Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Formulation Development and Evaluation of Functional and Technological Properties of Fermented Milk Product Enriched with Jerusalem Artichoke and Red Currant

https://doi.org/10.36107/spfp.2019.192

Abstract

The aim of the work was to study the technological features of obtaining functional dairy products, due to their enrichment with Jerusalem artichoke powder and red currant juice. To achieve this goal, we used the method of laboratory work with the production of prototypes of fermented milk products, and the subsequent study of their organoleptic properties, as well as the dynamics of fermentation by the titrimetric method. As a result of this, the optimum amount of adding Jerusalem artichoke powder - 5% and redcurrant juice - 3% to sour-milk products without deterioration of their technological and consumer properties was established. The data obtained justify the viability of creating a new line of therapeutic and functional fermented milk products based on the studied plant components.

About the Authors

V. V. Kryuchkova
Don State Agrarian University
Russian Federation


S. N. Belik
Rostov State Medical University of the Ministry of Healthcare of the Russian Federation
Russian Federation


I. F. Gorlov
Volgograd State Technical University; Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
Russian Federation


M. I. Slozhenkina
Volgograd State Technical University; Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
Russian Federation


S. A. Brekhova
Volga Region Scientific Research Institute of Meat-and-Milk Production and Processing
Russian Federation


References

1. ВОЗ. Оценка глобального бремени заболеваний пищевого происхождения. URL: http://www.who.int/foodsafety/areas_work/foodborne-diseases/ferg/ru/ (дата обращения: 27.05.2019).

2. Горлов И.Ф., Нелепов Ю.Н., Сложенкина М.И., Коровина Е.Ю., Симон М.В. Разработка новых функциональных продуктов на основе использования пророщенного нута // Все о мясе. 2014. № 1. С. 28-31.

3. Горлов И.Ф., Сложенкина М.И., Бушуева И.С. Улучшение потребительских свойств мясных продуктов за счет биологически активных веществ // Хранение и переработка сельхозсырья. 2013. № 5. С. 32-33.

4. Горный А.В., Жишкевич М.М., Пищов М.Н. Топинамбур - лекарственная культура ХХI века // Лекарственные растения: биоразнообразие, технологии, применение: сборник научных статей по материалам I Международной научно-практической конференции. Гродно: ГГАУ, 2014. 105-108.

5. Ершова И.В. Содержание биологически активных фенольных соединений в сибирских плодах и ягодах // Достижения науки и техники АПК. 2016. № 9. С. 44-47.

6. Колмакова Т.С., Белик С.Н., Чистяков В.А., Моргуль Е.В., Чистякова И.Б. Характеристика кефира как ценного пробиотического продукта и его биологических свойств // Медицинский вестник Юга России. 2014. № 3. С. 35-42.

7. Писарев Д.И., Новиков О.О., Селютин О.А., Писарева Н.А. Биологическая активность полифенолов растительного происхождения. Перспектива использования антоцианов в медицинской практике // Научные ведомости БелГУ. Серия: Медицина. Фармация. 2012. № 10(129). С. 17-24.

8. Сазонова И.Д. Оценка сортов смородины красной по химическому составу плодов и качеству замороженной продукции // Вестник ФГОУ ВПО Брянская ГСХА. 2015. № 4. С. 7-10.

9. Способ производства кисломолочного продукта, обогащенного фитокомпонентами и пребиотиком: пат. 2681291 Российская Федерация, МПК A23C9/13 № 2017144164 / Клименко А.И., Крючкова В.В., Скрипин П.В., Друкер О.В., Контарева В.Ю., Горлов И.Ф., Мосолова Н.И., Белик С.Н., Мищенко А.А.; заявитель и патентообладатель ФГБОУ ВПО «Донской государственный аграрный университет».; заявл. 15.12.2017; опубл. 5.03.2019., Бюл. № 7.

10. Способ производства обогащенного творожного продукта: пат. 2601121 Российская Федерация, МПК A23C 23/00. № 2015124950/10 / Крючкова В.В., Веровский А.А., Павленко В.А., Мосолова Н.И., Белик С.Н., Кокина Т.Ю., Скрипин П.В.; заявитель и патентообладатель ФГБОУ ВПО «Донской государственный аграрный университет».; заявл. 24.06.2015; опубл. 26.10.2016, Бюл. № 30.

11. Фролова М.Д. Особенности разработки лиофилизированных заквасок // Молочная промышленность. 2008. № 6. С. 70-71.

12. Abdel-Hamid N.M., Nazmy M.H., Wahid A., Abdel-Moniem E.M. Jerusalem artichoke attenuates experimental hepatic fibrosis via modulation of apoptotic signaling and fibrogenic activity // Biochemistry and Biotechnology Research. 2015. Vol. 3. No. 3. P. 43-50.

13. Boonanuntanasarn S., Tiengtam N., Pitaksong T., Piromyou P., Teaumroong N. Effects of dietary inulin and Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) on intestinal microbiota community and morphology of Nile tilapia (Oreochromisniloticus) fingerlings // Aquaculture Nutrition. 2018. Vol. 24. No. 2. P. 712-722.

14. Chang W.C., Jia H., Aw W., Saito K., Hasegawa S., Kato H. Beneficial effects of soluble dietary Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in the prevention of the onset of type 2 diabetes and non-alcoholic fatty liver disease in high-fructose diet-fed rats // British Journal of Nutrition. 2014. Vol. 112. No. 8. P. 709-717.

15. Chiva-Blanch G., Visioli F. Polyphenols and health: Moving beyond antioxidants // Journal of Berry Research. 2012. Vol. 2. No. 2. P. 63-71.

16. Orsavová J., Hlaváčová I., Mlček J., Snopek L., Mišurcová L. Contribution of phenolic compounds, ascorbic acid and vitamin E to antioxidant activity of currant (Ribes L.) and gooseberry (Ribesuva-crispa L.) fruits // Food Chemistry. Vol. 284. P. 323-333. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.072

17. Puganen A., Kallio H.P., Schaich K.M., Suomela J.P., Yang B. Red/Green Currant and Sea Buckthorn Berry Press Residues as Potential Sources of Antioxidants for Food Use // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2018. Vol. 66. No. 13. P. 3426-3434. doi: 10.1021/acs.jafc.8b00177

18. Rubel I.A., Pérez E.E., Genovese D.B., Manrique G.D. In vitro prebiotic activity of inulin-rich carbohydrates extracted from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers at different storage times by Lactobacillus paracasei // Food Res International. 2014. Vol. 62. P. 59-65.

19. Samal L., Chaturvedi V.B., Pattanaik A.K. Effects of dietary supplementation with Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers on growth performance, nutrient digestibility, activity and composition of large intestinal microbiota in rats // Journal of Animal and Feed Sciences. 2017. Vol. 26. No. 1. P. 50-58.

20. Szewczyk A., Zagaja M., Bryda J., Kosikowska U., Stępień-Pyśniak D., Winiarczyk S., Andres-Mach M. Topinambur - new possibilities for use in a supplementation diet // Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2019. Vol. 26. No. 1. P. 24-28. doi: 10.26444/aaem/102767

21. Valdovska A., Jemeljanovs A., Pilmane M., Zitare I., Konosonoka I.H., Lazdins M. Alternative for improving gut microbiota: use of Jerusalem artichoke and probiotics in diet of weaned piglets // Polish Journal of Veterinary Sciences. 2014. Vol. 17. No. 1. P. 61-69. doi: 10.2478/pjvs-2014-0008

22. Wang P.Y., Kaneko T., Tsukada H., Nakano M., Nakajima T., Sato A. Time courses of hepatic injuries induced by chloroform and by carbon tetrachloride: comparison of biochemical and histopathological changes // Archives of Toxicology. 2009. Vol. 71. No. 10. P. 638-645.

23. Xu Y., Niu X., Liu N., Gao Y., Wang L., Xu G., Li X., Yang Y. Characterization, antioxidant and hypoglycemic activities of degraded polysaccharides from blackcurrant (Ribesnigrum L.) fruits // Food Chemistry. 2018. Vol. 243. P. 26-35.


Review

For citations:


Kryuchkova V.V., Belik S.N., Gorlov I.F., Slozhenkina M.I., Brekhova S.A. Formulation Development and Evaluation of Functional and Technological Properties of Fermented Milk Product Enriched with Jerusalem Artichoke and Red Currant. Storage and Processing of Farm Products. 2019;(3):114-123. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2019.192

Views: 451


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)