Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

The Influence of Micro-Vibration on the Structure of Freeze-Dried Strawberry

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.175

Abstract

The structure of freeze-dried strawberries, frozen in the traditional method and freeze-dried strawberries frozen with micro-vibration is shown in this research. Micro-vibrations created in the air of the freezer according to a specific program. A digital frequency synthesizer that generates 250 W/m3 electromagnetic field rectangular pulse packets in the frequency bands of 2,500 kHz to 5,000 kHz creates micro-vibrations. Frozen berries were dried on the lab scale freeze dryer SVP-0,36. The primary temperature was minus 30+1°C. Secondary drying was carried out at a temperature of 38-40°C. The total duration of the drying cycle was 14-16 hours, depending on the size of the strawberries. The final moisture content of the freeze-dried strawberries was 1,5-1,7%. Microstructure, penetration, shear stress, absorption, sorption and sensitive analysis were determined in the freeze-dried samples. It is noted that micro-vibration allows the formation of a fine-crystalline structure of ice and retains the cellular structures in the dried strawberries. Researches of the microstructure showed that freezing with micro-vibration remain 60-70% cellular structures, compared with 25-30% of cellular structures preserved during traditional freezing. It was determined that the use of micro-vibration in freezing allows to improve the structural and mechanical characteristics of freeze-dried strawberries and their preservation during packaging and transportation. The sensitive characteristics of the test samples were almost identical. As a result of the research, it was noted that the greatest effect from micro-vibrations was observed for smaller strawberries.

About the Authors

G. V. Semenov
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


I. S. Krasnova
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


S. I. Khvylia
All-Russian Scientific Research Institute of Refrigeration Industry - branch of V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Science
Russian Federation


D. N. Balabolin
Acoustic Freezing Ltd
Russian Federation


References

1. Беляева М.А. Оптимизация технологических регламентов и аппаратурного оформления процесса замораживания плодов (на примере клубники) // Пищевая промышленность. 2017. № 3. С. 40-43.

2. Воскобойников В.А. Основные методы производства инстант-продуктов // Пищевая промышленность. 2015. № 7. С. 21-23.

3. Дондокова С.А., Битуева Э.Б., Антипов А.В. Использование сублимационной сушки в производстве мясных продуктов // Научное обозрение. Технические науки. 2016. № 4. С. 37-48.

4. Ишевский А.Л., Давыдов И.А. Замораживание как метод консервирования пищевых продуктов // теория и практика переработки мяса. 2007. № 2. С. 43-59.

5. Клочкова Т.И., Шпрах З.С. Организация, масштабирование и оптимизация производства лиофилизированных препаратов // Российский биотерапевтический журнал. 2006. Том 5. № 3. С. 115-122.

6. Колодязная В.С., Кипрушкина Е.И., Бараненко Д.А., Румянцева О.Н., Шестопалова И.А. Продовольственная безопасность и холодильная технология // Вестник МАХ. 2013. № 1. С. 24-28.

7. Крумликов В.Ю., Остроумов Л.А., Сухих С.А., Кригер О.В. Подбор параметров стабилизации (замораживание и сушка) симбиотического консорциума с целью получения закваски прямого внесения // Техника и технология пищевых производств. 2016. Том 42. № 3. С. 25-30.

8. Овчарова Г.П., Абреч М.Ю., Непорожняя Е.Ю. Функциональные продукты сублимационной сушки // Пищевая промышленность. 2008. № 2. С. 14-15.

9. Поповский В.Г., Бантыш Л.А., Ивасюк Н.Т. Сублимационная сушка пищевых продуктов растительного происхождения. М.: Пищевая промышленность, 1975. 336 с.

10. Постольски Я., Груда 3. Замораживание пищевых продуктов. М.: Пищевая промышленность, 1974. 607 с.

11. Похиленко В.Д., Баранов А.М., Детушев К.В. Методы длительного хранения коллекционных культур микроорганизмов и тенденции развития // Известия высших учебных заведений. Поволжский регион. 2009. № 4(12). С. 99-121.

12. Семёнов Г.В., Булкин М.С., Кузенков А.В. Современные направления научных исследований и технические решения по интенсификации процесса сублимационной сушки в пищевой промышленности, фармпроизводствах и прикладной биотехнологии (Часть 1) // Вестник МАХ. 2015. № 1. С. 187-202.

13. Семёнов Г.В., Краснова И.С. Сублимационная сушка пищевых продуктов. М.: ДеЛи плюс, 2018. 292 с.

14. Сороко О., Усеня Ю. Анализ способов замораживания пищевых продуктов // Наука и инновации. 2011. № 5(99). С. 63-67.

15. Хвыля С.И. Гистологический метод оценки влияния замораживания и хранения на микроструктуру мяса // Холодильная техника. 2016. № 11. С. 2-5.

16. Хвыля С.И., Гиро Т.М. Оценка качества и биологической безопасности мяса и мясных продуктов микроструктурными методами. Саратов: СГАУ, 2015. 240 с.

17. Христюк А.В., Сязин И.Е., Мякинникова Е.И. Технология плодовых и овощных криопорошков // Современные проблемы качества и безопасности продуктов питания в свете требований технического регламента таможенного союза: материалы международной научно-практической конференции (26 марта 2014 г). Краснодар: КГТУ, 2014. С. 78-80.

18. Burmester K., Pietsch A., Eggers R. A basic investigation on instant coffee production by vacuum belt drying // Procedia Food Science. 2011. Iss. 1. P. 1344-1352. https://doi.org/10.1016/j.profoo.2011.09.199.

19. Celli G.B., Ghanem A., Su-Ling Brooks M. Influence of freezing process and frozen storage on the quality of fruits and fruit products // Food Reviews International. 2016. Vol. 3. Iss. 32. P. 280-304. https://doi.org/10.1080/87559129.2015.1075212.

20. Ciurzyńska A., Lenart A. Freeze-Drying - Application in Food Processing and Biotechnology - a Review // Pol. J. Food Nutr. Sci. 2011. Vol. 3. Iss. 61. P. 165-171. https://doi.org/10.2478/v10222-011-0017-5.

21. Gaidhani K.A., Harwalkar M., Bhambere D., Nirgude P.S. Lyophilization / freeze drying - a review // World Journal of Pharmaceutical Research. 2015. Vol. 8. Iss. 4. P. 516-543.

22. Harnkarnsujarit N., Kawai K., Watanabe M., Suzuki T. Effects of freezing on microstructure and rehydration properties of freeze-dried soybean curd // Journal of Food Engineering. 2016. Iss. 184. P. 10-20. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.03.014.

23. Koroishi E.T., Boss E.A., Wolf Maciel M.R., Filho R.M. Process development and optimization for freeze-drying of natural orange juice // Journal of Food Process Engineering. 2009. Vol. 3. Iss. 32. P. 425-441. https://doi.org/10.1111/j.1745-4530.2007.00225.x/

24. Kozak P., Dziki D., Krzykowski A., Rudy S. Optimization of energy consumption in the freeze drying process of champignon (Agaricus Bisporus L.) // TEKA Kom. Mot. i Energ. Roln. - OL PAN. 2011. P. 134-141.

25. Marques L.G., Silveira A.M., Freire J.T. Freeze-Drying Characteristics of Tropical Fruits // Drying Technology. 2006. Vol. 4. Iss. 24. P. 457-463. https://doi.org/10.1080/07373930600611919.

26. Rey L., May J. Freeze-drying/Lyophilization of pharmaceutical and biological products. Book reviews // Eur. J. Pharm. Biopharm. 2001. Iss. 51. P. 163-164.

27. Sagara Y. Advances in Transport Phenomena during Freeze-Drying of Food Materials: Fundamentals and Applications // Food Science and Technology Research. 2001. Vol. 3. Iss. 7. P. 183-190. http://dx.doi.org/10.3136/fstr.7.183.

28. Salazar N.A., Alvarez C., Orrego C.E. Optimization of freezing parameters for freeze-drying mango (Mangifera indica L.) slices // Drying Technology. 2018. Vol. 2. Iss. 36. P. 192-204. https://doi.org/10.1080/07373937.2017.1315431

29. Segura L.A., Oyarzún C.A. Experimental evidence of mass transfer mechanisms during freeze-drying in a capillary porous medium // International Journal of Refrigeration. 2012. Vol. 8. Iss. 35. P. 2102-2109. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2012.08.014

30. Tarafdar A., Shahi N.Ch., Singh A., Sirohi R. Optimization of Freeze-Drying Process Parameters for Qualitative Evaluation of Button Mushroom (Agaricus bisporus) Using Response Surface Methodology // Journal of Food Quality. 2017. URL: https://www.hindawi.com/journals/jfq/2017/5043612/ (accessed 11.06.2019).


Review

For citations:


Semenov G.V., Krasnova I.S., Khvylia S.I., Balabolin D.N. The Influence of Micro-Vibration on the Structure of Freeze-Dried Strawberry. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(3):29-41. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2019.175

Views: 427


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)