Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Prospects for the Development of Feed Production in Russia on the Basis of Improving Resource Support

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.176

Abstract

The sustainability of the development of domestic livestock and poultry farming is closely dependent on the condition of the feed industry, which, in turn, determines the accessibility of this industry to basic resources, primarily to raw materials. In this regard, it is important to know how much feed production is provided with raw materials, which determined the purpose of this study. Despite the gradual increase in the volume of feed production over the past decades (after a sharp decline in the 90s), there are still a number of problems associated with providing balanced feed diets, including: high consumption of feed per one ton of meat and dairy products. Despite a significant number of publications on the issue of feed production, modern literature does not adequately cover issues linking the production of animal feed with basic components. These circumstances indicate the need for continuous monitoring and comprehensive research in the field of production of both finished feed and the state of its resource base. Such an approach, in our opinion, will make it possible to more accurately formulate strategic programs for the development of not only the feed industry, but also related branches of the agricultural sector. At the same time, it can be assumed that the results obtained will allow us to identify previously unaccounted factors that influence the state of the industry. The research methodology was based on: analysis of the balance of grain resources; study of the geography of production sites of key players in the feed market; comparison of the dynamics of the volume of production of animal feed and premixes; assessment of the number of livestock and poultry in the whole country and in individual farms, as well as the balance of their resource provision; identification of the features of the functioning of industrial enterprises. Along with this, in the context of the implementation of the import substitution policy, the volumes of import supplies of feed components for the production of complete and balanced compound feeds have been investigated. The information received allowed us to conclude that it is necessary to increase the domestic production of components for animal feed. In order to increase the efficiency of feed production and solve the identified problem points in the conclusion, conclusions and recommendations are formulated. Teachers and scientific staff of the Moscow State University of Food Production and the Voronezh State University of Engineering Technologies directly participated in the scientific study.

About the Authors

L. T. Pechenaya
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


A. V. Bogomolov
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


I. N. Vasilenko
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


N. M. Shatokhina
Voronezh State University of Engineering Technologies
Russian Federation


References

1. Алтухов А.И. Национальная продовольственная безопасность: проблемы и пути их решения. М.: ФГУП ВО Минсельхоза России, 2006. 159 с.

2. Анализ рынка комбикормов в России в 2011-2017 гг. URL: http://agrovesti.net/kombikorma/analiz_rinka_kombikormov_v_rossii_v_2011-2017_gg.html (дата обращения: 11.12.2018).

3. Афанасьев В.А. Комбикормовое производство: состояние и проблемы // Комбикорма. 2016. №1. С. 9-11.

4. Богомолова И.П., Василенко И.Н., Силва С.Д.П.Д. Научное исследование динамики и тенденций развития отечественной комбикормовой промышленности // Вектор экономики. 2016. № 6(6). С. 46.

5. Богомолова И.П., Гусев И.С., Василенко И.Н. Мониторинг состояния и тенденций развития сырьевых и производственных предприятий мясной отрасли АПК Воронежской области // Международные научные исследования. 2016. № 1(26). С. 133-140.

6. Богомолова И.П., Нечаева С.Н., Василенко И.Н. Управление рисками инновационно-инвестиционной деятельности предприятий комбикормовой промышленности: монография. Воронеж: Истоки, 2015. 186 с.

7. В 2017 году 20 компаний произвели 46% комбикорма в РФ. URL: http://pticainfo.ru/news/?ELEMENT_ID=67314 (дата обращения: 11.01.2019).

8. Bychkova S.M., Zhidkova E.A., Eliashev D.V. Informational support as an element of state control of agriculture // Foods and Raw Materials. 2018. Vol. 6. No. 2. Pp. 467-473.

9. Домарев И.Е. Перспективы формирования региональных кластеров на базе предприятий мясной промышленности и сопряженных отраслей // Микроэкономика. 2012. № 3. С. 113-116.

10. Домарев И.Е. Формирование кластера - цель аграрной политики Алмааты: IзденIстер, Нэтижелер // Исследования, результаты. № 4(048). 2010. С. 258-262.

11. Домарев И.Е., Магомедов М.Д. Организационно-экономические аспекты развития мясной промышленности на основе кластеризации: монография. Воронеж: ВГУИТ, 2013. 150 с.

12. Кудрявцев В.В. Конкурентоспособность мяса и мясопродуктов (теория, методология, практика): дис. … докт. экон. наук: 08.00.05: утв. 17.05.2011. М., 2009. 310 с.

13. Кудрявцев В.В., Сидоряк А.А. Вертикальная интеграция на рынке мяса и мясопродуктов. // Мясная индустрия. 2006. № 9. С. 26-30.

14. Кузнецов А.С. Методические и практические аспекты повышения эффективности производства премиксов: автореф. на соиск. ученой степ. канд. эконом. наук: 08.00.05. М., 2006. 25 с.

15. Магомедов М.Д., Домарев И.Е. Повышение эффективности деятельности предприятий мясной промышленности на основе кластеризации // Вестник Московской государственной академии делового администрирования. 2012. № 6. С. 150-156.

16. Мониторинг рынков АПК. URL: http://mcx.ru/ministry/departments/departament-ekonomiki-investitsiy-i-regulirovaniya-rynkov/industry-information/info-monitoring-rynkov-apk (дата обращения: 29.08.2019).

17. Обзор рынка комбикормов в России. URL: http://www.ikar.ru/poultry/research.html (дата обращения: 16.01.2019).

18. Производство комбикормов. URL: http://agrogold.ru/proizvodstvo_kombikormov (дата обращения: 16.01.2019).

19. Результаты работы комбикормовых предприятий за 2017 г. (по данным Росстата) // Комбикорма. 2018. №2. С. 11-12.

20. Российский рынок комбикормов для с/х животных в 2016-2017 годах. URL: http://www.abercade.ru/research/analysis/17380.html (дата обращения: 08.01.2019).

21. Романенко Г. Вклад науки в реализацию государственных программ развития сельского хозяйства // Экономист. 2018. №4. С. 40.

22. Российский рынок комбикормов 2016-2017 гг. URL: https://bvktechno.com/news/the-russian-market/ (дата обращения: 10.01.2019).

23. Савинцев Д.И. Выбор стратегии развития комбикормового производства региона: подходы и принципы // Общество: политика, экономика, право. 2018. №5. С. 105-108.

24. Савинцев Д.И., Сычева И.Н. Сущность и принципы системного подхода к организации стратегического управления комбикормовым производством в регионе // Экономика и бизнес: теория и практика. 2017. №5. С. 72-85.

25. Сычева И.Н., Пермякова Е.С. Стратегический анализ внешней среды комбикормового производства региона // Экономика и бизнес: теория и практика. 2018. №5. С. 222-230.

26. Федеральная служба государственной статистики. URL: http://www.gks.ru (дата обращения: 28.05.2019).


Review

For citations:


Pechenaya L.T., Bogomolov A.V., Vasilenko I.N., Shatokhina N.M. Prospects for the Development of Feed Production in Russia on the Basis of Improving Resource Support. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(3):8-19. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2019.176

Views: 461


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)