Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Analysis of the influence of storage and processing parameters on banana quality indicators

https://doi.org/10.36107/spfp.2022.328

Abstract

Research Background
One of the most nutritious and healthy fruits are bananas. They are grown in almost all tropical countries of the world. Of all the cultivated crops, bananas are ranked 4th in the world after wheat, rice and corn. At the same time, in some countries bananas are one of the main sources of food. Our country ranks 4th in the world in terms of banana imports. Over the past 20 years, the consumption of bananas in Russia has increased by about 2 times. Bananas occupy the largest share among all imported fruits. The largest share of bananas (almost 99%) is imported from Ecuador, and about 1% comes from other countries: Costa Rica, Mexico, Guatemala, Colombia, etc. The banana consumption market in Russia increases in winter and decreases in summer. The study of the influence of the method of storing bananas on their quality indicators and safety is one of the urgent tasks, since it allows to extend their shelf life.
Gap to be filled in existing knowledge and purpose of the study:
The aim of the study was to analyze the influence of the storage method on the quality indicators of bananas. The novelty of the work lies in the fact that the methods of storing bananas in a controlled gas environment with a selected optimal composition and in dried form were investigated.
Materials and methods of research:
The objects of the study were bananas of the Prima Donna brand, harvested in 2022. In total, 4 storage methods were chosen: at a temperature of 18°C; at a temperature of 6°C; in a controlled atmosphere (CGM) at a temperature of 18°C; dried at 18°C. The controlled atmosphere contained 6% O2 and 5% CO2. For drying, bananas were cut into plates, 10 mm thick. Drying was carried out by the convective method until a moisture content of 5% was reached. The drying temperature in different samples was 40, 50 and 60°C. The organoleptic assessment of fresh bananas was carried out by assessing 4 indicators: appearance, taste, smell, degree of maturity. Each of the indicators was evaluated on a 5-point scale.
Results and their application:
As a result of the work carried out, the influence of the storage method on the safety and quality characteristics of bananas was investigated. It has been established that the use of a controlled gas environment allows to some extent to increase the shelf life of fresh bananas, which is reflected in the improvement of organoleptic characteristics. It is advisable to dry bananas at a temperature of 40°C - in this case, low losses of biologically valuable components are observed. Dried bananas are recommended to be stored no more than 12 months. They can be used for the production of semi-finished confectionery, bakery products, dairy drinks and other products.

About the Author

Vladimir A. Ermolaev
Kuzbass State Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Айтова А.Э. Использование натуральных добавок при производстве кексов / А.Э. Айтова, Ф.И. Грязина // Актуальные вопросы совершенствования технологии производства и переработки продукции сельского хозяйства. - 2018. - № 20. - С. 147-150.

2. Бронникова В.В. Плоды бананов в кухнях народов мира / В.В. Бронникова, В.И. Мошков // Успехи современной науки и образования. – 2017. – Т.1. - №1. – С. 64-68.

3. Бурмистрова О.М. О влиянии разных температурных режимов дозаривания на потребительские свойства бананов / О.М. Бурмистрова, Н.Л. Наумова, Е.А. Бурмистров, Ю.А. Бец // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2017. - № 10 (156). - С. 184-189.

4. Ермолаев В.А. Разработка технологии вакуумной сушки обезжирен-ного творога: дисс… канд. техн. наук 05.18.04 / Ермолаев Владимир Алек-сандрович. – Кемерово, 2008. – 134 с.

5. Ермолаев В.А. Определение температур вакуумной сушки твердых сыров / В.А. Ермолаев, А.Н. Расщепкин // Сыроделие и маслоделие. – 2009. - №4. – С. 44-45.

6. Исупова Д.Д. Анализ рынка бананов в России / Д.Д. Исупова // Цифровая парадигма развития общества: взгляд из будущего: сборник научных трудов по итогам студенческой научно-практической конференции. - 2019. - С. 19-21.

7. Курбанова М.Г. Исследование гигроскопических свойств и активности воды молочно-белковых концентратов / М.Г. Курбанова, В.А. Ермолаев // Вестник КрасГАУ. – 2011. - №8. – С. 233-236.

8. Летяго Ю.А. Разработка рецептур хлебобулочных изделий с использованием фруктового сырья / Ю.А. Летяго, А.В. Панкова // Мир Инноваций. - 2017. - № 3-4. - С. 128-130.

9. Ошнянская С.А. Мировой рынок бананов / С.А. Ошнянская // Теория и практика приоритетных научных исследований: сборник научных трудов по материалам VIII Международной научно-практической конференции. - 2019. - С. 55-57.

10. Павлюк Р.Ю. Инновационные криогенные технологии мелкодисперсных замороженных пюре из фруктов / Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарская, А.А. Берестовая // Вестник Алматинского технологического университета. - 2015. - № 1. - С. 28-34.

11. Просеков А.Ю. Подбор остаточного давления для вакуумного концентрирования жидких молочных продуктов / А.Ю. Просеков, В.А. Ермолаев // Достижение науки и техники АПК. – 2010. - №6. – С. 69-70.

12. Студенникова С.Г. Динамическая модель конвективной сушки бананов с максимальной энергоэффективностью / С.Г. Студенникова // Вестник молодёжной науки России. - 2020. - № 2. - С. 19.

13. Экспертно-аналитический центр агробизнеса (https://ab-centre.ru/).

14. Черкасова А.В. Получение обогащенного молочного напитка и оптимизация его рецептурного состава / А.В. Черкасова // Актуальная биотехнология. – 2016. - № 4 (19). – С. 13-16.

15. Флоринская Е.Э. Качество и безопасность свежих бананов, импортируемых в россию / Е.Э. Флоринская, И.Э. Старостенко // Ученые записки Санкт-Петербургского имени В.Б. Бобкова филиала Российской таможенной академии. - 2014. - № 1 (49). - С. 69-74.

16. Янчик М.В. Технология производства кондитерских полуфабрикатов с порошками из банана и моркови / М.В. Янчик, О.В. Драненко, А.В. Немирич // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицькогою. – 2016. – Т. 18. - № 2 (68). – С. 130-133.

17. Carolina Vieira Bezerra Nutritional potential of green banana flour obtained by drying in spouted bed / Carolina Vieira Bezerra, Antonio Manoel Da Cruz Rodrigues, Edna Regina Amante, Luiza Helena Meller Da Silva // Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal. – 2013. - Vol. 35. - No. 4. - pp. 1140-1146.

18. Erawan T.S. Etnobotanical Study on Banana in Karangwangi Village, Cianjur District, West Jav / Erawan T.S., R.A. Hidayat, J. Iskandar // Jurnal Biodjati. - 2019. – No. 4(1). – pp. 112-125.

19. Lia Hapsari Fruit characteristic and nutrient values of four indonesian banana cultivars (musa spp.) at different genomic groups / Lia Hapsari, Dewi Ayu Lestari // AGRIVITA Journal of Agricultural Science. - 2016. – No. 38(3). – pp. 303-311. DOI:10.17503/agrivita.v38i3.696.

20. Muhammad Modassar Ali Nawaz Ranjha A Comprehensive Review on Nutritional Value, Medicinal Uses, and Processing of Banana / Muhammad Modassar Ali Nawaz Ranjha, Shafeeqa Irfan, Muhammad Nadeem, Shahid Mahmood // Food Reviews International. – 2020. DOI: 10.1080/87559129.2020.1725890.

21. Siji S Chemical and nutrient composition of selected banana varieties of Kerala / Siji S, Nandini P.V // International Journal of Advanced Engineering, Management and Science (IJAEMS). – 2017. – Vol. 3. – Issue 4. – pp. 401-404. DOI:10.24001/ijaems.3.4.21.

22. Thinh B.B. Nutritional value of persimmon, banana, lemon and longan cultivated in Northern Vietnam / B.B. Thinh, L.V. Trong, L.T. Lam, V. T. T. Hien // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. – 2021. – Vol. 640. – No. 022030. DOI:10.1088/1755-1315/640/2/02203.


Review

For citations:


Ermolaev V.A. Analysis of the influence of storage and processing parameters on banana quality indicators. Storage and Processing of Farm Products. 2022;(2). (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2022.328

Views: 381


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)