Preview

Storage and Processing of Farm Products

Advanced search

Storage of Functional Marmalade Containing Flaxseed Oil

Abstract

The work considers functional marmalade prepared by two methods: direct flaxseed oil injection, and encapsulation method. The research objective was to study physico-chemical and microbiological processes occurring during storage of marmalade with different flaxseed oil portions (1 and 4 %). The research has been carried out in Moscow State University of Food Production. During marmalade storage the following quality parameters have been studied: organoleptic estimation, mark, moisture content, %; omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids content, %; total deformation, mm; elastic deformation-to-plastic deformation ratio (m), microbial attributes. It has been found that within 8 weeks storage the marmalade with different flaxseed oil portions keeps perfect quality, but within 12 weeks storage - good one. The marmalade storage life recommended by authors is 12 weeks. Expiry date corresponds to 16 weeks storage. During the indicated storage life (12 weeks) the above-mentioned marmalade quality parameters slightly decrease while marmalade quality remains good. The relative change of moisture content is 5.9 %; the dynamics of omega-3 and omega-6 PUFAs content does not exceed 8.0 %. Сhange in the value of the total deformation and elastic deformation-to-plastic deformation ratio in marmalade obtained by the encapsulation method is less significant than in marmalade with direct flaxseed oil injection. During 12 weeks storage such microbiological points as Quantity of Mesophillc Aerobic and Facultative Anaerobic. Microorganisms, CFU/G; coliform bacteria, g; yeast, CFU/G; mold, CFU/G, meet the requirements of Sanitary Regulations and Norms SanPiN 2.3.2.1078-01. The received data can betaken by specialists of confectionary industry as a basis for setting storage life of functional marmalade.

About the Authors

Z. G. Skobelskaya
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


S. A. Butin
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


I. A. Lubenina
Moscow State University of Food Production
Russian Federation


References

1. Скобельская, З. Г. Мармелад функционального назначения, содержащий льняное масло / З. Г. Скобельская [и др.] // Кондитерское производство. - 2017. - № 6. - С. 16-21.

2. Бутин, С. А. Современная технология хранения жевательного мармелада / С. А. Бутин, З. Г. Скобельская // Кондитерское производство. - 2015. - № 2. - С. 26-29.

3. Панфилов, В. А. Технологические линии пищевых производств (теория технологического потока) / В. А. Панфилов. - М.: Колос, 1993. - 228 с.

4. Зубченко, А. В. Влияние физикохимических процессов на качество кондитерских изделий / А. В. Зубченко. - М.: Агропромиздат, 1986. - 296 с.

5. Олейникова, А. Я. Технология кондитерских изделий: учебник / А. Я. Олейникова, Л. М. Аксенова, Г. О. Магомедов. - СПб.: РАПП, 2010. - 672 с.

6. Лурье, И. С. Технология и технохимический контроль кондитерского производства / И. С. Лурье. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 328 с.

7. Скобельская, З. Г. Технология производства сахарных кондитерских изделий / З. Г. Скобельская, Г. Н. Горячева. - М.: ИРПО; ПрофОбрИздат, 2002. - 416 с.

8. Мелькина, Г. М. Введение в технологии продуктов питания. Лабораторный практикум / Г. М. Мелькина [и др.] - М.: КолосС, 2005. - 248 с.

9. Шаповалова, Е. Н. Хроматографические методы анализа / Е. Н. Шаповалова Е. Н., А. В. Пирогов. - Москва, 2007.

10. Максимов, А. С. Реология пищевых продуктов. Лабораторный практикум / А. С. Максимов, В. Я. Черных. - СПб.: ГИОРД, 2006. - 176 с.

11. Бутин, С. А. Оптимизация рецептур жевательного мармелада, содержащего разные антикристаллизаторы / С. А. Бутин, И. А. Любенина, З. Г. Скобельская // Кондитерское производство. - 2017. - № 4. - С. 18-22.

12. СанПиН 2.3.2.1078-01. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов.


Review

For citations:


Skobelskaya Z.G., Butin S.A., Lubenina I.A. Storage of Functional Marmalade Containing Flaxseed Oil. Storage and Processing of Farm Products. 2018;(1):16-19.

Views: 357


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9669 (Print)
ISSN 2658-767X (Online)