/1082013216637724.

24. Foschia M., Horstmann S., Arendt E.K., Zannini E. Nutritional therapy - Facing the gap between coeliac disease and gluten-free food // International Journal of Food Microbiology. 2016. Vol. 239. № 19. P. 113-124. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.06.014.

25. Mir S.A., Bosco S.J.D., Shah M.A., Santhalakshmy S., Mir M.M. Effect of apple pomace on quality characteristics of brown rice based cracker // Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. 2017. № 16(1). P. 25-32.

26. Olagunju A.I., Omoba O.S., Enujiugha V.N., Aluko R.E. Development of value-added nutritious crackers with high antidiabetic properties from blends of Acha (Digitaria exilis) and blanched Pigeon pea (Cajanus cajan) // Food Science and Nutrition. 2018. № 6(7). P. 1791-1802.

27. Sibirskaya E.V., Oveshnikova L.V., Sosedov G.A. Cluster Typology of Russian Regions Based on Their Innovation and Investment Infrastructure Evaluation // Актуальні проблеми економіки. 2016. № 7. P. 231.

28. Yilmaz E., Karaman E. Functional crackers: incorporation of the dietary fibers extracted from citrus seeds // Journal of Food Science and Technology. 2017. № 54(10). P. 3208-3217.


Review

For citations:


Slepokurova Y.I., Zharkova I.M., Gustinovich V.G. The Assessment of Planned Economic Efficiency of Flour Confectionery Products with Fine-Disperse Herbal Powders Production. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(1):139-151. (In Russ.)

Views: 258


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)