Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Preliminary Lessons of the COVID-19 Pandemic for the Social Nutrition System

https://doi.org/10.36107/spfp.2020.316

Abstract

This article examines the problem of readiness of the infrastructure of the social nutrition industry, primarily in the fields of education and health, and its ability to provide food to various categories of consumers in emergency situations, using the example of restrictive measures introduced in the Russian Federation in 2020 due to the COVID-19 coronavirus pandemic. The article analyzes the experience of building an industrial system of social nutrition in the USSR, on the basis of which it is concluded that in Soviet times the social nutrition system was designed as an additional circuit of safe nutrition. The author suggests an approach to modernize the corresponding infrastructure by developing full-fledged food processing plants, distribution centers with their own logistics system and connections with regional agricultural producers. To create such a system, the author justifies the need to change the culture of applying Russian legislation on the contract system in order to increase the priority of quality criteria over cost criteria, and to increase the terms of contracts to attract private business investment to the industry.

About the Author

R. A. Edvars
Association of enterprises and entrepreneurs working in the field of social nutrition of the Ulyanovsk region
Russian Federation


References

1. I Всероссийская конференция «Совершенствование системы питания в образовательных организациях: практики, модели, технологии, концепция». Ульяновск: УлГПУ им. И.Н. Ульянова. URL: https://hf.kursobr.ru/expert-seminar/ (дата доступа: 21.02.2020).

2. Декрет Совета Народных Комиссаров «О бесплатном детском питании» от 19.05.1919 г. URL: http://istmat.info/node/37921 (дата обращения: 27.01.2020).

3. Приказ Министерства торговли СССР № 315 от 26.12.1985 г. «О методических указаниях по организации рационального питания учащихся в общеобразовательных школах». URL: http://www.libussr.ru/doc_ussr/usr_13084.htm (дата обращения: 13.02.2020).

4. Закон Ульяновской области № 105-ЗО от 07.07.2014 г. «О правовом регулировании отдельных вопросов организации социального питания в Ульяновской области». URL: http://docs.cntd.ru/document/463707165 (дата обращения: 22.02.2020).

5. Постановление Правительства Ульяновской области № 390-П от 02.09.2014 г. «О некоторых мерах по реализации Закона Ульяновской области «О правовом регулировании отдельных вопросов организации социального питания в Ульяновской области». URL: http://docs.cntd.ru/document/463707801 (дата обращения: 13.02.2020).

6. Приказ Министерства здравоохранения РФ № 395н от 21.06.2013 г. «Об утверждении норм лечебного питания». URL: http://docs.cntd.ru/document/499029879 (дата обращения: 22.02.2020).

7. Нормативы системы питания Cook&Chill и Cook&Freeze. URL: https://www.foodcost.ru/infoteca/normative/?ELEMENT_ID=10117 (дата обращения: 20.02.2020).

8. Федеральный закон от 01.03.2020 г. № 47-ФЗ «О внесении изменений в Федеральный закон «О качестве и безопасности пищевых продуктов» и статью 37 Федерального закона «Об образовании в Российской Федерации». URL: http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202003010004 (дата обращения: 13.03.2020).

9. Послание Президента РФ Федеральному Собранию 15 января 2020 года. URL: http://kremlin.ru/events/president/news/62582 (дата обращения: 22.02.2020).

10. Постановление Главного государственного санитарного врача РФ от 23 июля 2008 года N 45 «Об утверждении СанПиН 2.4.5.2409-08 «Санитарно-эпидемиологические требования к организации питания обучающихся в общеобразовательных учреждениях, учреждениях начального и среднего профессионального образования». URL: http://docs.cntd.ru/document/902113767 (дата обращения: 15.02.2020).

11. Постановление Главного государственного санитарного врача РФ от 8 ноября 2001 года N 31 «О введении в действие санитарных правил СП 2.3.6.1079-01 «Санитарно-эпидемиологические требования к организациям общественного питания, изготовлению и оборотоспособности в них пищевых продуктов и продовольственного сырья». URL: http://docs.cntd.ru/document/901802127 (дата обращения: 12.01.2020).

12. СНиП II-65-73 «Нормы проектирования. Общеобразовательные школы и школы-интернаты». URL: http://docs.cntd.ru/document/1200034736 (дата обращения: 18.02.2020).

13. ВСН 50-86/Госгражданстрой «Общеобразовательные школы и школы-интернаты. Нормы проектирования». URL: http://docs.cntd.ru/document/1200037309 (дата обращения: 17.02.2020).

14. Заседание Правительства РФ 20 февраля 2020 года. URL: http://government.ru/meetings/39001/stenograms/ (дата обращения: 22.02.2020).


Review

For citations:


Edvars R.A. Preliminary Lessons of the COVID-19 Pandemic for the Social Nutrition System. Storage and Processing of Farm Products. 2020;(1):148-156. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2020.316

Views: 414


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)