Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

The Development of Multicomponent Canned Milk on The Basis of a Combination of Raw Materials of Animal and Vegetable Origin

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.79

Abstract

Numerous studies of the nutritional structure of the population of different regions of Russia, indicate violations of nutritional status, which is expressed in a deficit of polyunsaturated fatty acids, fat-soluble vitamins, minerals and dietary fibers. The creation of a composition of dairy and vegetable raw materials is, in recent years, a common way to adjust the composition of dairy products. The promising basis of the product can serve as whole condensed milk with sugar. Technological features of production and special storage conditions of condensed milk exclude the possibility of oxidative and redox reactions in the added plant components. To develop the formulation of canned milk with sugar, the possibility of introducing the kernel of pine nuts and sunflower kernels into the normalized milk with the preliminary preparation of sugar syrup was used. The main objective of the research is the development of a multi-component dairy product based on a combination of dairy and oilseeds, balanced in nutritional and biological value, allowing to meet the needs of different groups of the population. The research was carried out in the laboratories OF the Altai state technical University. I. I. Polzunova. The influence of cedar nut kernel and sunflower Yar on physico-chemical and organoleptic characteristics of whole condensed milk with sugar in the amount of 5 % to 25 %, respectively, was estimated. Taking into account the obtained results, it is recommended to add a kernel of pine nut or sunflower kernel in an amount not exceeding 20 %. The obtained products will not only expand the range of canned milk, but also add to the diet of consumers polyunsaturated fatty acids, fat-soluble vitamins, vegetable protein and minerals.

About the Authors

M. P. Schetinin
Polzunov Altai State Technical University
Russian Federation


Z. R. Khodyreva
Polzunov Altai State Technical University; Altai state University
Russian Federation


E. M. Schetinina
Polzunov Altai State Technical University
Russian Federation


References

1. Виноградова Ю.В., Гнездилова А.И. Теоретические и практические аспекты процесса кристаллизации лактозы в производстве сгущенных молочных консервов с сахаром // Молочнохозяйственный вестник. 2018. № 3(31). С. 79-89.

2. Гаврилова Н.Б., Щетинин М.П. Технология молока и молочных продуктов: традиции и инновации: учебник в 3 кн. Кн. 1. Барнаул: Апостроф, 2019. 354 с.

3. Гнездилова А.И., Музыкантова А.В., Виноградова Ю.В. Молочный концентрированный продукт // Молочнохозяйственный вестник. 2017. № 1(25). С. 84-90.

4. Голубева Л.В., Долматова О.И., Смольский Г.М., Губанова А.А., Дарьин А.О. Мальтодекстрин в технологии производства концентрированного молокосодержащего продукта // Пищевая промышленность. 2015. № 3. С. 14-16.

5. Голубева Л.В., Долматова О.И., Бандура В.Ф. Изучение свойств творожного продукта с компонентами растительного происхождения // Вестник ВГУИТ. 2015. № 2. С. 108-111.

6. Голубева Л.В., Бочарова Е.И. Молокосодержащие консервы нового поколения // Вестник ВГУИТ. 2012. № 1. С. 93-95.

7. Егорова Е.Ю., Позняковский В.М. Пищевая ценность кедровых орехов Дальнего Востока // Известия вузов. Пищевая технология. 2010. № 4. С. 21-24.

8. Зобкова З.С., Зенина Д.В., Фурсова Т.П., Гаврилина А.Д., Шелагинова И.Р. Разработка технологий молочных продуктов здорового питания: современные методологии // Молочная промышленность. 2015. № 8. С. 38-39.

9. Зобкова З.С., Фурсова Т.П., Зенина Д.В., Гаврилина А.Д., Шелагинова И.Р. Влияние пищевых добавок и функциональных ингредиентов на качество цельномолочной продуктов // Молочная промышленность. 2017. № 2. С. 50-52.

10. Калинина Е.Д., Поротова Е.Ю., Филонов Р.А., Лодыгин А.Д. Реологические показатели сгущенных молочных консервов с сахаром // Молочная промышленность. 2018. № 2. С. 64-66.

11. Мусина О.Н., Щетинин М.П. Молочные поликомпонентные продукты. Совершенствование на основе системной формализации и целевого комбинирования сырья: монография. М.: Колосс, 2015. 302 с.

12. Павлова Е.С., Винокурова М.К. Перспективы применения «Протеинов кедра» в качестве дополнительного питательного продукта во фтизиатрии // Вестник СВФУ. 2013. Том 10. № 1. С. 99-104.

13. Радаева И.А., Галстян А.Г., Туровская С.Н., Илларионова Е.Е. Сгущенные составные молочные консервы с сахаром // Молочная промышленность. 2017. № 5. С. 46-47.

14. Симоненкова А.П. Пищевой обогатитель для молочной промышленности // Техника и технология пищевых производств. 2013. № 1(28). С. 41-46.

15. Скурихин И.М., Тутельян В.А. Химический состав российских продуктов питания. М.: ДеЛи принт, 2002. 236 с.

16. Смыков И.Т., Гнездилова А.И., Бурмагина Т.Ю. Изменение микроструктуры консервированных молочных продуктов при внесении солода и солодового экстракта // Хранение и переработка сельхозсырья. 2015. № 9. С. 28-32.

17. Смыков И.Т., Гнездилова А.И., Куренкова Л.А., Виноградова Ю.В. Влияние длительного хранения на структуру сгущенного молока // Хранение и переработка сельхозсырья. 2014. №4. С. 9-13.

18. Смесь для производства мороженого: пат. 2302121 Рос. Федерация, № 2005134431 / Ходырева З.Р., Щетинин М.П., Писарева Е.В., Мелёшкина Л.Е.; заявл. 07.11.05; опубл. 10.07.07, Бюл. № 19. 6 с.

19. Способ получения сладкого сгущенного молочного продукта: пат. 2070804 Рос. Федерация, № 94014660 / Свириденко Ю.Я.; заявл. 19.04.94; опубл. 27.12.96, Бюл. № 24. 4 с.

20. Способ производства молокосодержащих концентрированных сладких продуктов: пат. 2275040 Рос. Федерация, № 2013134401 / Галстян А.Г.; заявл. 28.11.03; опубл. 10.05.05, Бюл. № 12. 5 с.

21. Сухова Х.М., Мандро Н.М. Характеристика функционального творожного продукта на основе ферментированного молочного сырья и кедрового ореха // Вестник КрасГАУ. 2012. № 6. С. 199-202.

22. Титов Е.И., Тихомирова Н.А., Фроленкова Е.В. Сгущенные молочные консервы с модифицированным углеводным составом // Молочная промышленность. 2018. № 12. С. 44-45.

23. Тихомирова Н.А., Фроленкова Е.В. Современные тенденции в производстве сгущенных молочных консервов // Современные биотехнологии в производстве продуктов питания. Ч III. М.: МГУПП, 2017. С. 95-97.

24. Туровская С.Н., Галстян А.Г., Радаева И.А., Илларионова Е.Е. Номенклатура показателей качества консервированной молочной продукции // Молочная промышленность. 2017. № 6. С. 45-46.

25. Ходырева З.Р. Разработка технологии мороженого с растительными компонентами // Вестник Алтайской науки. 2013. № 3. С. 267-270.


Review

For citations:


Schetinin M.P., Khodyreva Z.R., Schetinina E.M. The Development of Multicomponent Canned Milk on The Basis of a Combination of Raw Materials of Animal and Vegetable Origin. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(2):75-84. https://doi.org/10.36107/spfp.2019.79

Views: 1688


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)