Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Features of the Introduction of Procedures Based on the Principles of HACCP for Fortified Flour Confectionery

https://doi.org/10.36107/spfp.2020.207

Abstract

The article presents the results of the development of a food safety management system in accordance with GOST R ISO 22000-2019 “Food safety management systems. Requirements for organizations involved in the food production chain” at the confectionery enterprise LLC “Confectioner” for enriched oatmeal cookies. Building a food safety system is relevant for any enterprise that is directly or indirectly related to the food production chain, especially for enterprises that produce enriched, specialized and functional products. Based on the analysis of hazards and the application of the algorithm for determining critical control points, objective control points that are rational for management and effective control are identified, which have a significant impact on the quality, safety and functional orientation of the enriched product. The procedures for implementing a quality and safety management system for enriched flour confectionery products, the implementation of which is essential in ensuring the stability of quality and competitiveness of products in the consumer market, are proposed. The developed system will help the management of LLC “Confectioner” to organize a stable system of identification, assessment and control of hazards, to identify potential risks that threaten food safety throughout the product life cycle; to use a system of monitoring and measurement within critical limits.

About the Authors

I. Yu. Reznichenko
Kemerovo State University
Russian Federation


A. M. Chistyakov
Kemerovo State University
Russian Federation


References

1. Агеева Н.В., Кочетов В.К. Производство конкурентоспособной кондитерской продукции на основе комплексного внедрения схем управления качеством и безопасностью готовых изделий // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2018. № 4(364). С. 76-80.

2. Барышникова Н.И., Вайскробова Е.С., Резниченко И.Ю. Разработка программ предварительных мероприятий при производстве хлеба в соответствии с системой менеджмента безопасности пищевой продукции // Актуальные проблемы современной науки, техники и образования. 2017. Т. 2. С. 25-27.

3. Барышникова Н.И., Резниченко И.Ю., Вайскробова Е.С. Разработка системы управления безопасностью на основе принципов ХАССП при производстве хлеба из пшеничной муки // Техника и технология пищевых производств. 2017. № 4(47). С. 115-122.

4. Белецкая Н.М., Удалова Л.П. Актуальность и организация внедрения системы ХАССП на предприятиях пищевой промышленности // Вестник Бедгородского университета кооперации, экономики и права. 2015. № 2(54). С. 129-135.

5. Вайскробова Е.С., Барышникова Н.И., Резниченко И.Ю., Пакромович Л.Е. Разработка интегрированной системы управления на пищевом предприятии // Техника и технология пищевых производств. 2018. Т. 48. № 1. С. 132-142.

6. Гусарова Е.А., Карпова О.В. Проблемы разработки системы ХАССП на предприятиях пищевой промышленности // Дневник науки. 2018. № 6(18). С. 8.

7. Дорн Г.А., Галиева А.И., Резниченко И.Ю., Гурьянов Ю.Г. Разработка рецептуры и технология производства сахаристых кондитерских изделий как факторов, формирующих их качество // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2014. № 1(24). С. 62-68.

8. Дранкова Н.А. Анализ Российского и зарубежного опыта внедрения системы ХАССП на предприятиях пищевой промышленности // Вестник Академии права и управления. 2013. № 31. С. 157-161.

9. Коваленок А.В., Николаева Ю.В., Рудакова М.Ю. Некоторые аспекты применения ХАССП при производстве пищевых продуктов в России // Пищевая промышленность. 2017. № 6. С. 18-21.

10. Кожемякина А.Е., Апалькова Г.Д., Заиченко Ю.Н. Оценка эффективности внедрения системы ХАССП // Экономика и бизнес. Взгляд молодых. 2013. № 1. С. 443.

11. Новиков В.А., Иванова Т.И., Шапагатов С.Р., Цыплов Е.А. Проблемы внедрения системы ХАССП на предприятиях пищевой промышленности // Форум молодых ученых. 2018. № 10(26). С. 908-911.

12. Резниченко И.Ю. Теоретические и практические аспекты разработки, оценки качества кондитерских изделий и пищевых концентратов функционального назначения: дис. … док. техн. наук: 05.18.15. Кемерово, 2008. 320 с.

13. Резниченко И.Ю., Зоркина Н.Н., Егорова Е.Ю. Совершенствование ассортимента кондитерских изделий специализированного назначения // Ползуновский вестник. 2016. № 2. С. 4-7.

14. Резниченко И.Ю., Рензяева Т.В., Табаторович А.Н., Сурков И.В., Чистяков А.М. Формирование ассортимента мучных кондитерских изделий функциональной направленности // Техника и технология пищевых производств. 2017. № 2. С. 196-208.

15. Резниченко И.Ю., Чистяков А.М., Рензяева Т.В., Рензяев А.О. Разработка рецептур мучных кондитерских изделий функционального назначения // Хлебопродукты. 2019. № 6. С. 40-43.

16. Резниченко И.Ю., Чистяков А.М., Устинова Ю.В., Рубан Н.Ю. Обоснование разработки обогащенных мучных кондитерских изделий // Пищевая промышленность. 2019. № 5. С. 56-59.

17. Рензяева Т.В., Резниченко И.Ю., Новоселов С.В., Дмитриева Е.В. Фосфилипиды рыжикового масла в производстве печенья // Ползуновский вестник. 2018. № 1. С. 37-42.

18. Способ обогащения мучных кондитерских изделий витаминно-минеральным премиксом: пат. 2665618 Рос. Федерация. № 2017117737 / Резниченко И.Ю., Чистяков А.М., Сурков И.В., заявл. 22.05.2017, опубл. 03.09.2018, Бюл. № 25. 7 с.

19. Третьяк Л.Н., Антипова А.П., Куприянов А.В. Трудности и перспективы внедрения системы ХАССП на предприятиях пищевой промышленности Оренбургской области на современном этапе // Фундаментальные исследования. 2015. № 5-1. С. 154-161.

20. Хаматгалеева Г.А., Мингазова Г.Ф. Система ХАССП как эффективная модель управления качеством в предприятиях пищевой промышленности // Вестник торгово-технологического института. 2014. № 8(1). С. 21-25.

21. Чистяков А.М., Турова С.В., Резниченко И.Ю. Перспективы производства функциональных кондитерских изделий в регионе // Кузбасс: образование, наука, инновации. Материалы инновационного конвента. Новокузнецк: Сибирский государственный индустриальный университет, 2017. С. 200-202.

22. Шутова О.А., Манукян А.Ф. Проблемы внедрения принципов ХАССП на предприятиях пищевой промышленности // Символ науки. 2015. № 11. С. 67-69.

23. Abdul Halim Lim S., Antony J., He Z., Arshed N. Critical observations on the statistical process control implementation in the UK food industry // International Journal of Quality & Reliability Management. 2017. No. 34(5). P. 684-700.

24. Fai Pun K., Bhairo-Beekhoo P. Factors Affecting HACCP Practices in the Food Sectors: A Review of Literature 1994-2007 // Asian Journal on Quality. 2008. Vol. 9. No. 1. P. 134-152.

25. Gianni M., Gotzamani K., Vouzas F. Food integrated management systems: dairy industry insights // International Journal of Quality & Reliability Management. 2017. Vol. 34. No. 2. P. 194-215.

26. Manning L., Luning P., Wallace C. The Evolution and Cultural Framing of Food Safety Management Systems - Where From and Where Next? // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2019. Vol. 18. No. 6. P. 1770-1792.

27. Mariana R., Hidayati L., Soekopitojo S. Implementing the HACCP system to the production of Bakso Malang-Indonesia // Journal of Culinary Science & Technology. 2019. Vol. 17. No. 4. P. 291-312.

28. Nguyen T., Wilcock A., Aung M. Food safety and quality systems in Canada // International Journal of Quality & Reliability Management. 2004. Vol. 21. No. 6. P. 655-671.

29. Panghal A., Chhikara N., Sindhu N., Jaglan S. Role of Food Safety Management Systems in safe food production: A review // Journal of Food Safety. 2018. No. 38(4). P. 12464.

30. Wu Y., Miao H., Shao B., Zhang J., Spink J., Moyer D. Food Fraud: Science, Technology, Management and Regulation // Food Safety in China. Beijing: CSP Books, 2017. P. 253-270.


Review

For citations:


Reznichenko I.Yu., Chistyakov A.M. Features of the Introduction of Procedures Based on the Principles of HACCP for Fortified Flour Confectionery. Storage and Processing of Farm Products. 2020;(1):99-109. (In Russ.) https://doi.org/10.36107/spfp.2020.207

Views: 688


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)